Hepimizin tanık olduğu otomobil piyasası son bir, 1,5 yıl içinde dehşet bir şekilde değişkenlik gösterdi. Gerek sıfır araçlar, gerekse 2. el araçlar nerdeyse yüzde 50 ile 100 arasında artış kaydetti. Bir anda şoke olan vatandaşlar satmak istedikleri aracı satmaktan, yenisini alamamaktan korktuğu için vazgeçti veya satanlar sattığına pişman oldular. Bu konuyla ilgili bir araştırma yaparak bu fiyat dalgalanmasının gerçek nedenini bulmaya çalıştım. Sanki gerek galeri sahipleri, yani 2. el araç satanlar gerek sıfır araç satan firmalar farklı nedenler ileri sürdüler. Bu artışı ülkenin siyasi ve ekonomideki istikrarsızlığa dayandıran da oldu, korona virüsüne bağlayanlarda. Her 2 konuda yani sıfır ve 2. El araç ticari faaliyet gösteren ve yıllardır otomobil piyasasında tanınmış güvenilir bir genç iş adamına sordum ve onun anlatımıyla araç piyasasını masaya yatırdık. Araç piyasalarındaki istikrarsızlığın sebep ve sonuçları. 

SEBEP VE SONUÇLAR 

Genç iş adamı Cemal Can’a göre düşüp yükselen araç fiyat nedenleri ve oyunları. 

Otomobil piyasası her yıl rutin olarak Mart ayında hızlanıp Kasım ayına kadar hız kesmeden süren bir piyasadır.  

Çünkü yıl sonu ödemeleri, turizmin sezon sonu olması vergi ayı olması nedeniyle yatırımlar ve araç değişimi Mart ayını bulmaktadır.  

2020 yılı başında pandemi dönemi başlamasıyla dünyaya büyük bir korku salındı. TV’lerde hep izledik yolda yürürken aniden düşüp ölen insanları gördük. Bu psikoloji ile insanlar yatırımlarını altın ve dolar alarak bekleme kararı aldılar. Türk lirasının dolar ve Euro karşısında değer kaybı en önemli etken oldu. 

Haziran sonlarında pandemi dönemi psikolojisine alışan araba alımını 6 aydır erteleyen insanlar artık araç almaya başladılar. 

Araçlar satıldıkça fiyatları yükseldi. Çünkü galeriler araç bulamaz hale geldi. Araç ticareti yapanlar pahalı alıp daha pahalı satmaya başladılar. Böylelikle araç fiyatlarında yüzde 50’leri bulan artışlar görüldü.  

Korona virüs nedeniyle fabrikaların araç imal edişteki duraklamayı Döviz kurundaki değişikliği bahane eden araç bayilerine yurt dışından sıfır araç gelişleri durduğundan, bayiler ellerinde kalan tüm araçları bitirdiler. Araç bayileri piyasanın çok yükselmesini fırsat bilerek artık uzun süre araç gelmeyecek diyerek piyasanın daha da yükselmesini körüklediler. Dolayısıyla herkesi ilk gelen sıfır aracı verme bahanesiyle ön alım listelerine kaydetti ve araca yazdılar.  

Ekim başlarında bayilere sıfır araçlar çok fazla ve aniden geldi. İnternet ilan fiyatlarının yüzde 10 kadar altında fiyatla. Yani araç ticareti yapanlar almış oldukları araçların ellerinde patladı.  

Bu sırada ekonomi de değişim yaşandı. Dolar ve altın yılın başından yüzde 15 geriledi. Faiz oranları arttı.  

Ekim sonu gibi bu ekonomik gelişmeler piyasayı durdurdu. Yani araç almak için dolar veya altınını bozdurmak isteyenler yüzde 15 zararına bozduracaklar, bir de kredi çekseler yüksek faizle çekecekler, zaten araç fiyatları tavan yapınca her yönden zarar edeceklerini düşündüklerinden araç piyasada aniden durdu.  

Evet işte Cemal Can’ın piyasa hakkındaki kısaca özeti. 

Aldığım bilgilere göre bu günlerde şaşkına dönen vatandaş ne araç almayı ve satmayı bir yana bırakarak piyasayı fiyatların düşme umuduyla beklemeyi yeğlediler. Özellikle 2. el araç alacaklar, Nisan ve Mayıs aylarında bir parça düşüş görebilirler. Bu da halka enjekte edilecek psikolojik şartlarla paraleldir. İşin özü, döviz karşısında Türk lirasının düşüşü ve araç bayilerinin ayak oyunları bunu fırsat bilen 2. el galericilerin aç gözlülüğü araç piyasasını allak bulak etti ve etmektedir. Bunun için söylenecek tek söz var. 

Sabır, sabır, sabır…. 

Haydi hayırlısı….