Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası artan maliyetlerinin ve ekonomik sorunlar nedeniyle eczanelerin zor bir dönemden geçtiklerininim açıkladı. Ülke genelinde yapılan basın açıklamasında, ilaç temin protokolünün yenilenmediği ifade edildi. Basın açıklamasının Antalya ayağında konuşan Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, Antalya'da bin 395 eczane, 2 bin 81 eczacının bulunduğu ifade ederek, eczanelerin hizmet vermeye devam ettiğini ancak mali krizle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, konuşmasının başında "Öncelikle şunu ifade ederek başlamak istiyoruz; Bolu Kartalkaya'daki bir otelde meydana gelen yangın felaketi hepimizi derinden sarsmış ve büyük bir üzüntüye sebep olmuştur. Yangın faciasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Tüm sorumluların tespit edilmesini ve gereken en ağır cezayı almalarını bekliyor, bir daha böyle felaketler yaşanmamasını temenni ediyoruz" dedi.
Köylerden kentlere, ilçelerden mahallelere, ülkemizin dört bir yanında kesintisiz hizmet sunan, toplumla iç içe, birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olan eczacıların olduğunu söyleyen Başkan Erçin, "Bizler, hastalarımızın ihtiyaç duydukları ilaçlara en güvenilir ve en hızlı şekilde ulaşmalarını sağlayan, en yakın sağlık danışmanlarıyız. Birinci basamak sağlık hizmetinin ayrılmaz bir parçasıyız.
SAĞLIĞIN IŞIĞINI KAPATMAYIN
Ancak mevcut ekonomik koşullar ve artan maliyetler karşısında eczanelerimizi koruyan, onları ayakta tutan gerçekçi önlemlerin alınmadığı bir noktadayız. Defalarca dile getirmemize, taleplerimizi ısrarla ifade etmemize rağmen eczanelerdeki kan kaybı görmezden gelindi. Bu anlamda 2024 yılı hem hastalarımız hem de bizim açımızdan çok zor geçti" diye konuştu. 30 bini aşkın eczanenin sunduğu ilaç ve eczacılık hizmetlerini sırtındaki mali yüklerle boğuşarak sürdürebildiğini söyleyen Başkan Erçin "Daha da kötüsü sesimiz duyulmazsa, gerekli önlemler alınmazsa 2025 yılı daha da karanlık bir yıl olarak anılacaktır. Eczanelerimizin ışığının karardığı, sağlık kapısının kapandığı bir yıl" dedi.
HASTALAR ADINA TALEP EDİYORUZ
Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki İlaç Temin Protokolü 1 Ekim 2024 tarihinde sona erdiğini ifade eden Başkan Erçin, "4 aydır yeni bir protokol üzerinde mutabakat sağlanamamıştır. Yeni bir protokol imzalanamamıştır. Buna rağmen, eczanelerimizde ilaç eczacılık hizmetleri halen büyük bir özveriyle sürdürülmektedir" diye konuştu. "Eczanelerimizin ilaç ve eczacılık hizmetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebileceği, günün ekonomik koşullarına uygun bir protokolün ivedilikle hayata geçmesini hem kendimiz hem de hastalarımız adına talep ediyoruz" diyen Başkanı Erçin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"30 bini aşkın eczanemizin ayakta kalması, hastalarımıza hizmet sunumuna devam edebilmesi, ancak gerçekçi koşullarda ve tam bir mutabakatla imzalanacak protokole bağlıdır."