Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, kalıntı nedeni ile ihracattan dönen ürünlerin Türkiye’de piyasaya sürülmesinin mümkün olmadığını belirterek, söylentilere son noktayı koydu. İhracat yapan firmalara çok ağır denetimler yapıldığını belirten Çavuşoğlu, geri dönen ürünlerin yurtiçine girmesinin mümkün olmadığını belirterek, “En küçük bir şüphe dahi olsa ürünün Türkiye’ye geri gelmesi mümkün değil” dedi.

Baib (2)-1

YURTİÇİNE SÜRÜLMESİ İMKANSIZ

Yaş sebze ve meyvenin raf ömrünün 1 hafta, maksimum 20 gün olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, “Ürünler in ihracata hazırlık aşaması minimum 1-2 gün sürüyor. Gümrük kapısında en az 1 gün bekletiliyor. O ürünün buradan gidip, Bulgaristan’dan geri dönmesi zaten 20 günden fazla sürüyor. Yurtiçinde piyasaya sürülmesi gündeme gelse bile ürün ömrünü tamamlamış oluyor. Avrupa’nın yemediğini Türk halkı asla tüketmiyor” şeklinde konuştu.

1200X627 Meyve Sebze Fiyatlari Dususte 1722533111157

DÖNEN TIR BİNDE 1 CİVARINDA

İhracat yapılan ülkelerde yapılan analiz sonuçlarının ayrı bir tartışma konusu olduğunu belirten BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “İhracattan dönen ürünleri devletimiz zaten ithal edilmiş bir ürün olarak görüyor. Dönen ürün Kapıkule’de tekrar analize tabi tutuluyor. Gerçekten kalıntılı çıkarsa doğrudan imha ediliyor. Zaten son yıllarda ihracattan dönen ürün oranı Bin’de 1 civarında. Hata yapan üretici olabilir ancak bu genellemeye tabi tutulmamalı. Çiftçi elinden geldikçe böcekle üretim yapıyor. En çok arı kullanılıyor ve kimyasal az kullanılıyor” şeklinde konuştu.

Ihracat Belgeleri

BEKLEME SÜRESİNİN ÖNEMİ BÜYÜK

Kendi firması ile yıllık 300-400 tır ürün ihraç ettiğini belirten Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi: “Biz 300-400 tır için yaklaşık 2-3 bin analiz yaptırıyoruz. Kamuoyunun algısına rağmen ince eleyip sık dokuyoruz. Üreticimiz artık bilinçlendi. Bizim yurtdışından dönen ürünler, artık yasaklı ürünler bile değil. Atılan etkenin bekleme süreleri tamamlanmadığı için kalıntı çıkıyor. İlaç kullanıldığında 10 gün beklemek gerekirken, üretici bunu 5. günde toplarsa analizlerde kalıntı çıkıyor. İnsan bile ilaç aldığında belli bir süre geçmeden tahlil yaptıramıyor. Kalıntılı olarak açıklanan ürünlerde daha çok bu sorun gözleniyor”.

Yk Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu 4

PAZAR VE İTİBAR KAYBEDİYORUZ

Türk ürünlerine karşı oluşan algının kendilerine büyük zarar verdiğini belirten Çavuşoğlu, “İhracatçılar, 2-3 yıldır Bulgaristan kapısında çok ciddi sorunlar yaşıyor. Geçen yıl Aralık ayında uzun süreli beklemelerde ihracatçının toplam kaybı günlük 1 milyon Dolar civarındaydı. Para kaybının yanında ihracatçı itibar kaybediyor. İhracatçı, bozuk ürün gönderirse zaten ciddi anlamda cezaya tabi tutuluyor. Ancak devamlılığımızı kaybetmek bize daha çok kaybettiriyor. Ülkeler Türkiye yerine başka ülkelerden mal almaya başlıyor. Bizim için Almanya çok önemli pazar ve bu nedenle ciddi kan kaybediyoruz. Kaybımızın ekonomik boyutunu net olarak ölçemeyiz ancak zararımız can yakıcı boyutlara geldi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR