CHP Antalya Milletvekili Cavit ARI; gündemi ilişkin sorunları TBMM ve ülke gündemine taşımaya devam ediyor. Son olarak ülkemiz genelinde İlaç, gübre, mazot, tohum zamlarıyla adeta can çekişen çiftçimizin ve üretecimizin, elektrik ve sulamaya yapılan zamlarla artık üretemez hale geldiğini belirterek çok sert tepki gösterdi.

ÇİFÇİLER HER GEÇEN GÜN ZORLANIYOR

Av. Cavit Arı önergesinde; “Yüksek mazot, gübre, ilaç fiyatları altında ezilen çiftçilerimiz her geçen gün yapılan zamlarla daha zor günler geçirmektedir. Üretimin desteklenmesi gerekirken iktidar çiftçilerin tarladan uzaklaşması için elinden geleni yapmaktadır. Batı Antalya Sulama Birliğince yönetilen, Elmalı Ovası’na su temin eden Çayboğazı Barajı sulama ücretleri 2023 yılında önce dekarda 216 TL iken daha sonra Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 110 TL olarak belirlenmişti.

MAĞDUR OLDULAR

  Ancak bu yıl 2024 için temin edilen suyun dekar başına 475 TL olarak açıklanması ve desteklerin kesilmesi tarımsal üretime ve çiftçimize büyük zarar verecektir. Aynı şekilde Kumluca ve Korkuteli’nde de çitçimiz ve üreticimiz bu konuda son derece mağdur duruma düşmüş; tarlasından, bahçesinden, toprağından koparılır hale getirilmiştir. Örneğin Kumluca’da Ruhsatlı kuyu 2023 yılında 22,5 TL iken, 2024 Yılında 45 TL’ye çıkarılmış, Ruhsatsız kuyu 277 TL iken 2024 yılında 554 TL’ye Kanal suyu 554 TL’den 1108 TL’ye, Alan dışı ise 1108 TL’den 2216 TL’ye çıkarılmıştır.

SULAMA BEDELİ ARTTI

Korkuteli’nde ise geçen yıl 200 TL olan su ücreti bu yıl 650 TL ye çıkarılmıştır. Bu da yetmezmiş gibi kartlı sisteme geçiyoruz diyerek maliyetinin kat kat üzerinde 750 TL kart bedeli çiftçimizden istenilmektedir. Tarla ve bahçelerin sulama fiyatlarına ülkemizin neredeyse genelinde, tüm sulama bedellerinde %100’ün üzerinde fahiş zam yapılması çiftçilerin maliyetlerini önemli ölçüde artırmıştır.” Dedi.

MALİYETİ YÜKSELTECEK

Arı önergesinde; “ İlaç, gübre, mazot, tohum bu kadar pahalıyken birde suya gelen zam ve buna ilaveten EPDK tarafından; enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, elektrik fiyatlarında, mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30 belirlendi. Bu zam kararı, özellikle yaz aylarının yaklaşması ve sulama ihtiyacının artmasıyla birlikte çiftçilerin maliyetlerini önemli ölçüde artıracak ve çiftçilerimiz zaten artan girdi maliyetleriyle mücadele ederken, sulama fiyatlarına ve tarımsal faaliyetlerle ilgili elektriğe yapılan zam ile çiftçilerimizin üretim maliyetlerini daha da yükseltecek; çiftçimiz, üreticimiz artık üretemez hale gelecektir.” Dedi.

ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞIYOR

Ekonomik krizle birlikte çiftçinin artan maliyeti çiftçinin üretimden kaçışını hızlandırmaktadır. İktidar, tarımdaki yapısal sorunlara dair kalıcı çözüm üretmek yerine, var olan yapısal sorunların daha da derinleşmesine yol açacak yanlış politikalarda ısrarını sürdürmektedir. Mevcut iktidarın tarım politikaları çiftçiyi üretime teşvik eden değil tam tersi olarak çiftçiyi tarımsal üretimden uzaklaştırmaktadır.” Dedi.

Kaynak: CAVİT ARI / BÜLTEN