Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, internet bankacılığının dolandırıcılığının dijitalleşme ile son dönemde arttığını söyledi. Dolandırıcılar tarafından gönderilen SMS ve e-postalara dikkat ederek yönlendirme yaparak Prof. Dr. Zaman zaman gönderilen e-postalar, kimi zaman bankadan aranıyor gibi yayınlanıyor, sosyal mühendislik taktikleri ile tuzağa düşebiliyorlar. Son zamanlarda oltalama taktikleri giderek artmaya başladı. link tıklanıyor" dedi.

Dolandırıcılıga Karsı Yapay Zeka (1)

SİBER DOLANDIRICILAR DEVREDE

Siber dolandırıcılık şebekesinin nasıl çalıştığını anlatan Kırık, "Dolandırıcılar, ünlü bankaların sitelerini birebir kopyalamış durumda. Daha sonra bankacı olarak kişiler devreye girerken, arka planda diğer dolandırıcılar sizin şifrelerinizi ve kredi kartı bilgilerinizi girerek büyük bir dolandırıcılık faaliyeti içerisinde bulunuyorlar. aslında sizin adınıza para çekmekten tutun, kredi alma olayını bile gerçekleştirebiliyorlar" diye konuştu.

'CASUS YAZILIM' UYARISI

Prof. ila 05.00 aralığında siber suçların en yoğun işlendiği suç zaman diliminde, sizin adınıza kredi çekip, havale yapıyorlar ve hesapları boşaltıyorlar" dedi.

Dolandırıcılıga Karsı Yapay Zeka (3)

'CİHAZLARA MUTLAKA ANTİVRÜS YAZILIMI YÜKLEMELİ'

Vatandaşların ve bankaların acilen önlem alınmasını ifade eden Prof. Dr. Kırık, sponsorlu reklamlara dikkat ederek şöyle konuştu:

"Sitelerin güvenlik sertifikalarına mutlaka dikkat edilmelidir. Kendilerini bankacı olarak tanıyan kişilere asla alınmamalılar. Cihazlara mutlaka antivirüs yazılımı yükleniyor. Bununla birlikte birlikte kullanılmak üzere da bu tarz dolandırıcılığa karşı yapay zeka kullanılmalı. Örnek vermek gerekirse gece hiç işlem yapmamış bir kullanıcı adına havale amacıyla ya da onun adına kredi çekme işleminde ödemesiz işlem olarak nitelendirmeli ve bu yerde bloke koymalı. Görev ve sorumluluğu mutlaka yerine getirmeli. Bankalara uyarıda bulunmamalı, gerekirse çok ciddi para cezalarıyla güvenlik sistemleri ve açıklarını kapatmalarını sağlamalı."

Kaynak: DHA