Başta Akdeniz olmak üzere Türkiye’nin değişik bölgelerinde buğday ve arpada hasat zamanı geldi. Fakat Tarım ve Orman Bakanlığı hala 2023 yılı hububat taban fiyatlarını açıklamadı. Bu yüzden zor durumda kalan çiftçiler bekleyiş içindeler. Taban fiyatların ne zaman belirleneceği belli değil. Borçla üretim yapan çiftçiler belirsizlikten yakınıyor.

Hasat dönemi ile seçimlerin çakışması yüzünden muhatap bulamadıklarını belirten çiftçiler, “Şu anda Tarım Bakanı yetkisini kullanacak mı, yoksa 28 Mayıs’tan sonra göreve gelecek bakan mı fiyatları belirleyecek bilmiyoruz. Ne yazık ki seçim öncesi birçok ürünün fiyatını açıklayan hükümet, hububata gelince sustu. Seçimlerin kurbanı olduk” dediler.

Antalya’nın Gazipaşa, Manavgat, Serik gibi sahil kesimlerinde arpa ve buğday hasadı başladı. Hal böyle olmasına rağmen hububat alım fiyatları açıklanmadığı için piyasada belirsizlik hüküm sürüyor. Önceki yıl 17 Mayıs tarihinde fiyatların açıklandığına işaret eden çiftçiler, “Bu yıl sanki seçim kurbanı olduk. Tarım Bakanlığını göreve çağırıyoruz. Belirsizliğe son versinler” şeklinde yakındılar.

Henüz hasat dönemi olmamasına rağmen yaş çay alımlarında taban fiyatı seçim öncesinde açıklayan hükümet, aynı tavrı hububatta göstermedi. Oysa özellikle Akdeniz Bölgesi’nde öncelikle arpa ve buğdayda hasada başlanıldı. Gazipaşa, Manavgat, Serik’te hububat hasadı yapan çiftçiler ürünlerini TMO ya da tüccara kaç liradan satacaklarını bilemiyor. Üretimi borçlanarak yapan çiftçiler, acil paraya ihtiyaçları olması yüzünden ürünlerini zararına satmak zorunda kalmaktan korkuyorlar.

Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanlığı’nı göreve çağıran Antalyalı hububat üreticileri, taban fiyatların acilen açıklanıp piyasadaki karmaşanın giderilmesini istiyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin görevini yerine getirmesini talep eden çiftçiler, “Milletvekili seçimine giren Bakan Kirişçi bizi unuttu. Yeni bakanın atanması 28 Mayıs seçimlerinden sonra haftalara kalıyor. Bu da çok uzun bir süre. Bu kadar dayanacak gücümüz yok. Bakan Kirişçi koltuğunda oturuyorsa fiyatları açıklasın. Geçen yılda fiyatların belirlenmesi Haziran’a kaldığı için sıkıntı çekmiştik. Oysa 2021 yılında 17 Mayıs’ta açıklanmıştı. Demek ki olabiliyor. Çay fiyatları erkenden açıklanırken hububatta bu gecikme niye” diye sordular.

ENFLASYON UNUTULMASIN

Hububat üreticiler, alım fiyatları açıklanırken girdi maliyetlerinin, enflasyonun göz önünde bulundurulmasını da talep ettiler. Geçen yıl buğdayda ton başına 6 bin 450 lira fiyat verildiğini,1000 liralık primle birlikte 7 bin 450 lira olduğunu dile getiren üreticiler, “Bu yıl ton başına 10 bin liranın üzerinde fiyat verilmesi gerekiyor. Aksi hale çok zarar ederiz. Sonbaharda ekim yapacak gücümüz olmaz” dediler.

Öte yandan Ulusal Hububat Konseyi verdilerine göre bu yıl Türkiye’de buğday üretiminin 20 milyon 750 bin ton olması bekleniyor. Bu miktar geçen yıla göre yüzde 3.75 oranında artışa denk geliyor. Ekili alanlar dikkate alındığında da Akdeniz Bölgesi’nde buğday üretimi, geçen yıl ile aynı oranda olacak. İç Anadolu ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yüzde 5, Karadeniz’de yüzde 7 oranında artış bekleniyor. NİHAT TOKLU antalyaningundemi.com ÖZEL HABER