Parvovirüs (kanlı ishal), hayvanlarda tehlike saçmaya devam ediyor. Oldukça ölümcül olan parvovirüs, bulaşıcı olması sebebiyle çok kısa sürede bir başka hayvana da geçerek ölümüne sebep oluyor. Yapılan araştırmalara göre parvovirüse yakalanan her 5 köpekten 4’ü tedavi edilemediği takdirde hayatını kaybediyor.

Köpeklerde sıkça görülen parvovirüs, bulaşıcı olması sebebiyle hızla yayılarak tehlike saçmaya devam ediyor. Hastalığa yakalanan hayvanların çoğu ise tedavi edilmesine rağmen kısa sürede hayatını kaybedebiliyor. Henüz kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalıkla ilgili Veteriner Hekim Sezgin Bakkal,  bilgi vererek hastalıktan korunma yöntemlerini anlattı.

Geçtiğimiz senelerde tüm dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca ölüme sebebiyet veren Covid-19 virüsü gibi parvovirüsünün de viral bir hastalık olduğunu söyleyen Sezgin Bakkal, hastalığın oldukça tehlikeli olduğunun altını çizerek, “Tedavisi oldukça zor bir hastalık. Ne yaparsak yapalım, kaybettiğimiz hayvanlar oluyor. Hastalık bağırsakta kanama ile seyrediyor. En büyük belirtisi kanlı ishal ve yoğun kusma olan bu hastalık, vücuda yayılarak hayvanın ölümüne sebep oluyor” şeklinde konuştu.

NASIL BULAŞIR

Hastalığın anneden yavruya geçtiği bilgisinin yanlış olduğuna değinen Sezgin Bakkal, hastalığı taşıyan bir hayvanın, hasta olmayan başka bir hayvan ile aynı ortamda bulunduğunda hava yoluyla bulaşabileceğini ifade etti. Sezgin Bakkal, ayrıca bu virüsün hasta hayvandaki dışkı yoluyla da yaygın olarak bulaşabileceğini söyleyerek, bu virüsün hayvandan insana da geçebileceğini belirtti. İnsana geçebilen bu virüs, kişinin hasta olmayan bir hayvanla teması halinde o hayvana bulaşarak, eğer aşıları yoksa öldürücü olabileceğini söyledi.

TAM TEDAVİSİ YOK

Parvovirüse yakalanan hayvanların tedavi sürecinde kesin başarı sağlayan bir ilacın olmadığını dile getiren Bakkal, Türkiye’de antiviral ajan tedavisinin birkaç sene öncesine kadar var olduğunu, ancak Tarım Bakanlığından alınacak GMP ruhsatı ve antiviral ilaçların pahalı olması sebebiyle bu ilaçlara ulaşamadıklarını ifade ederek, “ Antiviral ajanlara ulaşılması çok zor. Bununla başarı oranımız artıyordu” dedi. Bakkal şuanda tedavide mide koruyucu, vitamin ve antibiyotikler kullanıldığını söyledi.

HASTALIKTAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Çok kolay ve hızlı bir şekilde bulaşması ile oldukça tehlikeli olan parvovirüsten korunmak için aşıların mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Bakkal, “Normalde bu aşıların yapılmasını yılda bir kez şeklinde tavsiye ederken, köpeklerin toplu şekilde bulunduğu eğitim yerleri, çiftlikler gibi alanlarda yılda iki kez yapılmasını tavsiye ediyoruz. Evcil hayvanınız aşılı olsa dahi virüs bulaşabileceğinden dolayı oldukça dikkatli olunmalıdır. Hayvanınız aşılı olduğu için hastalığın belirtisini göstermese de taşıyıcı olabilir veya hastalığı hafif atlatabilir” diyerek sözlerini noktaladı. AYŞEGÜL ŞAHİN/ÖZEL HABER antalyaningundemi.com