Klinik Psikolog ve Psikoterapist Gizem Arıkan Selçuk, "Çocukların temel haklarına saygı gösterilmesi ve psikolojik güvenliklerinin sağlanması gerekiyor. Bu çocuğun karakter gelişimi ve ruh sağlığı için çok önemli. Geleceğin yetişkinleri olacak çocuklarımızın sağlıklı bir psikolojiye sahip olması demek sağlıklı bir toplum inşa etmek demek" ifadesini kullandı.

Bugünün çocukları, yarının yetişkin bireyleri olan çocukların ruh sağlığının ve haklarının korunması noktasında Türk toplumuna büyük iş düşüyor. Çocukların sevgi, eğitim, sağlık ve güvenlik gibi temel haklara sahip olması gerektiğinin altını çizen Klinik Psikolog ve Psikoterapist Gizem Arıkan Selçuk, "Türkiye genelinde milyonlarca çocuk bu haklardan mahrum kalmakta ve maalesef istismar edilmektedir. Çocuk haklarının savunucusu olmak sadece devletlerin sorumluluğunda değil; aynı zamanda bireylerin, toplumların ve sivil toplum kuruluşlarının ortak sorumluluğunda olmalıdır." diye konuştu.

Uzman Psikolog Gizem Selçuk 3

“KUŞLAR UÇAR, BALIKLAR YÜZER, ÇOCUKLAR OYUN OYNAR"

Gelecek nesillerimizi temsil eden çocuklarımızın her bakımdan sağlıklı bireyler olabilmeleri için her türlü imkanın sağlanması gerektini ifade eden Klinik Psikolog ve Psikoterapist Selçuk, "Oyun oynamak çocuk gelişiminin en önemli parçalarından biri. Oyun oynamak bir çocuğun öğrenme yolculuğundaki en büyük destekçidir ve vazgeçilmezdir" diyerek ebeveynelere 'çocuklarınızla oyunlar oynayın' çağrısında bulundu. Selçuk, oyun terapisi konusunda uzmanlığıyla tanınan yazar Garry Landreth'in “Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar” sözünü hatırlatarak, çocuğun sağlıklı gelişimi için bol bol oyun oynamasının önemine de değindi.

"ÇOCUKLARIMIZI KORUMAK TOPLUMSAL SORUMLULUKTUR"

Sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri için çocukların ruh sağlığının korunması gerektiğini vurgulayan Selçuk, "Çocuklarımızın ruh sağlığını korumak toplumsal bir sorumluluktur. Çocukların haklarının korunması noktasında başta ebeveynler olmak üzere toplumun her kesimine görev düşmektedir. Çocukların eğitimi geleceğin teminatıdır. Sadece akademik olarak değil, aynı zamanda ruhsal, duygusal ve sosyal açıdan da gelişmeleri eşit derecede önemlidir. Ayrıca, çocukların haklarının ihmal ve ihlal edilmesi durumunda; şiddetle karşılaşan ya da istismara maruz kalmış çocuklar için hukuki ve psikolojik destek mekanizmalarının güçlendirilmesine ihtiyacımız vardır." sözlerini kullanarak, çocukların ruh sağlığını korumanın sağlıklı bir toplum inşası için önemli olduğunu dile getirdi.

"TOPLUM OLARAK ÇOCUKLARIN RUH SAĞLIĞINI DESTEKLEMELİYİZ"

Toplum olarak çocukların ruh sağlığını desteklemek ve olumlu yönde inşa edebilmek için dikkat edilmesi gereken unsurlardan da bahseden Psikoterapist Selçuk, "Öncelikle destekleyici bir aile ortamı sağlanması ve bir çocuk için güvenli bir liman oluşturulması, çocuğu kapsayan ve iş birliği içinde olunduğunun hissettirilmesi, temel haklarına saygı gösterilmesi ve psikolojik güvenliklerinin sağlanması, çocuğun karakter gelişimi ve ruh sağlığı için çok önemlidir. Çocuklara karar verme hakkı tanımak (yaşına uygun şekilde, küçük de olsa kararlar alma fırsatı vermek), sorumluluk ve özgüven duygularının gelişmesinde önemli rol oynar ve farklı deneyimleri tecrübe etmesine yardımcı olur. Bu da çocuğun yaratıcılığını arttırır, ufkunu genişletir." şeklinde konuştu.

Uzman Psikolog Gizem Selçuk 2

ÇOCUĞUN SAĞLIKLI PSİKOLOJİK GELİŞİMİ TOPLUM İÇİN ÖNEMLİ

Çocukların bilişsel gelişimini doğrudan etkileyen temel unsurlar arasında eğitimin üst sıralarda olduğuna değinen Klinik Psikolog Selçuk, "Çocuklara eğitim aldığı ortamlarda şiddet, istismar ve ayrımcılık gibi unsurlardan uzak, güvenli bir ortam oluşturmak gereklidir. Sağlıklı bir toplumun temeli; doğru eğitim, doğru ortam, doğru psikolojik yaklaşımlar ile atılacaktır. Aile içindeki bağlanma ilişkisi de sağlıklı bir psikolojinin temellerini oluşturur. Erik Erikson’un bağlanma kuramına göre, çocukların sağlıklı psikolojik gelişimi, güvenli bağlanma süreçleri ile mümkündür. Aile içindeki şefkatli, güven verici ve destekleyici ilişkiler çocuğun öz saygısını ve duygusal zekasını güçlendirir. Bu sebeple ailelerin, çocukların duygusal taleplerine ve ihtiyaçlarına duyarlı olmaları; onları dinlemeleri ve duygusal destekleri büyük önem teşkil etmektedir." dedi.

"TOPLUMA FAYDALI OLACAK ÇOCUKLAR YETİŞTİRMELİYİZ"

Bir çocuğun en büyük ihtiyacının şefkat, anlaşılmak ve görülmek olduğunu belirten Selçuk, "Mutlu ve sağlıklı çocuk yetiştirebilmek, adeta bir sanattır. Bu nedenle biz yetişkinlerin ruh sağlığının yerinde olması ve bunun için kendi içsel süreçlerimizin farkında olmak; gerektiğinde destek almaktan çekinmemek çok değerlidir. Topluma faydalı çocuklar yetiştirmenin ilk kuralı, sağlıklı bir bakım veren olmaktan geçer. Unutmayın ki, şimdinin çocukları yarının yetişkinleridir. Bu sonsuz döngüde, bir sonraki nesli yetiştirecek bu çocukların sağlıklı bireyler yetiştirebilmesi için anahtarın bizler olduğunu kendimize hatırlatalım, çocuklarımıza sevgiyle ve şefkatle yaklaşalım." sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.
 

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN