Türkiye’de eğitim sisteminde sorunlar devam ediyor. Devlet okullarında temizlik sorunun, ÇEDES’e yönlendirme, Mesleki Eğitim Merkezleri’ne (MESEM) yönlendirme eğitim sistemini çıkmaza sokuyor. Bunun yanı sıra yeni yılda yapılan müfredat değişikliyle laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılıyor. Öte yandan devlet okullarında öğretmen sorunu yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı İstatistiklerine göre, 48 bin 700 öğretmen ihtiyacı oldu belirtiyor. Ancak 2023-2024 yılı eğitim döneminde valiliklerden elde edilen bilgilere göre 91 öğretmen ihtiyacı olduğu belirtilmiş. Bu verilere bakıldığında ülke genelinde öğretmen açığı olduğu görülüyor. Öte yandan Türk Eğitim Sen tarafından 2023-2024 yılında Türkiye’de 71 ilde 66 bin 780 ücretli öğretmen bulunduğu açıklanmıştı.
Antalya’da ise resmi okullarda 29 bin 359 öğretmen yer bulunurken, özel okullarda 8 bin 907 öğretmen bulunuyor. Türk Eğitim Sen verilerine göre, 2023-2024 yılında Antalya’da bin 855 öğretmen devlet okulunda ücretli öğretmenlik yaptığı belirlendi. Bu öğretmenler arasında 793’ü eğitim fakültesi, 919’u lisans, 143’üde ön lisans mezunu olduğu belirtildi. Eğitim-İş Antalya 1’No’lu Şube Başkanı Sadık Acar, ücretli öğretmen sayısının arttığını ifade etti. Başkan Acar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) asgari ücret altında ücretli öğretmenleri çalıştırarak suç işlediğini ifade etti. Başkan Acar, yeni eğitim döneminde 70 bine yakın ücretli öğretmen olduğunu aktardı.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK SAYISI ARTIYOR
Antalya 1’No’lu Şube Başkanı Sadık Acar, AK Parti iktidarında eğitim sisteminin çöktüğünü söyledi. Başak Acar, yeni eğitim döneminde tahmini 70 bin ücretli öretmenin bulunduğunu ve asgari ücretin altında çalıştırıldığını dile getirdi. Başkan Acar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“AKP iktidarı 22 yıldır ülkeyi yönetmektedir. Geldiğimiz noktada, eğitimde gerçekten sınıfta kalmıştır. Bunun uygulamalarından biri de okullarımızda ücretli öğretmen sayısının artmasıdır. Ücretli öğretmen dediğimizde, ülkede bugün 70.000’e yakın ücretli öğretmen çalışmaktadır. Bu öğretmenlerin aldığı maaşlar asgari ücretin altında kalmaktadır. Bu sistemde öğretmenler, girdikleri ders karşılığında ücret almaktadır. Bugün haftada 30 saat derse giren bir öğretmenin, ayda 4 hafta ders vermesi durumunda, eline geçecek para 15-16 bin lira olacaktır.”
“ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK KÖLELİKTİR MEB SUÇ İŞİYOR”
Başkan Acar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) asgari ücretin altında ücretli öğretmen çalıştırdığını aktardı. Başkan Acar, “Derse giren öğretmenler, bunun çok daha altında bir ücret almaktadır. Yani okullarımızda 7 bin lira ile 13 bin lira gibi rakamlarla genç, pırıl pırıl öğretmenler çalışmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, asgari ücretin altında öğretmen çalıştırmaktadır. Bu durum, ülkemiz kanunlarına göre suç teşkil etmektedir. Bugün, herhangi bir esnaf veya dışarıdaki herhangi bir kurum, asgari ücretin altında insan çalıştıramaz; bu suçtur. Burada Maliye Bakanlığı'nın, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı hakkında işlem yapması gerekir. Asgari ücretin altında insan çalıştırmak, emek sömürüsüdür. Ücretli öğretmenlik, köleliktir” dedi.
MEB ATAMA BİR BUÇUK YILDIR ATAMA YAPMIYOR
Bir buçuk yıla yakın MEB’in atama yapmadığın söyleyen Başkan Acar, “Bir buçuk yıla yakın öğretmen ataması yapılmamaktadır. Milli Eğitim Bakanı atama yapmamaktadır ve emekli olan öğretmenler bulunmaktadır. Öğretmen ihtiyacı gidermek için Milli Eğitim Bakanlığı, ücretli öğretmenlerle eğitim sürecini sürdürmektedir. Bu durum, kamusal eğitimden daha fazla uzaklaşmamıza neden olmaktadır. Okullarımızda kantinler ve servisler pahalılaşmakta; yıl başında temizlik sorunları yaşanmaktadır. Yani okullar, kamusal eğitimden paralı eğitime doğru yönelmektedir” şeklinde konuştu.
KAMUSAL EĞİTİM PİYASAYA DÖNÜYOR
Başkan Acar, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Antalya'da da okulları gezdiğimizde, özel okullarda temizlik ve güvenlik personeli bulunurken, devlet okullarında çöp yığınları ve güvenlik sorunları yaşanmaktadır. Devlet okullarımızın paralı okullara dönüşmekte olduğunu görüyoruz.”
ANTALYA’DA ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK ARTIYOR
Antalya’da ücretli öğretmenliğin artığını ve yüzde 10’a yakın ücretli öğretmenin bulunduğunu ifade eden Başkan Acar, “Antalya'nın merkezinde, özellikle uzak ilçelerde ücretli öğretmen sayısının giderek arttığı görülmektedir. Antalya'daki öğretmen sayısına bakarsak, bugünlerde yaklaşık yüzde 10'u ücretli öğretmenlik yapmaktadır. Bu büyük bir rakamdır çünkü Antalya'nın merkezi ilçelerinde örgütlenme fazla iken, uzak ilçelerde bu eksiklik ücretli öğretmenlerle giderilmektedir” diye onuştu.
“EĞİTİMDEN DEĞİL İTİBARDAN TASARRUF YAPIN”
Başka Acar, Eğitimde sorunların çözülemediğini söyledi. Mevcut iktidarın itibardan tasarruf yapak yerine eğitimden tasarruf yapmaya çalıştığını aktaran Başkan Sadık Acar, “Sorun hala çözümlenememiştir. Çünkü iktidar, itibardan tasarruf yapmamakta, eğitimden tasarruf yapmaktadır. Yönetenlere sesleniyoruz: İtibardan tasarruf yapmanız, eğitimden tasarruf yapmamanız gerektiğini vurguluyoruz. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Milli Eğitim Bakanlığı’na sesleniyoruz: Geleceğimiz olan gençlere kamusal eğitimin verilmesi bir haktır ve bu da sizin verme görevinizdir” diyerek sözlerine son verdi.