Eğitim öğretim sezonunda 9 günlük ilk ara tatil bitti ve öğrenciler bugün yeniden ders başı yapıyor. Antalya’da 447 bin 748’i resmi kurumlarda olmak üzere 541 bin 888 öğrenci ile 29 bin 359’u devlet okullarında olmak üzere toplam 38 bin 226 öğrenci bu sabah yeniden ders başı yapacak. 9 günlük tatilde dinlenme fırsatı bulan öğrenci ve öğretmenler, 17 Ocak 2025’te sona erecek birinci dönemin sonuna kadar eğitim ve öğretime devam edecek. 3 Şubat 2025 Pazartesi günü çalacak ikinci dönem zili, 31 Mart 2025’te ikinci dönem ara tatiline girecek ve 9 günlük tatilin ardından tekrar başlayacak olan eğitim öğretim sezonu 20 Haziran 2025 Cuma günü sona erecek.
SORUNLAR AZALMADI, ARTTI
Eğitim İş Antalya 1 No’lu Şube Başkanı Sadık Acar, Türkiye genelinde 20 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmenin 74 bin okul ve 750 bine yakın derslikte eğitim öğretime devam ettiğini belirterek, geçen süreye rağmen sorunların devam ettiğini belirtti. Okul ve derslik sayısındaki yetersizliğin sürdüğünü, taşımalı ve ikili eğitim uygulamalarının devam ettiğini belirten Acar, buna rağmen eğitim bütçesinin azalması nedeni ile sorunların azalmak yerine arttığını belirtti.
EKONOMİK KRİZİN ETKİSİ
Temizlik ve güvenlik elemanı olmayan okullarda velilerden alınan bağışla bu açığın kapatılmaya çalıştığını belirten Sadık Acar, “Milli Eğitim Bakanlığı, bu sorunlara kalıcı çözümler bulmak yerine geçici ve düşük ücretli personel istihdamıyla gidermeye çalışıyor. Ekonomik kriz, eğitimde ciddi sıkıntılara yol açtı. Beslenme, ulaşım ve kırtasiye masraflarındaki artış, veliler için büyük bir yük oluşturuyor. Öğretmenler ise düşen alım güçleri ve meslek kanunu nedeniyle daha kötü şartlarda çalışmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.
KANTİNLER VE SERVİSLER ÇOK PAHALI
Okullarda şiddete uğrayan öğretmen ve idarecilerin hala var olduğuna dikkat çeken Sadık Acar, ulaşım ve kırtasiye fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade ederek, “Bu tablonun eğitimde fırsat eşitsizliğini doğurduğunu vurguladı. Gelir düzeyi iyi olan velilerin her türlü eğitim ihtiyacını karşılayabildiğini ancak durum iyi olmayan velilerin temel ihtiyaçları almakta bile zorlandığını belirten Acar, “Okullarda kantinler çok pahalı ve öğrenciler alışveriş yapamıyor. Ulaşım ve kırtasiye ürünleri almış başını gidiyor. TÜİK rakamlarına göre bile kırtasiye ürünleri çok yüksek. Çok sayıda öğrenci kırtasiye ihtiyacına ulaşamıyor. Her birey kamusal eğitim alma hakkına sahiptir ve bu sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
AİLE BÜTÜNLÜĞÜ KAYBOLUYOR
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resen yapılan öğretmen atamalarının aile bütünlüğünü tehdit ettiğini belirten Acar, şunları söyledi: “Öğretmen atamaları adaletli bir şekilde gerçekleştirilmedi. İhtiyaç fazlası öğretmenler varken bunların atamaları ilçe içinde yapıldı ancak okullara atamaları yapılmayan öğretmenler var. Bu öğretmenler okula sorunlu başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, öğretmenlerin re’sen atamaları le ilgili itiraz dilekçelerimizi verdik ve usulsüzlükler hakkında davacı olduk. Çünkü öğretmenleri adresleri dışında, aile bütünlüğü dikkate alınmaksızın atamalar yapılıyor. Maddi sıkıntı yaşayan öğretmenlerin aile bütünlüğü dikkate alınmalı ve ileride oluşabilecek sıkıntıları şimdiden görerek dikkat edilmeli."