Antalya’da Yat Limanı’ndaki falezlere ve dalgakırana giderek denize olta atan vatandaşlar balık tutma keyif yaşarken, balık tutmanın zihni dinlendirdiğini belirtti. Özellikle emekliler, her yaştaki insanın bu aktiviteye yönelmesini tavsiye etti.

Antalya’da Eylül ayında süren sıcaklarla birlikte oltasını alan vatandaşlar, kentin simgelerinden biri olan Yat Limanı’nda giderek balık tuttu. Ağustos ayı sıcaklıklarının geride kalmasıyla beraber gün batımından birkaç saat önce Yat Limanı’na gelen balık tutkunları oltalarını hazırlayıp denize bırakıyor. Balık tutma ve güzel havanın keyfini bir arada yaşayan vatandaşlar, Antalya Yat Limanı’nda kefal, yazılı orkinos, mırmır, lokum, sokar ve grida gibi çeşitli türlerin yer aldığını belirtti. Yat Limanı’na olta atan emekli vatandaşlar, balık tutmanın fiziken ve ruhen iyi geldiğini, dinlendirdiğini belirterek gençlerinde bu alana yönelmesini tavsiye etti.

“RUHEN VE BEDENEN DİNLENME AKTİVİTESİ”

Yat Limanı’nda bulunan dalgakıran da balık tutan 3 emekli vatandaş, “Elimizden geldiğince her gün buraya geliyoruz. Yat Limanı’ndaki turları izlerken bir yandan da kendimizi mavi denizin güzelliğine bırakıyoruz. Akşam üstü saatlerinde buraya gelerek hem gün batımını izliyoruz hem de balık tutmaya çalışıyoruz. Ruhen ve bedenen çevremizdeki doğal güzellikler ve balık tutma aktivitesi bizlere iyi geliyor. O gün balık tutabilirsek pişirip yiyoruz karnımızı da doyurmuş oluyoruz böylece. Özellikle yaşamın boğucu etkisinden mustarip gençlere bu aktiviteyi öneriyoruz” diye konuştu.

YAT LİMANI’NDAKİ BALIK TÜRLERİ

KEFAL

Kefal balığı, Mugilidae ailesine ait bir balık türüdür ve özellikle uzun ve hafif basık gövde yapısı, küçük ağız ve geniş pulları ile tanınır. Ülkemizde kefal an başta has kefal (Mugil cephalus), Mavi kefal (Chelon labrosus) ve son olarak da Rus kefali (Mugil soiuy) olmak üzere birçok farklı türde bulunmaktadır. Kefal hem tatlı suda hem de tuzlu suda yaşayabilen bir balık türüdür ve dünya genelinde yaygın olarak bulunur. Kefal balığı üremek için dere ve nehirlerin denize dökülen alanlarına gelir. Genellikle de çamurlu bölgeleri tercih eder. Sürüler halinde yaşayan kefal balığı yaz ayları hariç diğer aylarda bilhassa da sonbahar aylarında oldukça lezzetli bir balık türüdür.

Kefal balığı, genellikle 30-60 cm uzunluğa ve 1-3 kg ağırlığa kadar ulaşabilen orta büyüklükte bir balıktır. Gri, yeşil ve mavi tonlarında pullara sahip olan kefal balığının sırt kısmında daha koyu tonlar bulunur. Genellikle gruplar halinde yaşayan kefal balığı, tatlı suda üremek için göç eder. Kefal balığı mükemmel bir B6 vitamini potasyum, selenyum ve fosfor kaynağıdır. Yüksek oranda Omega 3 kaynağına sahiptir. Bunun yanında önemi bir protein kaynağı olarak kabul edilmektedir.

YAZILI ORKİNOS BALIĞI

Yazılı orkinos (Euthynnus alletteratus ), uskumrugiller (Scombridae) familyasına ait bir balık türüdür. İki sırt yüzgeci arasında küçük bir aralık bulunmaktadır. İkinci yüzgeç birinci yüzgeçten daha kısadır. Sırt yüzgeci ile kuyruk yüzgeci arasında 7-9, anüs yüzgeci ile kuyruk yüzgeci arasında 7 adet yalancı yüzgeci vardır. Vücudu koyu mavi renkte ve arka kısımları benekli olup, karın ve göğüs yüzgeçleri arasında karakteristik siyah lekeler bulunur. Kafa arkası ve göğüs yüzgeci çevresi ile yan çizgi pullu, diğer kısımlar pulsuzdur. Ekonomik değeri yüksek olup dünya ticari balıkçılığında önemli bir yer teşkil eder.

