Çocukluk döneminde en sık görülen kanser türü olan kan kanseri, kanser türlerinin yüzde 30-35’ini oluşturuyor. Uzmanlar teşhis koyulmayan vakalarla birlikte 2 bin çocuğun bu hastalıkla baş ettiğini ifade ederek ebeveynleri uyarıyor. Tedavi edilmediği takdirler de ölümcül sonuçlar doğurduğunu açıklayan uzmanlar, hastalığın umutsuz olmadığını iyileşmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Tedavinin olumlu sonuçlanabilmesi için erken teşhisin büyük önem arz ettiğini dile getiren uzmanlar, belirtilerin bir tanesinin bile ortaya çıkması durumunda derhal uzman kontrolüne gidilmesi gerektiğini vurguluyor.

Akut Losemi Resim

EBEVEYNLER BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Her hastalıkta olduğu gibi kan kanserinde de erken teşhisin hayati risk taşıdığını aktaran uzmanlar, teşhiste gecikme olması durumunda tedavinin yanıt vermeme ihtimali olduğunun altını çiziyor. Hastalığın belirtilerinin genelde aniden ortaya çıktığını aktaran uzmanlar, bazı kişiler de ise belirtilerin sinsice ilerleme gösterebildiğini açıklıyor.

Lösemiye ait belirli belirtilerin olmadığını dile getiren uzmanlar, çocuklarda ortaya çıkan belirtileri şu şekilde sıralıyor: Sık tekrarlayan enfeksiyonlar, anemi kaynaklı halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, solukluk, uzun süre devam eden ve inatçı ateş ve enfeksiyonlar, ciltte kırmızı noktalar, kolay morarma ve kanama, iştah kaybı ve istemsiz kilo kaybı, gece terlemeleri, karın ağrısı ve şişkinlik, kemik ağrısı ve eklem ağrısı, lenf bezlerinde şişme veya hassasiyet.

HASTALIK NEDEN OLUYOR?

Son yıllarda hastalığın görülme sıklığında artış olduğunu açıklayan uzmanlar, hastalığa sadede genetiğin neden olmadığını bunların yanı sıra çevresel faktörlerinde neden olduğunu vurguluyor. Uzmanlar hastalığa neden olan çevresel faktörleri şu şekilde sıralıyor: Radyasyon, bazı ilaçlar, petrol ürünleri, benzen gibi organik maddeler, böcek öldürücü ilaçlar. 

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN