Her sene olduğu gibi bu yıl da bekçilik için çok sayıda alım yapılacak. Bekçi olmak isteyen birçok kişi nasıl bekçi olabileceğini merak ediyor. Bu nedenle bekçi nasıl olunur, 2024 bekçi olma şartları nelerdir, hangi sınava girilir, boy ve kilo sınırı var mı sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.
Bekçi Nasıl Olunur?
772 sayılı Mahalle ve Çarşı Bekçileri Yasası kapsamında görev yapan mahalle ve gece bekçiliği alımları 1995 yılında durdurulmuştu. Aradan geçen yaklaşık 22 yılın ardından 2017 yılında çıkarılan 690 sayılı kanun hükmünde kararname ile yıllar sonra bekçi alımlarına tekrar başlandı.
İlk etapta 9 bin 433 bekçi alımı yapıldı ve her yıl bekçi alımı için yeni kadrolar açılmaya devam ediyor. Şu anda 22 bin 773 bekçi görev yapıyor. Bu yıl da bekçi olmak isteyen binlerce kişi bekçi nasıl olunur sorusuna cevap arıyor.
Her yıl bekçi alımları Resmi Gazete ve Polis Akademisi sitelerinde duyuruluyor. Bu nedenle iki duyuruları sık sık takip etmek gerekiyor. Bekçilik başvuruları da Polis Akademisi internet sitesinde E-Devlet üzerinden yapılıyor.
Bekçi olmak isteyenlerin ilk olarak bekçi olma şartlarını karşılaması gerekiyor. Bekçilik şartlarını sağlayan adayları üç aşamalı bir süreç bekliyor. Fiziksel yeterlilik testi, yazılı sınav ve sözlü mülakat aşamalarını geçen bekçi adayları bekçilik kadrosuna alınıyor.
2024 Bekçi Olma Şartları Nelerdir?
Bekçi olmak isteyen binlerce kişi bekçi nasıl olunur sorusuna cevap bulduktan sonra bekçilik şartlarının neler olduğunu da merak ediyor.
Bekçi olma şartları şu şekildedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Lise mezunu olmak
- Başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş olmak ve 31 yaşını geçmemiş olmak
- Askerlik hizmetini tamamlamış olmak
- Herhangi bir siyasi parti veya örgüte üye olmamak
- Sağlık sorunları dışında başka sebep nedeniyle polislikten menedilmemiş olmak
- Silah taşımak ve silahlı görev yapmak hususunda herhangi bir engelin olmaması
- Başvurunun yapıldığı ilde en az bir yıldır ikamet ediyor olmak
- Erkekler için an az 167 cm, kadınlar içinse en az 162 cm boyunda olmak ve beden kitle endeksinin 18 ila 27 arasında olması
- Rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik veya yüz kızartıcı başka bir suçtan dolayı hapis cezası almamış olmak
Bekçi Olmak İçin Hangi Sınava Girilir?
Bekçi nasıl olunur ve bekçilik şartları nelerdir sorularına yanıt bulanlar hangi sınavlara girmeleri gerektiğini de öğrenmek istiyor. Bekçilik kadrosuna atanmak için KPSS puanı şartı aranmıyor. Bekçi adayları üç aşamalı bir sınava giriyor.
Bekçi adayları ilk aşamada fiziksel yeterlilik testine alınıyor. Bu testte adaylardan istenenler şu şekilde:
- Jimnastik tahtası üzerinde çift ayakla beş kez sıçrama
- 15 kiloluk ağırlıkları iki hedef arasında bir tur taşıma
- Lastik içerisinden geçme
- İki metrelik zeminde bir kez takla atma
- İki sağlık topu arasında bir tur atma
- Engel altından ve üstünden geçme
- Aralarında iki buçuk metre olan altı adet duba arasında koşu
İlk aşamayı geçen bekçi adayları daha sonra yazılı sınava giriyor. Yazılı sınavda Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Matematik, Hayat Bilgisi ve Genel Kültür alanlarından sorular soruluyor.
Yazılı sınavı geçen adaylar geçen bekçi adayları üçüncü ve son aşamada sözlü mülakata davet ediliyor. Mülakat süreci olumlu sonuçlanan adaylar bekçi olarak atanmaya hak kazanıyor.
Boy Kilo Sınırı Var Mı?
Bekçilikle ilgili merak edilen bir diğer konu ise boy ve kilo sınırının olup olmadığıdır. Her yıl yayınlanan bekçilik alımlarında boy ve kilo sınırı yer alıyor.
Bekçi olma şartları boy kilo sınırı aşağıdaki gibidir:
- Bekçi olma şartları arasında erkeklerin en az 167 cm boyunda ve kadınların ise en az 162 cm boyunda olması isteniyor.
- Ayrıca bekçi adaylarının vücut kitle endeksi 18 ila 27 arasında olmalıdır.
2024 Bekçi Maaşları
Bekçi olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de bekçilerin aylıklarının ne kadar olduğudur. 2024 yılı itibariyle bekçi maaşları 32.000 TL ila 52.000 TL arasında değişiyor.
Bekçi nasıl olunur, 2024 bekçi olma şartları nelerdir, hangi sınava girilir boy kilo sınırı var mı sorularını sizler için cevapladık.