MIRMIR BALIĞI

Mırmır balığı, mercan türünün en yaygın olanıdır. Marmara, Ege ve Akdeniz’de oldukça yaygındır. Yaygın olduğu için avı da kolaylıkla yapılmaktadır. Gri renkli ve pijama giymiş görünümüyle çizgileri vardır. Hayatı genellikle deniz dibinde ve kumlarla geçer. İzlediğinizde kumu ağzına alıp püskürttüğünü fark edecek ve istemsiz şekilde bu durumdan hoşnut olacaksınız. Dip kumluklar veya taşlık yerlerde yaşamını sürdürür. Mırmır balığı avı için en uygun zaman Eylül ayıdır. Omega-3 deposu olan Mırmır balığı, diyabet riskini ortadan kaldırmaktadır. İçerdiği iyot sayesinde, çocukların gelişiminde büyük rol oynamaktadır.

Mevsiminde yediğinizde, bağışıklık sisteminizi güçlendirmektedir. Sizi hastalıklardan korur. Gebelik döneminde tüketildiğinde, bebeklerin bedensel ve ruhsal gelişimini destekler. Omega-3 yağ asitleri aynı zaman kötü kolesterol oranını düşürerek kalp sağlığını korur. Uzmanların sık sık dikkat çektiği haftada 2 kez balık tüketimi ile Alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi minimuma indirgersiniz.

LOKUM BALIĞI

Lokum Balığı ılıman denizlerde görülen bir balık çeşidi olmaktadır. Bu balığı bilinen diğer bir adı da gümüşbalığı olmaktadır. Lokum balıkları her mevsim avlanabilen bir balık olmakla beraber en lezzetli olduğu mevsim ilkbahar olarak değerlendirilmektedir. Bu balıklar ekonomik değeri olan balıklar arasında gösterilmektedir. Boyları 15 cm ile 22 cm arasında değişen lokum balıkları sürüler halinde dolaşmaktadır. Uzun ve ince bir vücut yapısına sahip olan lokum balıklarının kılçıkları da ince olduğu için her yaştan insan kolaylıkla tüketebilmektedir. Bu balıklar planktonlar ve küçük deniz balıkları ile beslenmekten hoşlanmaktadırlar. Lokum balıkları iri gözlere ve gri bir vücut rengine sahip olmaktadır. Vücutları pullarla kaplı olan lokum balıklarının bazı çeşitleri tatlı sularda yaşamaktadır.

SOKAR BALIĞI

Ülkemizde “Sokar” ya da “Sokan” balık ismiyle bilinen Sokar Balığı aslında bir Kızıldeniz balığıdır ve Türkiye’ye yaz aylarında yumurtalarını bırakmak için Süveyş Kanalı üzerinden giriş yaparak uzunca bir yolculuk yapar. Kendisi bir kaya balığı türü olan Sokar, Antalya’da Fethiye ve Kaş’ta; ayrıca Kıbrıs sularında kendisini gösterir. Yazın Kaş ve Fethiye’de bol bulunur ama restoran menülerinde pek tercih edilmez. Sadece balıkçılar ve yerel halk bilir. Bunun nedeni de yüzgeçlerinin üzerindeki dikenleridir. Bu dikenler Sokar balığının kendisini avcılardan koruması içindir. Bir kez batarsa uzun süreli ağrılara neden olur. Bu yüzden ismi Sokardır.

GRİDA (LAHOZ) BALIĞI

Lahoz balığı ya da Grida balığı (Epinephelus aeneus), Serranidae (Hani balıkları) familyasına ait, Atlas Okyanusunun doğusunda, Akdeniz’de ve Ege denizinde bulunan bir balık türü. En büyükleri 120 cm uzunluğa ve 25 kilo ağırlığa ulaşabilir. Fazla derinlere gitmeden 20–200 m derinlikteki kayalık, taşlık veya çakıllı alanlarda yaşar. Oldukça yırtıcı, etçil bir balıktır. İrili ufaklı her türlü kabuklu, omurgasız ve küçük balıklarla beslenir. Mayıs-Haziran arasında üreme yapar. Akdeniz’in eti en lezzetli ve şöhretli balıklarındandır. Ancak ekonomik değeri bölgeseldir. Orfoz balığı Lahoz balığının yakın bir akrabasıdır.

Kaynak: DHA