20.02.2018

 

         İsviçre'de bir klinikte hekimin hastasına her akşam bir avuç çekirdek çitlemesini önermesiyle  başladı ilk kez, çocukluğumuzun çekirdeği. 

         Sonrasında bacak krampları olan hastalara da magnezyum seviyesi hafif düşükse, önerildi. Ve bugün 82 yaşında yıllardır bacak krampları olan bir hasta "artık akşamları çekirdek çitliyorum, krampta yok, daha da mutluyum…"diyerek,deneyimini paylaştı.

         Çekirdek çitlemek neden mi önemli?

         Kabak Çekirdeği;  B, E, K vitamini, Omega 3 ve Omega 6, manganez, magnezyum, demir, bakır, E vitamini  bakımından zengindir. 

         Kabak çekirdeğinin protein içeriği; bedene dışarıdan alınması şart olan (fenilalanin, triptofan, metiyonin) gibi temel (esansiyel) amino asitler açısından çok zengindir. Triptofan; noreadrenalin, serotonin ve GABA gibi beyin biyokimyasal düzeninde düzenleyicilerin ön maddesidir. 

Noradrenalin eksikliği dikkat dağınıklığına neden olur. Serotonin eksikliği anksiyete, kaygı hali ve depresyona neden olur.

Kabak çekirdeğinin zengin olduğu amino asitlerden biri de arginin’dir. Arginin C vitamini ve Folik Asit gibi; nitrik oksit sentezini doğal yoldan artırır. Nitrit oksit (NO) genel olarak damar sağlığı için çok gereklidir. 

Arginin;

-Kalp ve damar sağlığı

-Ektra yağların depolanmasının azaltılması

-Beyindeki aktivitelerin hızlandırılması

-Üreme organlarının sağlığı,

-Yaraların çabuk iyileşmesi için gereklidir.

         Kabak çekirdeği; içeriğinde doymamış yağ oranı yüksektir ve kandaki yağları azaltır. Kabak çekirdeği içerdiği Fitosterin (Phytosterin) ile; kolesterolü azaltır, prostat büyümesini yavaşlatır.

         Yarım bardak kabak çekirdeği, günlük magnezyum ihtiyacının %46 sını, demirin %28.’ni, manganezin %52’sini, çinkonun %17.’sini ve proteinin yüzde 17si’ni karşılar.

Bir bardak kabak çekirdeğinde, 16 mg kadar çinko bulunur. Kabak çekirdeği alanin, glisin ve glutamik asit gibi amino asitler bakımından da zengindir.

         Bazı B vitaminlerini içerdiği gibi kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için ihtiyaç olan K vitaminini önemli bir miktarda da içermektedir. 

Ayrıca kabak çekirdeği çok etkili bir antidepresandır.O halde, özellikle kış akşamlarında çekirdek çitleyelim, çitletelim.

         Kabak Çekirdeği de neymiş demeden, sokakları, parkları kirletmeden çitleyebildiğiniz kadar  (Yarım bardak) kabak çekirdeği çitleyin. Ay çekirdeği , ya da yöresel adı çiğdem, gündöndü vs. isimlerle anılan çekirdeğin faydaları henüz bilimsel olarak saptanmamış olup, bu çekirdeği tüketenlere geçtiğimiz günlerde Eskişehir Büyük Şehir Belediyesi, diktiği ay çekirdeği çitleyen,etrafı kirleten, eşek heykeli ile çok güzel bir mesaj vermişti. Sağlıklı çitlemeler..