Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bütçesinin zorunlu ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunun altını çizen Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Eğitimde en temel ihtiyaçlar görmezden gelinerek hazırlanan 2024 MEB bütçesinin zorunlu eğitim harcamalarını bile karşılamaktan uzak olduğunu söyleyebiliriz. Eğitim harcamalarının esas yükü, büyük ölçüde velilerin sırtına yıkılmış, bu durum zaten geçim sıkıntısı yaşayan velileri daha da zorlamaya başladı.” dedi. Ayrıca Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırıldığını da vurgulayan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Mevcut kanun, öğretmenlerin ekonomik ve sosyal sorunlarını çözmüyor. Aksine öğretmenler, bu kanunla ekonomik sıkıntı yaşıyor ve ayrıştırılıyor” sözlerini kullandı.

Eği̇ti̇m Sen Başkani Kadi̇r Öztürk

TEMEL İHTİYAÇLARI VELİLER KARŞILIYOR

Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Öztürk, MEB bütçesinin, Merkezi Yönetim Bütçesi içindeki büyüklüğünün temel nedeninin, iktidarın eğitime verdiği önemden çok, büyük ölçüde personele yapılan zorunlu harcamalardan kaynaklandığını söyledi. Başkan Öztürk, “Yıllardır eğitime ayrılan ödenekler yüksek enflasyon karşısında sadece rakamsal olarak artarken, doğrudan eğitim hizmetlerine yönelik yatırımlar açısından hazırlanan bütçelerde okulların temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar artış yapılmıyor. Bu durumun kaçınılmaz sonucu olarak okullar en temel ihtiyaçlarını kayıt sırasında alınan bağışlar ve velilerden düzenli olarak toplanan paralarla karşılanıyor. Okul aile birlikleri sadece okula kaynak yaratmak için çalışır hale geliyor.” şeklinde konuştu.

Öğretmen-1

EĞİTİM YATIRIMLARININ PAYI DÜŞTÜ

Bütçeden eğitim yatırımlarına ayrılan payın ihtiyaç oranında artmadığını belirten Öztürk, “2002-2024 yılları itibarıyla MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan payın gelişim seyri, her fırsatta “Bütçeden en çok payı eğitime ayırdık” diyenlerin halkı nasıl yanılttıklarını, eğitime ayrılan bütçenin ne kadarının yatırıma ayrıldığını gizlemeye çalışarak gerçekleri nasıl çarpıttıklarını açıkça gösteriyor. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17,18 iken, eğitim hizmetlerinin sunumu açısından çok önemli olan yatırım bütçesi 2009’da yüzde 4,57’ye kadar geriledi. Eğitimde 4+4+4 düzenlemesi sonrasında kısmen de olsa artışa geçen eğitim yatırımları payı sonraki yıllarda istikrarsız bir çizgi izledi. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2023’te yüzde 9,18 iken, 2024’te yüzde 9,16’ya geriledi.” diye konuştu.

EĞİTİMDE TİCARİLEŞME HALKIN CEBİNE YANSIDI

“2024 MEB bütçesi eğitimde yaşanan yoğun ticarileşme sürecinin artarak devam edeceğini, velilerin cebinden yapacağı eğitim harcamalarının artacağını gösteriyor” diyen Öztürk, “Türkiye ile diğer OECD ülkeleri arasında kademeler düzeyinde yapılan eğitim harcamaları arasındaki farklılıklar her geçen yıl artmaktadır. Devletin eğitim harcamalarına yaptığı katkı yıllar içinde istikrarlı bir şekilde azalırken, hane halkının cebinden yaptığı eğitim harcamalarının payı artmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kadi̇r Öztürk

ÖĞRETMENLİK İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR!

Eğitimdeki tüm bu sorunlara ilaveten öğretmenlik Meslek Kanunu’nun da öğretmenlerin ekonomik ve özlük sorunlarını çözmediğine vurgu yapan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ekonomik olarak çözüm üretilemiyor. Öğretmenler bu kanunla birbirine düşürülüyor. Başöğretmen, uzman öğretmen, sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen ve ücretli öğretmen diye ayrım yapılarak öğretmenlerimiz kendi içlerinde bölünüyor, parçalanıyor. Bu kanunla, öğretmenler arasında rekabetçi bir ortam yaratılıyor. Eğitimin içeriği zaten boşaltılmışken öğretmenler de bu kanunla ayrıştırılarak özellikle ekonomik sıkıntı içerisine sokuluyor.” açıklamalarında bulundu.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN