Kemer-Phaselis Antik Kenti Cennet Koyu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ ihalesi sonucu başlayan çevre ve tarih katliamına tepkiler artıyor.  Cennet Koyu’nda ihaleyi kazanan Se-Fa isimli firmaya ait iş makinelerinin ormanlık alanda yol açması, beton dökmesi ve ağaçları tahrip etmesi kaygıları artırıyor. Cennet Koyu’ndaki inceleme yapan iki Antalya ve Türkiye sevdalısı Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan ile Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, Cennet Koyu’nda ‘günübirlik tesis’ adı altında başlayan doğa ve tarih katliamına yol açan yapılaşmanın ivedilikle durdurulması için yasal işlemi başlattıklarını açıkladılar.

Cennet Koyu’nu tehdit eden projenin tarihi ve turistik alanları korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak yasal görevi olan Kültür cve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanması tepkileri daha da attırıyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB)Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan ile Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük’ün Cennet Koyu’nun Bakanlık marifetiyle kıyı düzenlemesi adı altında ticari alana dönüştürülmesi olasılığı bulunan çalışmalarla ilgili olarak hazırladıkları raporda şu çarpıcı görüşlere yer veriliyor: ” Cennet Koyu 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ve aynı zamanda Beydağları Milli Park sınırları içinde bulunan taşıdığı tarihi ve doğal yapısı ile Antalya için çok kıymetlidir. Cennet Koyu içinde bulundurduğu tarihi kalıntılar, endemik bitki çeşitliliği, çok özel türlerin yaşadığı kara ve deniz faunası sebebi ile sadece gezerken bile çok dikkatli olunması gereken bir yerdir”

İki başkanın ‘Sadece gezerken bile çok dikkatli olunması gereken yerdir’ dedikleri Cennet Koyu, çok acıdır ki koruması gereken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projesi ve ihalesi ile hızla cehenneme dönüştürülüyor. İhale şartlarına göre 60 günde tamamlanması gereken proje kapsamında Cennet Koyu’nda 85 bin metrekarelik alanda kafeterya, otopark, karşılama merkezi, duş ve tuvaletlerden oluşan bir beton kütle yaratılıyor.

İki başkanın açıklamamsında 1. Derecede Antik SİT alanı niteliğinde olan Cennet Koyu’nda bilimsel araştırma dışında kazı yapılamayacağı bilindiği halde yapılaşmanın başladığı vurgulanarak, imalatların derhal durdurulması gerektiği belirtiliyor. Açıklamada “Alan içinde mangal yapılamaz, ateş yakılamaz tabelalarına rağmen hiçbir kontrolün olmadığı, insanların denizin dibine kadar araba ile girebildiği, mangal yakabildiği, atık yönetiminin yetersiz olduğu bu muhteşem doğaya inat değerinin bilinmediği ve insanların talanlarına devam etmelerine yönelik kullanımlar için projelendirilip inşaat alanına çevrildiği ortadadır. İvedilikle Alacasu- Cennet Koyu’ndaki projenin denetimi sağlanmalı, doğaya, tarihe yapılan bu saldırı durdurulmalı, verilen zararlar alanında uzman arkeologlar, peyzaj mimarları, orman mühendisleri ile derhal düzeltilmelidir” ifadelerine de yer veriliyor.

Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan ile Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, Cennet Koyu’nun ticari alana dönüştürülüp, halka kapatılması çabalarına dur demek için alanla ilgili olarak şu tarihi çağrıda bulunuyorlar: “Bir an önce Alacasu- Cennet Koyu’ndaki projenin denetimi sağlanmalı, doğaya, tarihe yapılan bu saldırı durdurulmalı, verilen zararlar alanında uzman arkeologlar, peyzaj mimarları, orman mühendisleri ile derhal düzeltilmelidir.  Alacasu Cennet Koyuna verilen zararların hepsi göz önünde tutularak projenin diğer çalışma alanı Bostanlı Koyunda bu çalışmalar başlamadan durmalıdır. Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nü, Antalya Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni, Kemer Belediyesi’ni ve tüm sorumlu kurumları çalışmaları yerinde denetlemeye ve bu katliamı durdurmak için göreve davet ediyoruz”