Engelsiz Erişim Derneği'nin 2004 yılından beri sürdürdüğü sesli otobüs ve sesli durak mücadelesinde 20 yıl geçmesine rağmen hala çoğu otobüs ve duraklarda sesli anons sistemi bulunmuyor. Şehir içindeki toplu taşıma da otobüslere ve otobüs duraklarına sesli anons sistemi istediğini belirten Antalya Görme Engelliler Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Salih Duymaz, Tramvaydaki gibi her durağa gelindiğinde durağın isminin söylenmesi, her otobüs geldiğinde hangi otobüsün geldiğini anlamaları için sesli bir anons yapılması gerektiğini belirtti.

DURAKLARDA SIKINTI YAŞIYORUZ

3C880B1B 9468 44Bb 831C 5876Ac5A2F74 (Small)

Konuya dair açıklamalarda bulunan Antalya Görme Engelliler Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Salih Duymaz yaptığı açıklamada " Duraklarda sıkıntı yaşıyoruz. Bazen duraklarda hangi otobüsün geldiğini sorunca cevap alamıyoruz. Otobüs durağa geldiği zaman sesli anons olsa. Aynı zamanda tramvaylarda olduğu gibi her durakta sesli anons olsa görme engelli bireylerde ineceği durağı önceden anlar ve bu çok iyi olur" ifadelerine yer verdi.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ'NDEN AKILLI DURAK

Antalya Ulaşım Zam

Ankara Hacettepe Üniversitesi, 2015 yılında yani yaklaşık 10 yıl önce görme engelli bireyler için akıllı otobüs durakları geliştirdi. Görme engelli bireyler "Görünen Duraklar" adlı projeyle telefonlarına yüklenen yazılımla, kimsenin yardımına ihtiyacı olmadan durağa gelen otobüsün hat numarasını, otobüs kapısına olan mesafeyi ve gelen otobüsün güzergahını sesli olarak duyabilecek. Hacettepe Üniversitesi'nde gerçekleşen bu projenin önce Ankara'da sonra Türkiye genelinde yaygınlaşması beklenirken şu an için bununla ilgili bir gelişme olmamasıyla birlikte, geçtiğimiz şubat ayında aralarında Türkiye Görme Engelliler Derneği'nin de bulunduğu dernekler Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde sesli anons sistemi istediklerini söylemişti.

İSTİKRARSIZ BİR DURUM

29A2E7De 3A05 4C6F Ae06 Caaeb30Dd128 (Small)

Engelsiz Erişim Derneği'nin 2004 yılından beri sürdürdüğü sesli anons sistemi mücadelesinde ilk başlarda bununla ilgili gelişme sağlamış ve bazı otobüs ile duraklara sesli anons sistemi getirilmişti. İstanbul'da ilk sesli anons sistemi 2007 yılında getirilmesine rağmen aradan 17 yıl geçmesine rağmen bazı otobüslerde sesli anons sistemi varken bazı otobüslerde bu sistem bulunmuyor. Engelsiz Erişim Derneği'nin 2021 yılında yaptığı açıklamada "Anketimizde İstanbul’dan toplam 106 kullanım deneyimi gelmiştir. Bu deneyimlerin 98 adedi otobüs ve Metrobüste gerçekleşmiştir. Otobüs ve Metrobüs kullanımlarının 77’sinde hiç anons olmadığı belirtilmiştir. 13 kullanımda ise anonsun olduğu ancak ses miktarının duyulmayacak ölçüde düşük olduğu yanıtı alınmıştır. Yalnızca 8 kullanımda anonsların düzenli olarak yapıldığı ortaya çıkmıştır" ifadelerine yer verilmişti.

Muhabir: Stajyer Muhabir Samet Fikirdanış