Son dönemde hafriyat yolsuzluğu iddiaları başta olmak üzere saha dışı birçok olayla gündemden düşmeyen Antalyaspor, marka değerini yarı yarıya düşürdü. Mart 2023’te Bitexen ile Dolar kuru 19 TL iken yıllık 37 Milyon TL’ye isim sponsorluğu anlaşması yapan kırmızı-beyazlı ekip, bu sezon ise sadece 1 Milyon Dolar’a ONVO firması ile anlaşabildi. Daha önce yapılan anlaşma gereği, bu sezon Corendon Airlines’tan stadyum isim sponsorluğu için 1 Milyon Euro alan kırmızı-beyazlı kulübün isim sponsorluğu, stadyum isim sponsorluğunun gerisinde kalırken, geçtiğimiz yılın yaklaşık yarısı oldu.
NEREDEYSE 1 FUTBOLCUNUN MALİYETİ
Antalyaspor’un isim sponsorluğu için 1 yıl karşılığında aldığı 1 Milyon Dolar, neredeyse bir futbolcunun maliyeti anlamına geliyor. Luis Adriano başta olmak üzere FİFA’da inceleme halinde olan dosyalar karara bağlandığında çıkacak toplam rakamın, isim sponsorluğu için alınan 1 Milyon Dolar’ın üzerinde olması bekleniyor. Birkaç yıl önce Haji Wright ve Doğukan Sinik’i toplam 14 Milyon Euro’ya satıp, sürekli sponsorluk anlaşmaları yapan Antalyaspor’un personel maaşlarını dahi ödeyemez hale gelmesine ise anlam verilemiyor.
BİTEXEN’İN YARI FİYATI
Geçtiğimiz sezon Dolar kuru 19 TL iken Bitexen’den isim sponsorluğu için 37 milyon TL karşılığı alan Antalyaspor, yaklaşık 2 Milyon Dolar’ı kasasına koymuştu. Bu sezon başı sponsor bulmakta zorlanan, uzun uğraşlar sonucu sezonun 8. haftasında ONVO ile anlaşmaya varan ve 1 Milyon Dolar alabilen yönetim, bu para ile öncelikle aylardır maaş alamayan personelinin 1’er aylık maaşlarını yatırdı. Acil ödenmesi gereken borçların bir kısmını ödeyen yönetimin, bu kaynakla geçici olarak rahatladığı belirtiliyor.
BİTEXEN 50 MİLYON TL TEKLİF ETTİ
Bu arada 2023 Mart ayında Bitexen ile isim sponsorluğu anlaşması yapan Antalyaspor, 2023-2024 sezonunu 37 Milyon TL karşılığında bu isimle tamamlamıştı. Bitexen yetkililerinin, 2024-2025 sezonu için de 50 Milyon TL’ye anlaşma yapmak istedikleri, ancak yönetimin bu teklifi kabul etmediği öğrenildi. Geçtiğimiz sezon başında kurulan takımın elde edeceği başarılar nedeni ile çok daha yüksek rakamlara isim sponsorluğu bulunabileceğini düşünen dönemin başkanı Sabri Gülel ve yönetimi, sezon başında yaşanan yönetim krizi sonucu genel kurula gitmek zorunda kalmış ve Antalyaspor Derneği’nin tutumu nedeni ile tekrar aday olmamıştı.
HAFRİYAT YOLSUZLUĞU İDDİALARI
Bu arada Antalyaspor’da hafriyat yolsuzluğu iddiaları ile ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın görevlendirdiği müfettişler incelemelerini sürdürüyor. Bu incelemeden nasıl bir sonucun çıkacağı bilinmezken, iddia edilen yolsuzlukların belgelenmesi halinde Antalyaspor’un marka değerinin daha da düşmesi ve gelecek sezonlarda sponsor bulmakta zorlanması bekleniyor.
GAİCH TRANSFERİ MUAMMASI
Öte yandan, Adolfo Gaich transferi ile ilgili iddialar konusunda Antalyaspor Yönetimi sessizliğini koruyor. Hafriyat yolsuzluğu iddiaları konusunda da sessiz kalmayı tercih eden yönetim, 800 bin Euro’ya imza atmaya hazırlanan Arjantinli futbolcunun fiyatını, bir kulüp çalışanının 1 Milyon 250 Bin Euro’ya çıkarmaya çalıştığı yönündeki iddialara tepkisiz kalmayı tercih etti.
1 YILDA YÜZDE 50 DÜŞTÜ
Antalyaspor’u oluşturan Dernek-Vakıf-A.Ş arasındaki kavgalar, hafriyat ile ilgili bitmeyen iddialar, yönetim içinde yaşanan kavgalar sonucu sürekli yöneticilerin değişmesi ve 4’üncü kez gelen transfer engeli, Antalyaspor’un piyasadaki marka değerini oldukça düşürdü. Sezon başında düşük bütçeyle kurulan mevcut futbol takımının saha sonuçları da beklendiği gibi gelmemesi camiayı gelecek adına düşündürüyor. 1 yılda yüzde 50 değer kaybeden Antalyaspor’un sezonu nasıl tamamlayacağı merak konusu oldu.