ATSO Başkanı Davut Çetin, yangın felaketi yaşadığımız bugünlerde bir başka yangının da enflasyon cephesinde yaşandığını belirterek, ekonomiye güven ve verimlilik kazandıracak, maliyetleri düşürecek yeni bir yapısal dönüşüm programına ihtiyaç olduğunu belirtti

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yangın felaketi yaşadığımız bugünlerde bir başka yangının da enflasyon cephesinde yaşandığını vurgulayan Başkan Çetin, ekonomiye güven ve verimlilik kazandıracak, maliyetleri düşürecek yeni bir yapısal dönüşüm programına ihtiyaç olduğunu belirtti. Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

“Büyük yangın felaketi yaşadığımız bugünlerde enflasyon cephesinde de bir başka yangın ile karşı karşıyayız. 2021 Temmuz ayı enflasyonu beklentileri aşmış, aylık enflasyon TÜFE’de yüzde 1,80, Yİ-ÜFE’de yüzde 2,46, yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 18,95, Yİ-ÜFE’de yüzde 44,92 olarak gerçekleşmiştir. Endekste kapsanan 415 maddenin 284’ü artış göstermiş, neredeyse bütün sektörlerde fiyat artışları devam etmiştir. Temmuz ayında en yüksek artış gösteren ürün yüzde 29,42 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar olurken bunu yüzde 19,63 ile salatalık ve yüzde 18,33 ile kuru soğan izlemiştir. En fazla düşüş ise yüzde 9,25 ile patlıcan, yüzde 8,32 ile kiraz ve yüzde 7,05 ile kabakta olmuştur.”

“AFET RİSKİNE HAZIR OLMALIYIZ”

Küresel ısınma, orman yangınları ve sel felaketlerinin arttığına dikkat çeken ve kuraklığın artacağına işaret eden ATSO Başkanı Çetin, sözlerine şöyle devam etti:

“Ülke olarak yaşadığımız yangın felaketinde adeta birer fabrika gibi üretim yapan seralarımız, hayvancılık ve arıcılık yapılan alanlar zarar görmüştür. Bu kayıpların gıda temini ve enflasyon üzerinde etkisinin olacağı açıktır. Bu şartlar altında iklim değişikliği ve afet risklerine karşı hazırlıklı olmanın, olası afetler için eylem planları oluşturmanın enflasyonla mücadelenin ana unsurlarından birisi haline geldiğini aklımızdan çıkarmamalıyız.”

MAKAS AÇILIYOR

Başkan Çetin, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

“Yİ-ÜFE ile TÜFE makası yüzde 25,95 gibi aşırı bir düzeye çıkarak rekor tazelemiştir. Enflasyondaki yangını söndürmek için de artık daha kapsamlı ekonomik önlemlerin alınması gerektiği açıktır. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun bu konudaki açıklamaları büyük yangın felaketi nedeniyle yeterince tartışılamamıştır. Sayın Kavcıoğlu, şirketlerin fiyatlama davranışlarının bozulduğunu, enflasyonla mücadelede toplumsal mutabakat gerektiğini, bu konuda Odalara da büyük görev düştüğünü ifade etmiştir. Her konuda toplumsal mutabakat gerektiğini uzun zamandır söyleyen bir kişi olarak Kavcıoğlu’nun sözlerine katılmakla birlikte, ekonomi politikalarına ve kurumlara güven tesisinin daha önemli bir konu olduğunu, ekonomiye güven, verimlilik kazandıracak, maliyetleri düşürecek yeni bir yapısal dönüşüm programına ihtiyaç olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. DHA