AYFER ŞİMŞEK/ ANTALYA ÖZEL HABER

Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nce sürdürülen, “Çürüklerin kökünde yatan risklerin farkında mısınız “? Projesi başarıya ulaşıyor. Bilinçli hastaların sayısı da gün geçtikçe artıyor

Diş çürüğü için hastanelere, özel diş hekimlerine ve kliniklere giden bilinçli hastaların sayısı artıyor. Ağız ve Diş Sağlığı Genel sağlığın ayrılmaz bir parçası durumunda. “Ağız ve diş sağlığı genel vücut sağlığı açısından büyük önem arz ediyor. Tedavi edilmezse çeşitli hastalıklara neden oluyor. Çürükler, özellikle çocuklarda görülürken, yetişkinler de risk altındadır. Diş Kök çürükleri: yaş ilerledikçe dişetleri çekilir ve diş kökleri açığa çıkar. Diş çürükleri dişte çürüme anlamına gelir. Bu da belli tip bakterilerin ürettiği asidin diş minesini ve altta yatan dentin tabakasını tahrip etmesiyle ortaya çıkar. Diş ağrısı tatlı, sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyettir. Çiğneme sırasında dişte ağrı olur.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NASIL ANLAŞILIR?


Dişinizin çürük olup olmadığını size sadece diş hekiminiz söyleyebilir. Bunun nedeni, çürüklerin göremeyeceğiniz bir yerde gelişmesidir. Karbonhidrat ihtiva eden besinler (şeker ve nişasta) yediğinizde, bu karbonhidratlar, plak içindeki bakteriler tarafından yenilerek, dişi yumuşatan asitler üretirler. Zamanla, yüzey sağlam görünürken altındaki diş minesi kırılmaya başlar. Yüzeyin altındaki mine yeterince zarar görünce, yüzey de etkilenir ve çürük görülür. Çürükler, genellikle arka dişlerin çiğneme yüzeylerindeki çukurlarda, dişler arasında ve dişeti çizgisi yakınında oluşur. Fakat nerede oluşurlarsa oluşsunlar, çürük ilerlemeden teşhis ve tedavi etmenin en iyi yolu, diş muayenesi için düzenli olarak diş hekimine gitmektir.

ÇÜRÜK NASIL ÖNLENİR?

Günde en az iki defa dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi kullanarak, dişlerinizin aralarını ve dişeti çizgisinin altını temizleyin Düzenli olarak diş muayenesi yaptırın. Düzenli bakım, sağlık problemlerinin ortaya çıkmasını ve küçük problemlerin büyümesini engeller Nişastalı veya şekerli besinleri fazla içermeyen dengeli bir beslenme uygulayın. Bu gıdaları öğün arasında değil, öğünle birlikte yiyerek, dişlerinizin aside maruz kalma sıklığını azaltın Diş macunu da dahil olmak üzere florür ihtiva eden diş ürünleri kullanın. Uzmanlar,  “Ağız ve diş sağlığı genel vücut sağlığı açısından büyük önem arz eder. Ağız ortamında diş çürüğü ve dişeti hastalıkları gibi sağlık problemlerinin bulunması, genel vücut sağlığı ile ilgili sorunlara neden olabilir. En az yılda bir kez hekime kontrol için gidin.“ şeklinde konuştu.

YAPILMASI GEREKENLER

Önemli sağlık sorunlarına yol açabilen diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının önlenmesi son derece basit. Kişinin ağız bakımını düzenli olarak yerine getirmesi için uygun diş fırçası ve fırçalama tekniklerini kullanması. Dişler de  biriken gıda artıklarını gidermek amacı ile diş ipi yada fırça kullanması gerekir. Her gün ağız bakımına ayıracağımız bir kaç dakika ağız sağlımızı korumamıza yardımcı olacak. Genel sağlığımıza da büyük katkılar sağlar. Ağız sağlığımızı korumak için ikinci yapacağımız basit önlem ise yılda en az 1 kez diş hekimi muayenesi olmaktır.