Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Seda Özer, “Ateşlenen çocuğa ne yapmamız gerekiyor, Çocuklarda ateş neyin belirtisi olabilir, Çocuklarda ateş nasıl düşürülür, Ne zaman ateş düşürücü ilaçlar verilir?” sorularını ebeveynler için yanıtladı. Vücutta ateş çıkmasının güzel bir savunma mekanizması olduğunu belirten Özer, “Sıcak ortamlarda mikroplar çok rahat çoğalamazlar. Ateşlenme hali, vücudun mikrobu yok etmek için mikroba karşı verdiği bir tepkidir. O yüzden ateşten korkmamak lazım. Ancak ateşi de yönetebilmeyi bilmek lazım. Aslında belli bir seviyeye kadar ateşe müsaade ediyoruz. Amerika gibi ülkelerde 38,5-39 dereceye kadar doktorlar ailelerin çocuklarının ateşine müdahale etmesini istemiyorlar. Belli bir dereceden sonra ise yüksek ateş artık çocuğu da yıpratıcı oluyor. Genel kanımız 38 ve üzeri dereceyi gördüğümüz zaman özellikle de çocuğun konforu çok bozulduysa, ateşe müdahale edilmesi gerektiğidir. Daha evvel ateşli havale geçirmiş bazı özel riskli çocuklar var. Bu çocuklarımızda ateşe müdahale sınırını 37,5 derece gibi düşünmek gerekiyor ve 37,5 dereceyi gördüğünüzde çocuğun yaşına ve ayına uygun bir ateş düşürücü şurupla müdahale etmek lazım.” açıklamasında bulundu.

Dr. Seda Özer

‘ILIK’ BİR DUŞ YAPTIRILMALI!

Çocuğun ya da bebeğin ateşi çıktığında, ‘Soğuk uygulama yapılsın mı, ılık banyo yaptırılsın mı?’ gibi sorularla da çok karşılaştıklarını söyleyen Özer, “Çocuğunuza ateş düşürücüyü verdikten sonra ateş düşürücünün etkisi başlayana kadar 30-45 dakikalık süre içerisinde çocuğa soğuk değil ama ılık bir duş yaptırılmalıdır. Çünkü çocuğu soğuk bir suya sokmak, çocuğun titremesiyle birlikte gerçekleşen kas hareketiyle çocuğun ateşinin tekrar yükselmesine neden olur. O yüzden ilacı verdikten sonra, ilacın etkisi görülene kadar ılık suyla kompres ya da ılık bir banyoya sokup çıkarmak fayda edebilir. Tabii akabinde bebeği ya da çocuğu kurulamayacağız. Çünkü havluyla yaptığımız sürtünme hareketi çocuğun vücut ısısının tekrar yükselmesine neden olur. Çocuğu ıslak bir şekilde havlunun üzerine oturtup ya da yatırıp su buharlaşırken vücut ısısını da düşürmesini bekleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Çocuk Doktoru Seda Özer

ATEŞ ÖNEMLİ BİR UYARICIDIR!

Ateşlenme sebebinin de mutlaka araştırılması gerektiğini ifade eden Özer, “Ateşin sebebi basit bir diş çıkarma olabilir, basit bir viral enfeksiyon olabilir. Tehlikeli bazı hastalıkların da belirtisi olabilir. Ateşlenme, çocuklarda ters giden bir durumun olup olmadığına dair önemli bir belirtidir ve güzel bir uyarıcı mekanizmadır. Çocukta 38 ve üzeri ateş gördüğümüzde, ilk ateş düşürücü şurubunu evde verdikten sonra bir hekime başvurulmalı ve ateşin nedeninin ne olduğunun araştırılması gerekiyor.” diyerek, çocuklarda ya da bebeklerde ateş çıkması sonrası ebeveynlerin panik yapmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN