Dolar 27,0398
Euro 28,8323
Altın 1.674,60
BİST 7.690,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 32°C
Açık
Antalya
32°C
Açık
Cum 35°C
Cts 35°C
Paz 32°C
Pts 33°C

AZİZ NESİN KİMDİR?

AZİZ NESİN KİMDİR?
06/07/2023 10:10
224
A+
A-

Tarihte bugün 6 Temmuz 1995 yılında Türk edebiyatçısı Aziz Nesin vefat etti.

Mizah, öykü, roman, şiir ve tiyatro gibi pek çok türde yazısı olan Aziz Nesin 20 Aralık 1915 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 6 yaşında Arapça öğrenen Aziz Nesin 8 yaşında ise hafız oldu. Eğitim hayatına Mahalle Mektebi’nde başlayan yazar Aziz Nesin Harp Okulu’ndan mezun olduktan sonra bir süre subay olarak görev yaptı. Askeri Fen Okulu’nu bitirmesinin ardından Aziz Nesin yazarlık hayatına adımını attı. Millet ve Yenigün gibi dergilerde yazıları yayımlanan Nesin, 1942 yılında Erzurum Müstahkem Mevkii İstihkam Taburu Bölük Komutanlığı’ndaki görevi sırasında bomba kazası ile yaralandı. Askerlik görevi “görevini kötüye kullanmak” nedeniyle 1944 yılında sonlandırılan Aziz Nesin, Karagöz gazetesi ve Yedigün dergisinde redaktörlük ve yazarlık yaptı. 1 Ocak 1944 yılından itibaren de Millet dergisinde öyküleri yayımlanan Aziz Nesin, Tan gazetesinde yayımlanan köşe yazıları ile de adını duyurdu. 4 Aralık 1946 yılında bir grup üniversite öğrencisinin Tan gazetesini yakması üzerine işinden olan Aziz Nesin, sekiz sayı devam eden, Cumartesi adlı haftalık magazin dergisini çıkarmaya başladı. 1946 yılında ise siyasete adım atan Aziz Nesin, arkadaşı olan Esat Adil Müstecaplı’nın kurduğu Türkiye Sosyalist Partisi’nde iki ay üye oldu ve ilk bağımsız yapıtı “Parti Kurmak ve Parti Vurmak” isimli 16 sayfalık broşürü yayımladı.

Yazarlık hayatında Marko Paşa adlı mizah gazetesini çıkarmasının ardından Aziz Nesin, dönemin politikacılarını eleştirmesi ile büyük ses getirerek defalarca gazete kapatıldı. Her seferinde gazeteyi farklı isimler ile çıkaran Nesin “Nereye Gidiyorsunuz?” isimli yazısı nedeniyle 12 Ağustos 1947’de 10 ay ağır hapis cezasına çarptırılarak Bursa’ya sürgün edildi. Hapis cezasının ardından gazetesi de kapanan Aziz Nesin, bu kez de “Azizname” isimli bir kitap çıkardı. Bu kitabı nedeniyle de yazara açılan dava 4 ay sürdükten sonra 1949 yılında Birleşik Krallık Prensesi II. Elizabeth, İran Şahı Rıza Pehlevi ve Mısır Kralı I. Faruk’un Ankara’daki elçilikleri aracılığıyla Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na resmen başvurarak, bir yazısında kendilerini aşağıladığı gerekçesiyle yazarın aleyhine dava açınca 6 ay hapis cezası aldı.

1952 yılında ise kitapevi açan Aziz Nesin, işlerinin yolunda gitmemesi üzerine fotoğraf stüdyosu kurdu. Ardından da Akbaba dergisinde takma adlar ile öyküler yazdı.1955 yılında İstanbul’daki azınlıkların ev ve dükkânlarının yıkımı olaylarında devletin olayların bir “Komünist komplosu” olduğunu iddia etmesi nedeniyle 100 kadar solcu ile birlikte tutuklanarak 9 ay hapis yattı.

1963 yılında Düşün Yayınevi’nin yanmasından sonra da tek uğraşı yazarlık olan Aziz Nesin, İlk pasaportunu alarak, Berlin ve Weimar’daki Antifaşist Yazarlar Toplantısı’na katılmış ve Polonya, Sovyetler Birliği, Romanya ve Bulgaristan’a gitti.

1972 yılında eşi Meral Çelen ile birlikte Nesin Vakfı’nı kuran Aziz Nesin, bu vakıfta her yıl belirli sayıda kimsesiz ve yoksul çocuğun bakım ve eğitimlerini üstlendi. Toplamda 132 adet eseri bulunan Aziz Nesin, 1995 yılında 5 Temmuz’u 6 Temmuz’a bağlayan gece sabaha karşı geçirdiği kalp krizi nedeniyle de İzmir’de hayata veda etti.  AYŞEGÜL ŞAHİN https://antalyaningundemi.com/ ÖZEL HABER

Reklam