Türkiye’de aşı reddi konusunda dikkat çekici bir oranda artış var. Çocuklarının aşı programlarını reddeden aşı karşıtı ailelerin sayısı da her geçen gün artıyor. Bir taraftan ise aşıyla koruma sağlanabilecek bulaşıcı hastalıkların sayısında da artış gözlemleniyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Özer, ‘Aşıların yan etkisi var mı?’ sorusunu, çocuklarına aşı yaptırma konusunda endişe duyan ebeveynler için yanıtladı. İşte uzman ismin yanıtı…

Çocuk Doktoru Seda Özer-1

AŞI ÖNLEMDİR, YAPTIRILMALI!

Aşıların hastalıklara karşı koruma sağladığı için önlem amacıyla yapıldığının altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Özer, “Aşılar son zamanlarda tartışmaya açık hale geldi. Aslında öyle olmaması gerekiyor. Çünkü aşı ile korumanın sağlanabileceği tüm hastalıklara karşı çocuklarımızı aşılarını zamanında yaptırarak korumamız gerektiğine inanıyorum. Aşıyla koruyamadığımız bir sürü hastalık varken en azından aşıyla koruyabildiğimiz hastalıklara karşı çocuklarımızı korumamız lazım. Aşıların yan etkileri daha çok kızarıklık, şişme, o uzuvda ağrı gibi kısa süreli ve göz ardı edilebilecek geçici lokal etkilerdir. Bazı aşıların ateş gibi yan etkileri oluyor.

Çocuk Doktoru Seda Özer 2-1

Genellikle 48 saatten daha kısa bir süre içerisinde basit ağrı kesicilerle geçebilen yan etkiler olarak karşımıza çıkıyor. Verem aşısı hariç aşıların hemen hemen hepsi çocuklara özel civa içermeyen aşılardır. Aşılar artık çok daha güvenilir. O yüzden yan etkiler göz ardı edilerek çocuklarımıza aşıları yaptırılmalı. Kısa süreli ve önemsenmeyecek derecede basit yan etkiler ve her aşılama sonrası da yaşanmayabiliyor. Aşı önlemdir ve yaptırılmalı.” diyerek, bebekler ve çocuklar için aşıların kritik önem taşıdığına dikkat çekti.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN