Mevduatın cazip hale gelebilmesi ve yatırımların buraya yönlendirilmesi için enflasyonun üzerinde getiri getirmesi gerekir ki insanlar tasarruflarını mevduatta değerlendirebilsin. Dolayısıyla enflasyonun hedeflerin üzerinde gerçekleşmiş olması faizlerdeki artışın en önemli nedenlerinden biridir. Enflasyon süreci bu haliyle devam ederse yeni faiz artışlarının gündeme gelmesi söz konusu olacaktır.

Bakan Simsek G20 Bakanlar 203 2 41

BAKAN ŞİMŞEK, MEVDUAT FAİZLERİNİN YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE OLDUĞUNU SÖYLEDİ. FAİZLER DAHA DA YÜKSELİR Mİ?

Bu yükselişin temel nedeni enflasyonun beklenenden yüksek seyretmesidir. Ekonomi yönetiminin 2024 enflasyon hedefi yüzde 36 iken, gerçekleşen enflasyon oranının yüksek olması mevduat faizlerindeki artışı tetiklemiştir.

Bankalardaki mevduat faizleri aylık ortalama yüzde 47-50 aralığında seyretmektedir. Bu durumda, 1 milyon TL yatırımı olan bir kişi aylık olarak 39 bin TL ile 41 bin TL arasında kazanç elde edebilmektedir.

Yatırımcılara, mevduat faizlerine yatırım yapacakları süre konusunda 'vade' konusunda dikkatli olmaları önerilmektedir. Kısa vadeli yatırımların tercih edilmesi önerilirken, ekonomi yönetiminin alacağı kararlar doğrultusunda faizlerin istikrarlı bir seyir izleyeceği düşünülmektedir.

Son dönemde borsa ve döviz gibi varlıklarda yaşanan dalgalanmalardan dolayı mevduat faizlerinin diğer yatırım araçlarına göre daha cazip olduğu belirtilmektedir. Ekonomi yönetiminin TL'yi desteklemek adına mevduatı ön plana çıkardığı göz önünde bulundurulduğunda halen mevduatın en güvenli ve cazip yatırım aracı olduğu söylenebilir.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / Stajyer Abdülsamet Fikirdanış