ANTALYA Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü İyileştirme Şube Müdürü Perihan Akbaş Kayhan, insanların araçlarına gösterdiği ilgiyi konutlarına da göstermesi gerektiğini belirterek, “Devlet artık DASK’ı olmayan hiç kimse için afet konutu üretmiyor ve afet konutu vermiyor. O yüzden lütfen arabalarınıza gösterdiğiniz hassasiyeti, yani sigortalama konusundaki hassasiyeti konutlarınıza da gösterin” dedi.

Manavgat’ta düzenlenen 2021 Yılı Mahalle Muhtarları Toplantısı’nda muhtarlara yönelik ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ veren Antalya AFAD Müdürlüğü İyileştirme Şube Müdürü Perihan Akbaş Kayhan, genel afet olaylarında vatandaşların ilk müracaat noktası olan muhtarların bilinçlenmesinin, insanların acil durumda AFAD’a yönlendirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Kayhan, “Vatandaşın aklına her sorun için jandarma geliyor, polis geliyor ama AFAD gelmiyor. Çünkü AFAD öyle bir kurum ki işiniz olmadığı sürece bizi bilmezsiniz. İnşallah da bizimle işiniz olmasın. Çünkü bizimle işiniz varsa mutlaka bir yerde bir sıkıntı var, ciddi anlamda birilerinin canı yanıyor demektir. Ama böyle bir durumla karşılaşma ihtimaline karşı da sizin bilinçli olmanız gerekiyor ki vatandaşları doğru yönlendirebilin” diye konuştu.

TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla 2021 yılının Afet Farkındalık Yılı olarak ilan edildiğini aktaran Perihan Akbaş Kayhan, “Ülke olarak çok sık afet yaşanan bir ülkeyiz ama son dönemde Elazığ depremi üzerine İzmir depremi yaşanması, ilimiz dahil olmak üzere bir çok ilimizde kış başladığı andan itibaren aşırı yağıştan kaynaklı sel su baskını vakalarının çok fazla ve üst üste gelmesinden kaynaklı olarak toplumda afet farkındalığı konusunda harekete geçme zamanının gelip geçtiğinin farkındayız” diye konuştu. Deprem ve genel afetler konusunda bir sorunun da deprem sigortası olarak da bilinen DASK ile yaşandığını aktaran Kayhan, şöyle dedi:

“100-150 bin liralık bineceğiniz ikinci el aracınıza gidip her halükarda kaza yapın veya yapmayın, 1000 lira civarında trafik sigortası kasko yaptırıyorsunuz. Ancak içinde çoluğunuzun çocuğunuzun oturduğu, ortalama 350-400 bin liradan başlayan rakamlarla satın aldığınız konutlara, senede 150 ile 200 lira arasında değişen bedellerle DASK yaptırmıyoruz. Neden, çünkü devlet mecbur bırakmıyor. Peki DASK yaptırmazsanız ne oluyor. Deprem gerçekleştikten sonra eviniz zarar gördükten sonra yaşıyorsanız çok şükür şanslısınız. Yaşıyorsanız afetten sonra otomatik olarak varlıklarınızı kontrol etmeye başlıyorsunuz. Varlıklarınızın önemli olmaya başladığı noktada, artık o evinizin geri dönmesini istiyorsunuz. Ama o evinizi geri döndürecek bir güvence ortada yok. Artı devletin yaptığı afet konutlarından hak sahibi olabilmeniz için DASK’ınızın olması gerekiyor. Devlet artık DASK’ı olmayan hiç kimse için afet konutu üretmiyor ve afet konutu vermiyor. O yüzden lütfen arabalarınıza gösterdiğiniz hassasiyeti, yani sigortalama konusundaki hassasiyeti konutlarınıza da gösterin.” Ömer KARÇA/MANAVGAT, (DHA)-