Bebeklerde sık görülen pamukçuk hastalığının tedavisi her ne kadar kolay olsa da şiddetlenmesini önlemek için uzmanlardan destek alınması gerekiyor. Bebeğin ağız içini kaplayan beyaz ya da sarı düzensiz bir şekilde yama veya yara şeklinde görülen bir maya enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Genellikle bebeklerin diş etlerinde, yanağın iç kısımlarında ve dilinde görülüyor. Maya ya da mantardan kaynaklandığını dile getiren uzmanlar, bebekler için sıkıntılı bir sürecin başlangıcı olduğunu aktarıyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bebeklerde sık sık görülen bir sorun olan pamukçuk, ağrılı olan bir durum olduğundan bebekte rahatsız edici bir hastalık olarak biliniyor. Bebeklerin ağzında ve dilinde beyaz, kadifemsi yaralar olarak görülen pamukçuk belirtilerini uzmanlar şu şekilde sıralıyor: Bebeğin dilinde süzme peynire benzeyen bir tabaka, beslenmeyi reddetme, huysuzluk ve sürekli ağlama. Ebeveynlerin, bebeklerin ağızlarının içlerini kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, kontrol yapılmadığı zamanlarda hastalığın fark edilmesinde gecikmeler olduğunu ifade ediyor.

TEDAVİ SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Tedavi edilmediği süre boyunca bebeklerde rahatsızlık edici bir duruma dönüşen pamukçuk hastalığının tedavisi bebeğin yaşına ve hastalığın boyutuna göre değişiklik gösterebiliyor. Tedavide amacın mantar üremesini ve yayılmasının önlemek olduğunu açıklayan uzmanlar, hastalığın tekrardan oluşmaması için bebeğin ağız hijyenine son derece önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Tedavi sürecinde antifungfal ilaçlar, kremler, gargaralar ve pastiller kullanıldığını ifade eden uzmanlar, hastalığın anneden bebeğe geçebileceği için annenin de meme ucu için kremler kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Muhabir: NİHAT TOKLU