Uluslararası bir araştırmaya göre, sağlıklı bir şekilde geçirdiğimiz yıllar ile yaşam süresi arasındaki fark giderek açılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) tarafından yirmi yıl boyunca toplanan veriler kullanılarak hazırlanan ve 183 ülkede yürütülen araştırmayla sağlıklı geçirilen yaşam süresi ile insan ömrü arasında bir uçurum olduğu ortaya kondu. Araştırma verilerine göre, küresel yaşam süresi beklentisi 20 yıl içinde 6,5 yıl arttı. Küresel yaşam süresindeki artışın araştırmacılar tarafından, sağlıklı yaşam süresine paralel bir artışla gerçekleşmediği bildirildi. Yapılan araştırmaya göre, uzun ömürlülükteki kazanımlar ile sağlıklı uzun ömre sahip olma paralellik göstermiyor.
SAĞLIK VE YAŞAM SÜRESİ ARASINDA UÇURUM VAR
Araştırmada kıdemli yazar olarak yer alan ve ABD merkezli Mayo Clinic'in bir üyesi olan Dr. Andre Terzic, araştırma sonucundaki veriler ışığında, şu açıklamalara yer verdi:
“Yaşlanma genellikle hastalıklarla dolu daha fazla yaşam yılı anlamına geliyor. Bu araştırma, uzun ömürlülüğün kalitesine yönelik artan bir tehdide ve sağlık-yaşam süresi farkını kapatma ihtiyacına dikkat çekerek önemli uygulama ve politika sonuçlarına sahip.”
Araştırmanın ilk yazarı ve Mayo Clinic'te MD/Doktora öğrencisi olan Armin Garmany de, araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Küresel olarak genişleyen sağlık-yaşam süresi uçurumu, proaktif sağlık merkezli bakım sistemlerine doğru hızlandırılmış bir dönüş ihtiyacına işaret ediyor. Her coğrafyaya özgü sürelerdeki boşluğa katkıda bulunanların belirlenmesi, her ülkeye ve bölgeye özgü sağlık müdahalelerinin bilgilendirilmesine yardımcı olabilir."