Turizmin en önemli konularından birisinin gelen turist kadar onların ülkeye sağladığı ekonomik katkı olduğunu söyleyen Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Günümüzde seyahat eden 1,5 milyar turistin büyük bir kısmı orta halli, bütçesi kısıtlı ve haliyle en az para ile en iyi tatili yapma hayali kuran turistten oluşuyor. Sadece turistin gelmesi değil, turistlerin ülkeye bıraktıkları döviz, yapılan harcamalar sektörün verimliliğini ölçen en önemli kriterdir. Gelen Turisti saymak kolay, ancak turizm gelirini doğru hesaplamak çok kolay değil” dedi.
“ÇOK TURİST Mİ? ÇOK GELİR Mİ?”
Bir ülkeye sadece turistin gelmesi değil, gelen turistin ülke içerisinde yaptığı harcamalarında önemli olduğuna dikkat çeken Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Turizmin en önemli konularından biri de gelen turist kadar onların ülkeye sağladığı ekonomik katkıdır. Sadece turistin gelmesi değil, turistlerin ülkeye bıraktıkları döviz, yapılan harcamalar sektörün verimliliğini ölçen en önemli kriterdir. Türkiye son zamanlarda sürekli çok turist getirip az para kazanan ülke eleştirilerine maruz kalıyor ve turizm gelirlerinin artırılması konusunda neler yapılabileceğine kafa yoruyordu. Tabii ki bunun en kolay ve kestirme yolu, ürün fiyatını yükselterek kasanın dolmasını beklemek. Herkes haliyle ürününün en yüksek fiyattan satılabilmesini ümit eder. Ama daha önemlisi böyle bir eğilimde turist sayısının inişe geçmesinin dolayısı ile kasadaki paranın azalma riski mevcuttur. ’Çok turist mi? çok gelir mi?’ sorusunun cevabı tabii ki ‘hem çok turist hem çok gelir’ olurdu, ancak bunu sağlamak işin doğasına aykırı. ‘Bütün zengin ve çok para harcayan turistler bir ülkeye gitsin!’ gibi bir şey bu. Oysa günümüzde seyahat eden 1,5 milyar turistin büyük bir kısmı orta halli, bütçesi kısıtlı ve haliyle en az para ile en iyi tatili yapma hayali kuran turistten oluşuyor” dedi.
“TURİST SAYISINDA 4, GELİRDE 7’NCİYİZ”
Türkiye’nin geçen yıl kişi başı turizm gelirini 820 dolara çıkarttığını ve böylelikle 41,4 milyar turizm geliri elde ederek turizmden en çok kazanan 7’nci ülke olduğunu söyleyen Yavuz, “Geçen yıl turist sayısında 50,5 sayısı ile dünya dördüncülüğüne yükselen Türkiye, turizmden elde ettiği 41,4 milyar dolarla 7. Sırada yer aldı. Bütün bu verilerin sentezi olarak ortaya çıkıyor ki ne sadece çok turist gelmesi ne de ürünün çok pahalı olması tek başına turizmdeki hedefleri yakalamaya yetiyor. Çok turist ve çok harcama bu işin en ideali. Turizm gelirinde dünya birincisi olan Avustralya’ya sadece 4 milyon turist gidince kasasındaki para Türkiye’nin turizm gelirinin yarısı kadar olabiliyor. Tabii ki bu tercih meselesi, ‘az turist çok kazanç’ elbette mantıksız değil, ama o zaman sürekli yeni oteller yaparak, yüzbinlerce yatağın sürekli zengin turist ile dolmasını beklemek sadece hayal olur. Bence doğru yoldayız” ifadelerini kullandı.
VERİLER HER YIL İŞLENİYOR
Öte yandan, otel işletmeleri ile havalimanlarında turistlerle yapılan birebir anketlerin her yıl Dünya Turizm Örgütüne bildirildiğini kaydeden Yavuz, “Gelen Turisti saymak kolay, ancak turizm gelirini doğru hesaplamak çok kolay değil. Bozdurulan dövizden, seyahat için yapılan harcamalara, işletmelerin bildirimlerinden havalimanında turistlerle birebir yapılan anketlere kadar birçok yöntem kullanılıyor. Ortaya çıkan sonuç her yıl Dünya Turizm Örgütüne bildiriliyor. Dünya turizm örgütü kendisine ulaşan bu verileri kayıtlara giriyor” açıklamalarında bulundu.