7 bölgenin 6 tanesi en az bir başpehlivanla temsil edildi. Bu da Türkiye’nin dört bir yanından başarılı güreşçilerin geldiğini gösteriyor.  En fazla başpehlivanı Akdeniz bölgesi üretti. Sadece Antalya’nın başpehlivan yetiştirebildiği bu bölge, 27 başpehlivanıyla sezona damgasını vurdu.  27 başpehlivanı kendi bünyesinde bulunduran Antalya, yağlı güreş ve başpehlivanların şehri haline geldi. Antalya’dan sonra en çok başpehlivanı bulunan şehir Kocaeli oldu. Kocaeli’de 14 başpehlivan mücadele etti.  Samsun ise 11 başpehlivanıyla en çok başpehlivan barındıran 3. şehir konumunda yer aldı.  Bu üç şehir toplam başpehlivanların yüzde 65’ini temsil etti. Bu da bu şehirlerin güreşte önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

2023 yılında güreş yapan 80 başpehlivanın yaşlara göre dağılımı ise şu şekilde:  21 ila 45 yaş arasında mücadele eden 80 başpehlivan bulunmaktadır.  40 ve 45 yaş arasında 23 başpehlivan (yüzde 29) yer aldı. Bu yaş grubunda eski şampiyonlardan Recep Kara ve Osman Aynur gibi güreşçiler de yer aldı. Bu yaş grubundan 5 başpehlivan güreşe veda etti.  30-39 yaş aralığında 39 başpehlivan mücadele etti (yüzde 49). Başpehlivanların neredeyse yarısı bu yaş grubunda yer almaktadır. Bu yaş grubunda Ali Gürbüz, İsmail Balaban, Orhan Okulu, Mehmet Y. Yeşil, İsmail Koç ve Tanju Gemici gibi iddialı güreşçiler de bulunuyor. 

21-29 yaş arasında ise 18 başpehlivan (yüzde 22) mücadele etti. Bu yaş grubunda son iki Kırkpınar Birincisi Yusuf Can Zeybek ve Mustafa Taş gibi genç yetenekler ile Hüseyin Gümüşalan ve Cengizhan Şimşek gibi genç başpehlivanlar yer aldı. Bu yılın güreş mücadelelerinde yaş ve deneyim bakımından çeşitli bir katılım olduğu görüldü.

Muhabir: YASİN ÇOBAN