Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Mustafa Cahit Sönmez, karkas etin fiyatının kurbana kadar yükseleceğini vurguladı. Sönmez, “Kurbana kadar karkas etin fiyatının 250 lira olacağını düşünüyordum ama şimdiden 250 lirayı geçti. Kurbandan sonra daha da artacaktır. Sektörel olarak sıkıntılarımız devam ediyor” diye konuştu

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Mustafa Cahit Sönmez, yaklaşan Kurban Bayramı’nı ve et fiyatlarını değerlendirdi. Et fiyatlarının Kurban Bayramı’yla birlikte daha da yükseleceğini vurgulayan Sönmez, şu anda canlı hayvanın kilo fiyatının 160 lira olduğunu bu fiyatlandırma ile giderse karkas etin 300 lirayı bulacağını söyledi. Sönmez, Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte Elmalı ve Korkuteli’ndeki mezbahalarında bir an önce tadilattan geçerek açılması gerektiğini, esnafın mağdur olduğunu belirtti. Ayrıca çiğ süt fiyatlarında da dengesizlikler yaşandığını aktaran Sönmez, fiyatların aşağı düşmediği takdir de köylünün üretim gerçekleştiremeyeceğini altını çizdi.

“KARKAS ET 300 LİRAYI BULACAK”

Karkas etin fiyatının Kurban Bayramı’na kadar 250 lirayı bulacağını düşündüğünü ama Kurban Bayramı gelmeden bu fiyatı geçtiğini belirten Sönmez, et fiyatlarının daha da yükseleceğini söyledi. Sönmez, “Ben Kurban Bayramı’na kadar karkas etin fiyatının 250 lira olacağını düşünüyordum ama şimdiden 250 lirayı geçti. Kurbandan sonra daha da artacaktır. Sıkıntı devam ediyor, durum hiç iyi gitmiyor. Talep var mal yok şu anda. Et fiyatları daha da yükselecek 270 lirayı bulabilir kurbana kadar.  Zaten şu an kurbanlık canlı hayvanın kilo fiyatı 160 lira yani bu ne demektir karkas etin 300 liraya tekabül etmesidir. Kurban nasıl kesilecek? Çok maliyetli. Kurban kesemeyende Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın 2023 yılı vekaletle kurban kesim bedeli olan yurt içinde 5 bin 950, yurt dışında ise 2 bin 750 lira olan bedeli ödeyecektir. Artık eski adetlerimizi bir kenara bırakmak zorunda kalacağız” diyerek serzenişte bulundu.

Ayrıca çiğ süt fiyatlarındaki dengesizliğe de vurgu yapan Sönmez, “Çiğ sütün fiyatı daha da aşağıya düşerse bu bir felaket yaratır üretim olmaz. Köylünün sütü para edecek ki üretim olsun” ifadelerini kullandı.

“KESİM YAPMAK İSTEYEN ESNAF MAĞDUR”

Kurban Bayramı gelmeden Elmalı ve Korkuteli’ndeki mezbahaların tadilat geçirerek tekrardan kullanıma açılması gerektiğini, esnafın mağdur olduğunu vurgulayan Sönmez, “Elmalı ve Korkuteli ilçelerindeki mezbahaların tadilat ihtiyacı var, Antalya’ya yakışan bir hale gelmesi lazımdı. Kurbandan önce tadilatın biteceğini umuyoruz. Diğer türlü kesim yapmak isteyen esnaf mağdur durumlar yaşıyorlar. Allah sonumuzu hayır etsin” diye konuştu. AYŞEM SİCİM / https://antalyaningundemi.com/ ÖZEL HABER