ATSO’nun ekonomideki durumla ilgili komite üyelerinin katılımıyla düzenlenen anketin sonuçları açıklandı. ATSO Başkanı Davut Çetin, katılımcıların, turizmdeki kayıp nedeniyle Antalya ekonomisindeki sıkıntının devam ettiğini kaydettiğini söyledi

Başkan Çetin, 2021 yılı ilk 6 ayında satışların geçen yılın aynı dönemine göre değişim oranına verilen yanıtta, katılımcıların yüzde 54’ünün satışının azaldığı, yüzde 23’er de aynı ve arttığı sonucunu işaretlediğini kaydetti. Başkan Çetin, “Dolayısıyla Antalya’da işler düzeldi diyemeyiz. Pandeminin ikinci yılında bile üyelerimizin yarısından fazlası sorun yaşıyor. Düşüşler kapanan işyerlerinden ve iç piyasada durgunluktan kaynaklanıyor. Tarım ve inşaat, biraz daha iyi görünüyor. Sanayi ve ticaret sektörüne bağlı olarak değişiyor” dedi. 2021’in ilk 6 ayında kredi kullanımının 2020’ye göre değişimine ilişkin bilgi veren Davut Çetin, ankete katılanların yüzde 43’ünün daha fazla kredi kullandığı, yüzde 24’ünün kullanmadığı, yüzde 9’unun ise kullanamadığı sonucu çıktığını açıkladı. Çetin, “Biz kredi kullanamayanları daha fazla bekliyorduk. O kadar yüksek bir oran olmadığını görüyoruz” diye konuştu. Ankette sektörlerin en önemli sorunlarına yönelik verilen yanıtları anlatan Çetin, “Yüzde 30 girdi maliyetleri demiş, yüzde 23 piyasada durgunluk, yüzde 12.8 kayıtdışı rekabet diye cevap vermiş. Yüzde 9’ar da alacak tahsilatı ve faiz veya kredi maliyeti diyor. Girdi maliyetleri zaten bütün komitelerimizin şikayeti. Sanayi, inşaat, tarım dışında turizmde bile girdi maliyeti şikayeti var” dedi.

EKONOMİDEKİ BEKLENTİ

Türkiye ekonomisine ilişkin genel beklenti sonuçlarını açıklayan Davut Çetin, “Yılın ikinci yarısında ekonomi nasıl olacak sorusuna çok olumsuz oranı yüzde 10, olumsuz yüzde 40, yüzde 28 olumlu, yüzde 21 aynı diyor. Nispeten dengeli cevaplar verilmiş” diye konuştu. Antalya ekonomisindeki en önemli sorunların da sorulduğunu belirten Çetin,  şöyle konuştu:

“Ankete katılanların yüzde 33’ü turist sayısında düşüş, yüzde 31’i turizme aşırı bağımlılık demiş, yani toplarsanız yüzde 64 turizm diyor. Diğer sorunlarda yüzde 15 alım gücü düşüşü, yüzde 7 ise ticarette daralma diyor, bu ikisi ticaretteki sıkıntıyı gösteriyor toplamı da yüzde 23. Kira maliyeti diyenler yüzde 5’te kalmış. Bu da ilginç ve dikkate almamız gereken bir sonuçtur.” Pandemi devlet desteklerinin yeterliliğiyle ilgili soruya ise katılımcıların yüzde 83.5’inin ‘yetersiz’ dediğini belirten Davut Çetin, “Buna yorum yapmaya gerek yok” dedi. Çetin, en önemli konu olan ihtiyaç duyulan destek sorusuna yanıtları ise şöyle açıkladı: “Ankete katılanların yüzde 27’si ilk sıraya krediyi koymuş. Yüzde 21 ise ilk sıraya genel gider hibe desteğini koymuş. Üçüncü sırada SGK prim desteği geliyor. Kısa çalışma ödeneği, KDV indirimi, kira desteği talepleri çok düşük kalmış.” Mehmet ÇINAR/ (DHA)