Cüzdanımızda veya cebimizde taşıdığımız paraların üzerinde resim ve figürler var. Hiç merak edip araştırdınız mı? Sanıyorum. Eminim bu soruya bir çoğunuz ‘’HAYIR’’ yanıtını verecektir. Ben gazetecilik merakımdan dolayı internette araştırır ve öğrenmeye çalışırım. 50 Liralık banknot paranın bir yüzünde Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk var, diğer yanında ise bir kadın!!! Peki bu kadın kim? Bu araştırmamda gördüm ki köşe yazarı Yalçın Bayer 11 Ocak 2009 yılında şu satırlarla bizi uyarıyor. Atma Aliye Hanım’ı (1862-1936) tanımıyordum. Türk edebiyatının ilk kadın romancısıymış. Yeni Şafak Gazetesi okuyor olsaydım Fatma Aliye Hanım hakkında yeterli bilgiye sahip olurdum elbette. Fatma Aliye Hanım 50 TL’lik banknotlarda bulunuyor. Yukarıda yazdığım 50 TL kağıt banknotlar üzerindeki “çok değerli” hanımefendinin kişiliği hakkında bilgi sahibi olalım !!

Kimdir bu Fatma Aliye?! İsterseniz biraz tanıyalım. Fatma Aliye tarihçi Ahmet Cevdet Paşa’nın iki kızından birisi. 13 yaşında tesettüre girmiş. Bir iki romanı varmış. Peki, paralarımıza nasıl girdi bu hanım?. Fatma Aliye’yi paralara yerleştiren neden onun romancılığı olduğunu sanıyorsanız aldanıyorsunuz. Asıl neden İslamcılığı ve ATATÜRK Devrimlerine karşı olması. Fatma Aliye’nin tesettüre olan tutkusu yazılarına da yansımış. Fatma Aliye Hanım, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yaptığı devrimleri bir türlü benimseyememiş. Kısaca ATATÜRK düşmanı imiş. Kendisinin, bir Osmanlı paşasının (Ahmet Cevdet Paşa) kızı olmasının bunda rolü var elbette. Evinde çocuklarının ona yaşattığı sıkıntılar onu daha da İslam’a bağlamış olabilir. Evden kaçan kızının, Katolik bir rahibe olması ve onu uzun yıllar boyunca bir servet harcayarak arayıp ta bulamamış olması kendisinde ağır bir travma meydana getirmiş olsa gerek. Hal böyle olunca da etki tepki yaratmış ve Fatma Aliye hanım, sımsıkı sarılmış muhafazakarlığına. Öyle ki tesettüre olan tutkusu yazılarına yansımış. Bir yazısında kadınların giyim tarzı konusunda şöyle diyor “İşte bu tuvaletin üzerine ziynetten ari ve bolca bir şey giyilir ve saçlar da bir baş örtüsüyle örtülürse şeriata muvafık surette tesettür edilmiş olur.”

“Uzak ülke” adlı romanında Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yaptığı yenilikler nedeniyle Fatma Aliye’nin ülkesine yabancılaştığı ve uzaklaştığı anlatılıyormuş bu kitapta. Saltanatın kaldırılmasını, alfabenin değiştirilmesini ve padişahın düşürülmesini, Fatma Aliye Hanım asla kabul edememiş, Mustafa Kemal ATATÜRK’e hep karşı olmuş. Aslında Cumhuriyetimizin yetiştirmiş olduğu ve ilkleri gerçekleştiren aşağıda isimlerini sayabileceğimiz birçok kadın olmasına rağmen Fatma Aliye hanımın resmi 50 TL’lik banknotun üstüne yerleştirilmiş. İlk Kadın Tiyatro oyuncu – Afife Jale, İlk Kadın Profesör – Prof. Dr. Fazıla Şevket Giz, İlk Kadın Büyükelçi – Filiz Dinçmen, İlk Kadın Dünya Güzeli – Keriman Halis, İlk Kadın Fotoğrafçı – Semiha Es, İlk Kadın Hakim – Suat Berk, İlk Kadın Heykeltraş – Sabiha Bengütaş, İlk Kadın Jet Pilotu – Leman Altın çekiç, İlk Kadın Pilot – Sabiha Gökçen, İlk Kadın Bakan – Prof. Dr. Türkan Akyol.

Hal böyle olunca, İlklere imza atmış bir yığın Türk kadını varken “Neden Fatma Aliye?” sorusu, cevabını da kendi içinde barındırıyor sanırım. Şimdi anladınız mı, bunca Cumhuriyet kadını dururken Fatma Aliye Hanım’ın neden Paranın arka yüzüne oturtulduğunu?..

Sanırım yeteri kadar bilgilendiniz. İşte bu Cumhuriyet düşmanı kadını, cebimizde ve cüzdanımızda özenle taşıyoruz…