Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler
WhatsApp
Sosyal Medya

BİR MİLYON DOSYADA UZLAŞILDI

Son 5 yılda 1 milyon 100 bin dosya mahkemeye gitmeden uzlaştırma yoluyla çözüme kavuşturulduğu açıklandı. Korkuteli Adliyesi’nde arabuluculuk ile ilgili dağıtılan broşürler dikkatleri üzerine çekti.

Son 5 yılda 1

Antalya’nın Korkuteli İlçesi’nde Adliye bina girişinde dağıtılan el broşürleri dikkat çekti. Merakla broşürleri alıp-okuyan vatandaşlar, “Uzlaştırma” konusunda bilgilendirildi.  Adliye binasındaki vatandaşlar, “Uzlaştırma ile çözüme ulaşmak konusundaki eksik bilgileri broşürü okuyarak tamamladık.  Meğer bilmediğimiz birçok şey varmış. Broşür sayesinde bilgilendik. Öğrendiğimiz çok iyi oldu.  Broşürleri dağıtanlara teşekkür ederiz” dediler. Avrupa Birliği-Avrupa Konseyi ve Adalet Bakanlınca gerçekleştirilen “Türkiye’de Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan broşüre göre: Uzlaştırma süreci bir yargılama değildir. Uzlaştırma adaletin hızlı bir şekilde sağlar. Şüpheli veya sanık yargılaması olmaz. Ücretsiz bir süreçtir. Alternatif çözüm yöntemidir. Toplumsal barışa katkı sağlar. Özgür iradeye dayanır. Taraflar sürece ve çözüme katılır. Mağdurun zararının giderilmesini sağlar. Ceza muhakemesinde uzlaştırma ise söyle:

BIR MILYON DOSYADA UZLASILDI 1 BİR MİLYON DOSYADA UZLAŞILDI
BİR MİLYON DOSYADA UZLAŞILDI 1

YARGILAMA DEĞİLDİR

“Şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar görenin tarafsız üçüncü bir kişi olan uzlaştırmacı yardımıyla anlaşmalarını ve bu yolla uyuşmazlığın çözülmesini sağlayan bir süreçtir. Uzlaştırmada Avukatın rolü de; Avukat adaletin gerçekleşmesi bakımından temel ve tamamlayıcıdır. Tarafların uzlaştırma sürecinde özgür iradeleriyle karar vermesinde avukatın hukuki yardımda bulunması önemlidir. Avukatın uzlaştırma sürecine katılımı uyuşmazlıkların adil ve hakkaniyete uygun bir şeklide çözümlenmesini kolaylaştırır. Uzlaşma sürecine avukatın katılması, tarafların ihtiyaç ve menfaatlerinin belirlenmesini kolaylaştırır. Tüm uzlaşmacılar Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Alternatif Çözümler Daire başkanlığı tarafından tutulan uzlaştırmacı siciline kayıtlı olarak faaliyet gösterir.”

UZLAŞTIRMA KAPSAMINA GİREN SUÇLAR

Uzlaştırmanın en fazla sağlandığı suçlar: Kasten yaralama. Hakaret. Tehdit. Mala zarar verme. Taksirle yaralama. Hırsızlık. Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi. Kişilerin huzur ve sükûtunu bozma. Dolandırıcılık. Güveni kötüye kullanma. Türkiye geneli uzlaştırmacı listesine Daire Başkanlığının internet sitesinden de bakılabilir.

BIR MILYON DOSYADA UZLASILDI 1 BİR MİLYON DOSYADA UZLAŞILDI
BİR MİLYON DOSYADA UZLAŞILDI 2

ÇÖZÜME KAVUŞTURULDU

Uzlaştırma ile son 5 yılda 1 milyon 100 bin dosya mahkemeye gitmeden uzlaştırma yoluyla çözüme kavuşturuldu. Uzlaştırma süreci nasıl işler? Uzlaştırmacı görevlendirildiğinde tarafların cep telefonuna uzlaştırmacının görevlendirildiğine dair bir SMS (kısa mesaj) gelir. Uzlaştırmacı tarafları arayarak, onlara süreçle ilgili bilgi verir. Uzlaşma teklifi kabul edilirse uzlaştırma müzakerelerine ( görüşmelerine) başlanır. Müzakereler, taraflara uygun olan zamanlarda ve adliyelerdeki görüşme odaları,  uzlaştırmacının ofisi gibi tarafların kendilerini güvende hissedecekleri yerlerde gerçekleştirilir. Süreç bir veya daha fazla görüşme yapılabilir. Uzlaştırma müzakerelerine mağdur bizzat katılabileceği gibi onun yerine avukatı da müzakerelere katılabilir.

RAPOR TARAFLARCA İMZALANIR

Müzakerelerde taraflar, uzlaştırmacının yardımıyla, suç nedeniyle ortaya çıkan duygu ve düşüncelerini birbirlerine anlatır ve uzlaşmak için ortak bir çözüm üretmeye çalışır. Müzakerelerde taraflar yüz yüze görüşmek istemezse, uzlaştırmacı bir köprü işlevi görerek taraflar arasındaki görüşmeleri ayrı ayrı yürütür. Müzakereler gizlidir, üçüncü kişilerle paylaşılmaz. Uzlaştırma sonunda taraflar, mağdurun zararının karşılanması ve/veya mağdurdan özür dilenmesi ve benzeri bir edimde anlaşabilecekleri gibi edimsiz olarak da anlaşabilirler. Müzakereler sonucunda taraflar, özgür iradeleriyle uzlaşmaya ya da uzlaşmamaya karar verir. Uzlaştırma işlemleri sonuçlandırıldığında, uzlaştırmacı “uzlaşma raporu” düzenler ve bu rapor taraflarca imzalanır. Uzlaşmacı, söz konusu raporu uzlaştırma bürosuna teslim eder. AYFER ŞİMŞEK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER