Kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan kereviz altın değerinde bir besin. Uzmanlar, her derde deva olan kerevizin bol tüketilmesi gerektiğini söyledi

Kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan kereviz altın değerinde bir besin. Uzmanlar, her derde deva olan kerevizin bol tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kereviz, kök ve yaprakları bir bütün olarak tüketilebilen bir sebzedir. İçerdiği vitamin, mineral ve bitkisel gıdalar sayesinde altın değerinde bir besin maddesidir. Tüketimi ve üretimi yüzyıllar öncesine dayanan kerevizin, sağlığa faydaları saymakla bitmez. Uzmanlar, “İçinde bulunduğumuz bu aylarda sağlık için bol, bol kereviz tüketin” dedi. Maydonozgiller ailesinden olan kereviz içindeki yüksek sıvı oranı sayesinde vücudun günlük sıvı oranının yüzde 25 ‘ini karşılar. Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan kokulu bir bitkidir. Özellikle de çukur ve sazlık kesimlerde yetişen, iki senelik bir bitkidir. Bir metreye kadar boy atabilir. Çiçekleri krem rengine çalan beyaz renkte, 2-3 mm. çapındadır. Kerevizin meyveleri ( tohumları ), otu ve kökünden istifade edilir. Köklerinden yemek, yaprak ve sapalarından salata yapılır. Fakat genellikle tohumları şifa maksadı ile kullanılır. Ayrıca çay ve natürel ilaç yapılır ve de eter yağı elde edilir.

SALATA VE YEMEĞİ

Kereviz bitkisi,  günümüzde Avrupa, Asya’nın Türkiye, Türkistan, Kafkaslar ve Ortadoğu gibi bölgelerinde yetişmektedir. Yumru kereviz kökünün 10-20 cm çapında, çocuk kafası büyüklüğünde yuvarlak ve alt kısmında yan köklerden oluşur. Dış kısmı sarımsı beyaz, yeşilimsi beyaz veya esmerimsi beyaz, iç kısmı beyaz, yumuşak ve bazen de boşluklar bulunulabilir. Büyük gövdeli kereviz genellikle İtalya, İspanya gibi ülkelerde taze yaprak ve yaprak saplarından salata yapmak için kullanılır. Bu nedenle genellikle bu ülkelerde yetiştirilir. Yabani kereviz kökleri ince bir pancar köküne veya iri bir havuç’a benzer bu tür diğerlerinden daha keskin kokuludur, bu sebeple aroma veya yabani kereviz diye de anılır. Akdeniz ülkeleri olan kereviz Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirilebilir.

 KEREVİZ ÇAYI

Bütün bu etkilerinden yararlanılmak üzere, 1 bardak kaynar suya, piyasadan satın alınan, sonbaharda toplanmış olgun kereviz tohumlarından o anda ezilmiş 1-2 tatlı kasığı atılır ve 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen günde bir kez bir çay bardağı içilir. Diyetisyen Alara Aksel Can’dan kereviz çayı: 2-3 dal yaprak ve dal kerevizlerin ince doğrandıktan sonra çaydalık da üzerine sıcak su dökün 3-4 dakika demleyin. Kereviz çayını, sonra bir fincan içebilirsiniz. Ayrıca çorbası da yapılır.

KEREVİZİN FAYDALARI

Vitaminler, mineral tuzlar ve diğer besleyici maddeler yönünden zengin bir bitki olan kerevizin, kök ve yaprakları makbul bir sebze olarak bolca tüketilir. Körpe yaprakları kurutulup ezilerek bazı yemeklere çeşni vermesi için katılır, içerdiği minerallerden başka, uçucu yağı içeren tohumları, öğütülüp kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır. Uyarıcıdır. İdrar söktürücüdür. Kanı temizler. İçerdiği kimyasal madde nedeniyle idrar yollarını da temizler. Gaz söktürücüdür. İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır. Sinirleri yatıştırır. Bedeni güçlendirici toniktir. Romatizma, ve gut tedavisinde olumlu etkileri vardır Ciltteki deforme olmuş bölgeleri iyileştirir. Yüksek tansiyonun önüne geçer. Karaciğerdeki zararlı maddeleri temizler. Böbreklerde taş ve kum oluşumunu önler. Midedeki asit oranını dengeler, yanma ve ekşimeyi azaltır.

 HASAT ZAMANI

Dallı kereviz taze yaprak ve yaprak sapları Mayıstan Ekime kadar kesilerek kullanıla bilir. Yumruları ( kökleri ) Ekimde sökülerek çıkarılır, yıkanır ve yemek yapmada kullanılır. Tohumları Ekimden Kasıma kadar toplanır ve kurutulur ve de kaldırılır. İlk zamanlar sadece yabani kerevizin var olduğu ve bunun kültür bitkisi olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte çeşitli formlar oluşmuştur. Ülkemizde bolca yetiştirilmekte olan kereviz, 30-100 cm. boylanabilir. Yumru kökleri şişkin, etli ve lifli; 2-5 yaprakçıktan oluşan yapraklan çok parçalı ve yaprak sapı olukludur. Bitkinin kökü gelişkin olanlarına kök kereviz, sapı gelişkin olanlara ise sap ya da yaprak kereviz denir. Kereviz bitkisi birinci yılında yalnızca kök ve yapraklarını geliştirir, ikinci yılında sapı sürerek beyaz ya da sarımsı renkte çiçeklerini açar ve tohum verir. Tohumları 1,5-2 mm. uzunlukta, esmer renkli ve özel kokulu olur. Güneşli, sert rüzgarlardan korunmalı yerleri; nemli, suyu iyi akıntılı ve bitek toprakları seven kereviz bitkisi, tohumlarıyla çoğaltılır. Ancak, fide halindeyken yeri değiştirilerek şaşırtma yapılmalıdır. AYFER ŞİMŞEK/ ÖZEL HABER