Yaşanılan alanların çölleşmesi ve kirlenmesi gibi olumsuz etkilerle karşılaşmamak için doğal çevrenin korunması şart. Atalarımızdan kalan mirasa sahip çıkıp, bizim de torunlarımıza miras bırakmamız gerekiyor. Yapılan Araştırmalara göre, Otomobil yerine daha çok bisiklet kullanılarak küresel ısınmanın önüne geçilebileceği gibi tüketilen su miktarının ve plastik kullanımının azaltılarak doğal çevrenin korunabileceğine dikkat çekildi. Ayrıca ormanlık alanların korunması, bir tek ağaç kesimine dahi izin verilmemesi, atık maddelere bir şans daha verilerek değerlendirilmesi gerekiyor.
ÇEVRE İÇİN NE YAPABİLİR?
Çevrecilerden Onur Şimşek, Hasan Dağar, Eylül Akar birey olarak çevre için neler yapabileceğimiz konusunda şunları söyledi: “Çevre konusunda bilgi edinin. Aile iseniz, çocuklarınızı çevrenin korunması konusunda yetiştirin. Kirliliğe engel olun. Atıklarınızı ayrıştırın, geri dönüşüme katkı sağlayın. Lütfen geri dönüşüm kutularını kullanın. Naylon poşet kullanımını azaltın.
Kâğıt havlu kullanımını azaltın. Dişinizi fırçalarken, banyo yaparken ve mutfakta çeşmeyi açık bırakmayın. Suyu boşa akıtmayın, susuz hayat olmaz. Her canlının yaşayabilmesi için suya ihtiyacı var. Suyu kirletmeyelim. Enerji tasarruflu ampuller kullanın.
Hayvanlara zarar vermeyelim. Çünkü doğada o hayvanların ayrı bir görevi var. Nesli tüketmekte olan hayvanları koruyalım ya da ilgililere haber verelim koruma altına alınsın. Bataklıkları kurutmayalım, O bataklıklarda yüzlerce kuş türü yaşamaktadır.
Tarla açmak için orman ağaçlarını kesmeyelim. Özel günlerimizde hediye yerine ağaç dikelim. Otomobil yerine doğa dostu bisiklet kullanalım. Egzoz gazı solumayalım. Bütün bunlar bizden sonraki nesiller için doğanın DOĞAL kalması, kirliliğin yaşanmaması, temiz hava soluyup, temiz su kullanmak için…”
DOĞAL ALANLAR BİRÇOK CANLI TÜRÜNÜ BARINDIRIYOR
Birçok şehirde bozulan doğal çevrenin yerine yapay çevre yaratılmak istendiğine dikkat çeken Uzman Çevre Mühendisleri, Doğal çevre ve yapay çevre arasındaki farkı söyle açıkladı: “Doğal çevrede insan etkisi yoktur, fakat yapay çevrenin insanlar tarafından oluşturulduğunu söyleyebiliriz. Doğal çevrede doğal varlıklar yer alırken, yapay çevrede yapay varlıklara doğal varlıklardan daha fazla rastlanılır.
Doğal çevrenin oluşumu daha uzun yıllar alıyor, fakat yapay çevre kısa sürede yapılabiliyor. Ama aynı etkiyi veremiyor. Mutlaka doğal çevrenin korunması gerekiyor. Hava, su ve toprak gibi doğal kaynakların verimli şekilde kullanılmalı, bu kaynaklar sonsuz değil, bir gün bitip, yok olabilir. Tarımda kimyasallar ve gübre kullanımına dikkat edilmeli, hem insan sağlığı hem de toprak kirliliği önlenmeli. Plastik kullanımı daha da azaltılmalı.
SAĞLIK İÇİN OTOMOBİL YERİNE BİSİKLET
Su, hava ve toprak gibi doğal kaynakların verimli şekilde kullanılıp, bu kaynakların sonsuz olmadığının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Çevre Sağlığı uzmanları,
“Hava kirliliğinin azaltılabilmesi açısından bireysel olarak alınabilecek önlemlere bakıldığında, araç kullanmak yerine bisikletler tercih edildiğinde bu sayede atmosfere daha az karbondioksit salınımı gerçekleşiyor. Böylelikle küresel ısınmanın azalması sağlanabiliyor ve halk sağlığı bir nebze olsun korunabilir” dediler.