Toplumun sağlığı üzerinde doğrudan etkisi olan içme suyunun kalitesi son derece önem taşıyor. Türkiye’nin en önemli turizm merkezi olan Antalya’da, toplum sağlığını korumak amacıyla içme suyunun kalitesine yönelik yapılan analiz çalışmaları da önem arz ediyor. Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğüne (ASAT) bağlı Laboratuvar Şube Müdürlüğü Su Kalite Kontrol Laboratuvarı, Antalya’nın su kalitesine dair Antalya Gündem okurları için bilgilendirmelerde bulundu. Antalya’nın içme suyunun kalitesine ilişkin açıklama yapan ASAT Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ercan Değirmenci, “Antalya’nın içme suyu biraz kireçli ama son derece güvenilir. Suyu yeraltından sondaj ile temin ettiğimiz için enerji maliyetimiz çok yüksek ve elektrik zamları maliyetimizi doğrudan etkiliyor. Ayrıca eskiyen, sık arıza yapan hatların değiştirilmesi çalışmaları devam ediyor” dedi.

Asat Basin Müdürü Ercan Deği̇rmenci̇

“İÇME SUYUMUZA ‘SU YUMUŞATMA’ İŞLEMİ ŞART DEĞİL”

Antalya’da, ASAT’a bağlı Laboratuvar Şube Müdürlüğü Su Kalite Kontrol Laboratuvarı, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik çerçevesinde gerekli analizleri gerçekleştiriyor. Antalya Gündem Gazetesi Muhabiri Gözde Dolayman’ın ‘Antalya’nın suyu sağlıklı mı?’ sorusunu yanıtlayan Su Kalite Kontrol Laboratuvarı, konuya ilişkin şu bilgilendirmelerde bulundu:

“Laboratuvar Şube Müdürlüğü Su Kalite Kontrol Laboratuvarı, Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki, Su Üretim Müdürlüğü tarafından belirlenen Şehir Merkezinden (Muratpaşa, Döşemealtı, Aksu, Kepez, Konyaaltı 164 noktadan, 6360 sayılı yasa kapsamında sorumluluk sahamızın il mülki sınırlarına dönüşmesi neticesi ile gerek yapılan alt yapı ve su kalitesi çalışmaları kapsamında gerek ise gelen talepler doğrultusunda ilçelerden(Finike, Kumluca, Demre, Kaş, Elmalı, Korkuteli, Serik, Manavgat, Akseki, İbradı, Gündoğmuş,  Alanya, Gazipaşa, Kemer)  belirlenen 96 noktadan  (Üretim yerleri depolar, hamsular, okul, camii, toplu yaşam alanları v.s.)17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik’te belirtilen sıklık ve sayıda su numuneleri alınarak 46 parametrede analizleri yapılmakta ve sonuçları değerlendirilmektedir. Tespit edilen bu noktalardan alınan numunelere ait analiz sonuçları internet sitemizde yayınlanmaktadır.”

Asat Temiz Su 2

“28/10/2011 tarihinde TS EN ISO 17025 standardının gereklerini uygulamak amacıyla çalışmalar yürütülmüş, ulusal ve uluslar arası teknik kriterlere göre uygunluğun değerlendirildiği ve yeterliliğin onaylandığı bağımsız ve tarafsız otoriteler tarafından denetlenmiş ve Türk Akreditasyon Kurumu TÜRKAK tarafından 39 parametreden yetkilendirilmiştir.”

“Ayrıca abonelerimizden gelen (Sözlü, Alo Asat 185, Dilekçe vs.) müracaatlar üzerine adresine ulaşılarak yerinde inceleme ve gerekli ölçümler yapıldıktan sonra numuneler alınarak yapılan analizler neticesinde aboneye yazılı olarak bilgi verilmektedir. İşleme tabii tutulmuş şebeke suyundan ücret karşılığında analiz hizmeti verilmektedir.”

Asat Temiz Su 3

“Su Kalite Kontrol Laboratuvarı olarak; 2024 yılının 11 aylık döneminde (Üretim yerleri depolar, hamsular, okul, camii, toplu yaşam alanları, abone müracaatları, ücretli analizler ) 4842 adet su numunesinin 144668 parametre analizi gerçekleştirilmiştir. Kurumumuz içme suyu kalitesini Sağlık Bakanlığı İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki yönetmelikte belirtilen limitler dahilinde tutarak halkımızın kullanımına sunmaktadır. Sağlık Bakanlığının yönetmeliğini, EC (Avrupa Birliği).WHO’nun  ( Dünya Sağlık Örgütü)  içme suyu standartlarını incelediğiniz zaman içme suyunun sertliğinin sınır değeri bulunmamaktadır. Suyun doğal yapısı nedeniyle içme suyumuza herhangi bir “su yumuşatma” işlemi uygulanması sağlık açısından gerekli olmayıp hatta halk sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden suya müdahale söz konusu değildir."

Asat Temiz Su

“İÇME SUYUMUZ BİRAZ KİREÇLİ AMA SON DERECE GÜVENİLİR”

ASAT Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ercan Değirmenci de, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Antalya’nın yapısı gereği içme suyumuz biraz kireçli ama son derece güvenilir, şebekeye içilebilir nitelikte su veriyoruz. Antalya genelinde içme suyunun %98,5’ini sondajlar ile yeraltından sağlayıp şebekeye veriyoruz. Diğer illerde akarsu ve barajlar vasıtasıyla temin ediliyor. Suyu yeraltından sondaj ile temin ettiğimiz için enerji maliyetimiz çok yüksek ve elektrik zamları maliyetimizi doğrudan etkiliyor. Dünyanın her yerinde su kayıp ve kaçakları önemli bir sorun. Asat Genel Müdürlüğü olarak Başkanınız Sayın Muhittin Böcek’in talimatıyla bu konuda büyük yatırımlar yapıyoruz. Eskiyen, sık arıza yapan hatların değiştirilmesi çalışmaları devam ediyor.”.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN