Bebeklerin kafa derisinde pullanmalara, kızarıklıklara ve döküntülere neden olan Konak hastalığı anne adaylarını tedirgin ediyor. Zararsız bir cilt hastalığı olduğunu dile getiren uzmanlar, sebum üretiminde fazlalıktan dolayı daha fazla görüldüğünü aktarıyor. Kafa derisinde kalın kabukların oluşmasına neden olan hastalığın pul pul görüntüye neden olduğunu söyleyen uzmanlar, hastalığın kendiliğinden geçtiğini ifade ediyor. Bebeklerde özellikle 2-6 hafta aralığında görüldüğünü vurgulayan uzmanlar, kafa derisinde beyaz veya sarı pullu lekelerin oluşabileceğinin altını çiziyor. Birkaç basit uygulama ile geçebileceğini belirten uzmanlar, hiçbir şey yapılmadığında da geçebileceğini aktarıyor.
BELİRTİLERİ NELER?
Bebeklerde kafa derisinde yağ ve kabuk şeklinde beyaz veya sarı pullanmalar ile ortaya çıktığını dile getiren uzmanlar, bazı bebeklerde bezin temas ettiği bölgelerde de görülebileceğinin altını çiziyor. Uzmanlar hastalığın belirtilerini şu şekilde sıralıyor: Saç yüzeyinde sarımsı pullanmalar, saçların dökülmesi, kafa derisi renginin değişmesi, kafa derisinin olması gerekenden yağlı olması.
TEŞHİS VE TEDAVİ SÜRECİ
Hastalığın teşhisinin ebeveynler tarafından dahi yapılabileceğini ifade eden uzmanlar, kafa derisinde görülen kızarıklık ve pullanma ile teşhisin koyulabileceğini açıklıyor. Tedavisinin oldukça kolay olduğunun altını çizen uzmanlar, bu pulların kaşınmaması gerektiğinin altını çiziyor. Bebeğin rahatlaması için kafasına nemlendirici ile masaj yapılabileceğini söyleyen uzmanlar, pulların gevşememesi durumunda bebeğin kafasına vazelin veya birkaç damla doğal yağ ile masaj yapılabileceğini vurguluyor. Bunların yanı sıra saç derisini yumuşak bir fırça ile saçların taranabileceğini aktaran uzmanlar bebek şampuanı ile yıkanmasının da etkili olacağını aktarıyor.