Hadi bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanın sözlerini inceleyelim. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati. Kısa boylu, sakallı tam bir tonton dede tipinde bir bakanımız. Değişik pozitif bir enerjisi var. Zaten bu pozitif enerjisini de bize söylediği sözlerle çok güzel yansıtıyor. Sayın Nebati pozitif enerjisini ilk olarak ‘Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır’ diyerek belli etti. ‘Gözlerimin içine bak ne görüyorsun?’ sözleri de çok konuşuldu. Hatta bu konu ile ilgili birçok mizahta yapıldı. Daha sonra ekonomi ne kadar kötüye gittiyse sayın bakanın gözlerindeki ışıltı giderek sönmeye başladı. Sonra şöyle bir açıklama yaptı ‘Türk Lirası en düşük durumda, daha ineceği bir yer yok, vatandaş rahat olsun” sözleri adeta bomba etkisi yarattı. O güzelim ışıltının neden söndüğünü anladık. Işıltı yerini ‘Ne yapacağım?” bakışlarına bıraktı. Çünkü kur korumalı sistemle bastırdıkları döviz kuru yine fırlamaya başladı. Yani Türk Lirası değersizliğin dibini görmeye başladı. Bu işlerin ışıltıyla değil bilimsellikle olacağını anladı ki eski gülüşleri kalmadı. Daha sonra bilimselliğe geçmeye çalıştı. Baktı ki bilimsellikte durum daha da kötü.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ekonomik Dönüşüm Zirvesi ve Yeni Paradigmalar Zirvesi’ne katıldı. Dedim ya bilimselliğe geçiş yapmak istedi ye sayın bakan şöyle bir cümle kurdu: “Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım günümüzde giderek ön palana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomi ile daha fazla kazanmaktadır.” Anlamadığınızın farkındayım. Çünkü bence kendisi de ne dediğini anlamadı. Sadece okumak için okudu. En baba ekonomistler bile ‘Ne oluyor ya. Ne dedi bakan?’ diye sordular kendilerine.

Bende şöyle ufak bir araştırma yapmak istedim. Söylediği yabancı kelimelerin anlamlarını sizin için yazmak istedim.

NEO KLASİK EKONOMİ: “Neoklasik iktisat, mal ve hizmetlerin üretim, tüketim ve değerlemesinin arz ve talep modeli tarafından yönlendirildiği şekilde gözlemlendiği bir iktisat yaklaşımıdır.”

EPİSTEMOLOJİK: “Epistemoloji ya da bilgi felsefesi, bilgiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır. Epistemologlar, bilginin doğası, kaynağı ve kapsamı, epistemolojik gerekçelendirme, inancın rasyonelliğini ve diğer çeşitli konuları incelemektedir.”

HETERODOKS: “Heterodoks sözcüğü, “farklı” anlamına gelen Yunanca heteros ve “öğreti, düşünce” anlamındaki doxa sözcüklerinden oluşur. Ana akımdan sapmış olan anlamına gelir.”

NÖRO EKONOMİ: ”Ekonomik ortamlarda insan kararlarının biyolojik temellerini anlamak için bir araya gelmiş inter disipliner çalışma alanı ”şeklinde tanımlanmaktadır.”

Tabi ki ekonomist değilim ancak bu kadar değişik sözcüğü bir araya getirip, ekonomiyi nasıl anlattı hayretler içerisindeyim. Keşke bu yazıyı yazan kişi sayın bakana da bunların ne demek olduğunu anlatsaydı. Bu arada gerçekten bir şey anlayan varsa bana da anlatsın. Sayın bakan bilimselliği de yanlış anlamış herhalde. Ekonomi, iki süslü cümle söylemekle olmuyor. Bunu bütün uzmanlar söylüyor tek çıkış yolu ‘ÜRETİM’ süslü cümleler değil. Dedim ya sayın bakan tam bir tonton dede. Bence gözlerdeki ışıltı tam sönmeden dede olarak kalmalı.