ALEYNA BULUT / ANTALYA GÜNDEM HABER Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu dün “Antalya Şehir Hastanesi: Kaynak ve Emek İsrafımı?” başlığı adı altında basın açıklaması düzenledi. Oda Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, “Hizmet insanların ayağına götürülmüyor, aksine hem şehir içi ulaşım açısından, hem de hastanenin kapsadığı alanın büyüklüğü açısından ulaşmak güçleşiyor” dedi

Uzun süredir tartışılan ve birçok kişinin karşı çıktığı Şehir Hastaneleri ile ilgili Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu dün “Antalya Şehir Hastanesi: Kaynak ve Emek İsrafımı?” başlığı adı altında basın açıklaması düzenledi. Antalya’nın Şehir Hastaneleri’ne ihtiyaç olmadığını ve insanların hastane hizmetlerine ulaşmasının zorlaşacağını söyleyen Antalya Tabip Odası Prof. Dr. Nursel Şahin, “Antalya’da da mevcut kamu hastaneleri kapatılacak mı ya da hangileri kapatılacak? Öte yandan hizmet insanların ayağına götürülmüyor, aksine hem şehir içi ulaşım açısından, hem de hastanenin kapsadığı alanın büyüklüğü açısından ulaşmak güçleşiyor. Bu hastanelere ulaşım için yapılan yol, tramvay vb. yapımı da hem kaynak israfı hem de kamudan kaynak aktarımı olarak kullanılmaktadır. Sağlık hizmetlerini koruyucu ve önleyici olmaktan çıkararak tedaviye endeksleyen özelleştirme politikalarının geldiği nokta daha çok hasta, daha çok hastane, daha çok yataktır. Bu 21 b usulüyle yapılan her Şehir Hastanesi ihalesi KÖO ile yapılan, geleceğimizi 25 yıl ipotek altına alan önceki Şehir Hastanelerinin vermiş olduğu zararın itirafıdır. Antalya’nın böylesi büyük bir hastaneye ihtiyacı yok. Mevcut kamu ve özel sağlık işletmeleri hem ihtiyacı karşılıyor hem de kolayca ulaşılabiliyor. Aksine günümüzde sağlık yatırımları öncelikli olarak koruyucu ve önleyici hizmetlere, sağlığı geliştirmeye odaklanmalıdır. Covid-19 pandemisinde de gördüğümüz gibi 1. basamağın güçlendirilmesi esas olmalıdır. Devasa hastanelere ayrılan ödeneklerden çok daha azı ile aile sağlığı merkezlerimizin binalarını kamusal mekanlara dönüştürebilir, donanımlarını sağlayabiliriz. Halktan gizlenen sözleşmelerle müteahhit firmalarına milyarlar kazandırırken, pandemide insanüstü emek ve gayret gösteren sağlık çalışanlarının özlük hakları ek ödemeleri ödenmemiş, Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmemiştir. Yoksulluk ve eşitsizliklerin ürkütücü boyutlara geldiği bu günlerde şaibeli ihalelere, kamu zararlarına, yanlış yatırımlara tahammülümüz yok” dedi.

“HAKSIZLIK YAPILDI”

Verilen ihalenin gizli ve rekabete açık olmayan pazarlık usulüyle gerçekleşmesinin yanlış olduğunu söyleyen Başkan Prof. Dr. Şahin, aynı zamanda Şehir Hastaneleri’nin büyük olmasının, merkezden uzak yerlere kurulmasının hastaların zorlanmasına, ulaşımın verimsizliğe ve kaynakların boşa harcanmasına neden olduğuna dikkat çekti. Bu hastanelere ulaşım için yapılan yol çalışmalarının bile kaynak ve emek israfına yol açtığını söyleyen Başkan Şahin, “Ankara Şehir Hastanesi’ne günde 100 bin kişinin girip çıktığı düşünülürse, sadece enfeksiyondan korunması bile büyük sorun oluşturacaktır. Antalya’nın böyle büyük bir hastaneye ihtiyacı yok, mevcut kamu ve özel sağlık işletmeleri hem ihtiyacı karşılıyor hem de kolayca ulaşabiliyor. Halktan gizlenen sözleşmelerle müteahhit firmalarına milyarlar kazandırılırken, pandemide insanüstü emek ve gayret gösteren sağlık çalışanlarına haksızlık yapıldı” dedi.