Eğitim sisteminde değişikliğe gidildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sınıf geçme başarı puanının 50’den 70’e çıkarılacağını söyledi. Yapılan açıklamaya göre artık öğrenciler Türkçe dersinden 70 puan altında bir başarı puanı alırsa dersi geçemeyecek. VELİ-DER Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, “Ülkemize başka ülkelerden gelerek eğitime başlayan çok sayıda çocuk var. Ders başarısının 70 puana çıkarılması dezavantajlı çocuklar için olumsuz bir durum yaratıyor” dedi.
“EĞİTİM GÖZDEN ÇIKARILDI”
Eğitim sisteminde yapılan değişikliklerin doğru olmadığını dile getiren Başkan Tülin Koç, “Müfredatta yapılan yeni değişiklikler sağlıklı bir planlama ve programlama yapılarak oluşturulan bir şey değil. Sürekli olarak eğitimde bir değişiklik yapılıyor. Biz artık iktidarın eğitimi gözden çıkardığını düşünüyoruz. Eğitim laik, bilimsel ve kamusal eğitimden uzaklaştı. Ülkemizde mülteci olarak gelen dezavantajlı çocuklar kötü koşullar altında yaşıyor. Bir de eğitimde yaşanan sorunlar üstüne eklenince bir çıkmazın içine giriliyor” şeklinde konuştu. Başkan Tülin Koç, çocukların eğitimdeki sorunlarına yönelik bir çözüm getirilmediğinin altını çizerek şu şekilde konuştu; “Okullar açıldı, geçtiğimiz yıl seçilen seçmeli dersler bu yıl geçerli sayılmayarak yeniden seçmeli ders seçildi. Müfredatın içeriği değiştiriliyor. Okullara imam, vaiz görevlendiriliyor ve zorunlu din derslerinin sayısı artırılıyor. İktidarın eğitim gibi bir derdi yok. Burada çocukların açlığı, susuzluğu ya da dezavantajlı çocukların ve depremzede çocuklarının ihtiyacına yönelik bir şey yapılmıyor.”
“UYUM PROGRAMI VERİLMELİ”
Başka ülkelerden gelerek Türkiye’de eğitim ve öğretim gören çocukların dezavantajlı olduğunu ifade eden Başkan Tülin Koç, başarı puanının yükseltilmesinin bu çocuklar için olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi. Başkan Tülin Koç, dezavantajlı çocuklar için ücretsiz uyum programı sağlanması gerektiğini vurgulayarak şunları ifade etti; “Ders başarısında 70 puana çıkarılması dezavantajlı çocuklar için olumsuz bir durum yaratıyor. Ülkemize başka ülkelerden gelerek eğitime başlayan çok sayıda çocuk var. Bunların arasında Türkçeyi henüz konuşamayan çocuklarda bulunuyor. Bu çocuklar bir uyum programından geçirilerek dil sorununun ortadan kaldırılması gerekiyor. Yurt dışından gelen ailelere de bir uyum programı verilmeli ve bu programlar ücretsiz olmalıdır. Suriye uyruklu bir çocuğun doğrudan ilköğretime başlaması doğru değildir. Bu çocuklara okula başlamadan önce bir dil eğitimi verilmelidir.”