YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HHABER

İMO Başkanı Mustafa Balcı: “Bunca yaşananlara rağmen görmezden geliniyor” dedi

Geçtiğimiz gün Antalya’da yaşanan orta şiddetteki deprem paniğe neden olurken, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, Antalya’nın olası bir depreme hazır olmadığının altını bir kez daha çizdi. Başkan Balcı, “Yıl içinde iki büyük deprem yaşadık, can ve mal kayıplarımız oldu bununla birlikte sürekli olarak deprem gerçeğini hatırlatıyoruz. Yetkililere ivedi olarak sesleniyoruz, deprem gerçeğiyle yaşayabilmek için bir seferberliğe ihtiyacımız var” dedi

Daha önce yaşanan Elazığ ve İzmir depremlerinden sonra geçtiğimiz gün Antalya’da da yaşanan 5,5 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, Antalya’nın olası bir depreme hazır olmadığını bunu defalarca söylemelerine rağmen ders alınmadığını belirterek, “Deprem bir doğa olayıdır. Doğa olayı olduğu içinde her zaman olabilir. Önemli olan bu doğa olaylarının afete dönüşmemesi. Bunun içinde hazırlıklı olmalıyız. Geçtiğimiz gün orta şiddette bir deprem yaşadık.  Herhangi bir mal ve can kaybı olmamasına rağmen panik olduk. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte yaşanacak olan daha yüksek şiddetli depremlerde hem mal hem de can kaybının olmaması için hazırlıklı olmamız gerek. Biz olası bir depreme hazırlıklı değiliz. Uzun bir süredir meslek odaları olarak depreme hazırlıklı olmadığımızı söylüyoruz” dedi.

“ENVANTERLER ELDEN GEÇİRİLMELİ”

Kentte yapı envanterlerinin elden geçmesi gerektiğini söyleyen Başkan Balcı, “Bunu sürekli söylüyoruz ancak bu göz arda ediliyor. Bu hazırlıkların yapılması için bir mekanizma olması gerek. Bu mekanizmada yetkililer. Maalesef geldiğimiz süreçte İnşaat Mühendisleri Odası ve meslek odaları yetkisizleştirildikleri için bu konuda herhangi bir uyarıdan başka bir şey yapamıyoruz. Çünkü yetkimiz yok. Dolaysıyla burada yetkili olan kurumlar yerel idareler ve merkezi idarelerdir. Bunların harekete geçmesi gerek. Uzun bir süredir söylüyoruz yapı envanterlerimizin elden geçirilmesi gerek. Zamanın yönetmeliklerine göre yapılan binalarımızın yeni yönetmeliklere göre nasıl tepki vereceği bunların araştırılması lazım” ifadelerine yer verdi.

“GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

Yetkililerin deprem gerçeğini görmezden geldiğini savunan Başkan Mustafa Balcı, “Bu yıl içinde iki büyük deprem yaşadık. Biz meslek odaları olarak deprem öncesinde de sonrasında da uyarılarımızı yaptık ancak yetkililer bunları görmezden geliyor. Bizler yarı kamu niteliğinde kuruluşlarız. Fakat maalesef özellikle merkezi idare meslek odalarıyla işbirliği yapmak istemiyor. Biz görevlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Yetkiyi elinde tutan iradelerde kendi istedikleri olsun diye düşündükleri için meslek odalarının uyarılarını hiçbir şekilde dikkate almıyor. Meslek odalarını siyaset yapıyorlar diye suçluyorlar. Meslek odaları tabi ki siyaset yapacaklar. Meslek odaları mesleklerinin, kamu yararının siyasetini yapıyorlar. Meslek odaları hiçbir zaman hiçbir parti için oy istemediler. Meslek odaları kendi uzmanlık alanlarında doğru bildiklerini her zaman söylemeye çalışıyorlar ve söylemeye de devam edecekler. İnşaat Mühendisleri Odası ısrarla yapı envanter çalışması yapılması için bas bas bağırıyor. Yapı envanterimizin ne durumda olduğunu dışarıdan binalara bakarak söyleyemeyiz. Bunun için bir çalışma yapmamız gerek. Bu çalışmaları başlatmıyorlar. Bu çalışmaları başlatacak bir güç lazım. Çünkü bu sadece belediyelerin, inşaat mühendislerinin yapacağı bir şey değil. Burada kentin tüm dinamiklerinin bir araya gelerek mastır plan çalışması yapması gerek. Bu çalışmayı da üstlenecek olan bir irade lazım. Biz birinci adımı gerçekleştirsek devamı da gelecek. Kentimizin yapı envanterlerinin ne durumda olduğuna dair çalışmalar yapılmalı” diye konuştu.

SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Deprem gerçeği ile ilgili seferberlik çağrısında bulunan İMO Başkanı Mustafa Balcı, “Biz kaderci bir toplumuz. Her şeyi kadere bağlıyoruz. Kader deyip beklemeye başlıyoruz. Olanlara kader diyemeyiz her şeyi kendimiz yapıyoruz. Yaşanan depremlerden ders almıyoruz. Özellikle yapı envanter çalışmasının yanı sıra önemsediğimiz bir diğer konuda insanlarımızın deprem öncesi deprem anında ve deprem sonrasın da nasıl hareket etmeleriyle ilgili eğitim programı yapılmalı. İnsanların bu konuda eğitim alması gerek. Bunun içinde acil olarak seferberlik ilan edilmesi gerekiyor. Deprem öncesi, sırası ve sonrasında bilmediğimiz yanlış bildiğimiz şeylerden dolayı birçok insanımız hayatını kaybetti. Hem yapı envanteri konusunda hem de insanlarımızın bilgilendirilmesi konusunda bir seferberliğe ihtiyacımız var” dedi.