Yetmişlere kadar futbol, kadın işi değildi.

Kadına yönelik şiddetin önlemesi konularında farkındalık amaçlı kurulan Alyazma Kadın Futbol Takımı hakkında bilgi vermeden dilerseniz, ülkemizde kadın futbol tarihine kısaca göz atalım.

Bir zamanlar sporun her alanında olduğu gibi futbolda da erkekler tek başlarına top koşturuyorlardı. Ta ki kadınlar yeşil sahalara çıkana kadar.

Günümüzde, sporun cinsiyeti yoktur, diyerek toplumsal cinsiyet eşitliğini kurmaya çalışıyoruz. Ancak, sokakta erkek çocuklarının akşama kadar bir meşin top peşinde kan revan ter içinde koşmasına ses etmeyen aile ve toplumumuz acaba yetmişlerde sokakta top çeviren kız çocuklarına nasıl baktılar.

Sokakta oyun, erkek çocuğu için çoğunluk top ve arkadaşları ile futboldur. Kız çocukları da sokak oyunları oynar sek sek, ip atlama, kör ebe… Çocukluk oyunlarınızı ve çocukların oyun arkadaşlığı konusundaki acımasızlığını göz önüne getirin. Futbol oynamayıp üstüne bir de kızlarla sek sek oynayan veya ip atlayan erkek çocuğunun vay haline bu durumlarda akran zorbalığının derecesi ölçülemez.

Sokak oyunlarında kız çocuklarına futbol şansı tanınmayan yıllarda, kız futbol takımı kurarak toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden yazılmasını sağlayan öncü kişiler vardır.

1971 yılında Haluk Hekimoğlu’nun çabaları ile on üç sporcudan oluşan “İstanbul Kız Futbol Takımı” resmi olarak kurulan ilk kadın takımı olarak tarihteki yerini aldı. Takım birkaç yıl sonra Dostluk Spor adı altında kulüpleşerek resmi bir statüye kavuştu.

Ülkemizin o günkü koşullarını düşününce kadın futbol takımı ve kulüp kurmanın kolay olduğunu sanmayın. Oyuncuları tamamen, taraftarlarının da ezici çoğunluğu erkek olan bir spor branşından söz ediyorum.

Kadın futbol takımı kurulmasına kurulur ancak takımın müsabaka yapabileceği ikinci bir rakip yok. Sahaya çıkmaları, antrenman yapmaları gerekiyor ki kendilerini geliştirsinler. Emekli olmuş hakemler, yaşlanmış erkek futbolcularla antrenman yaparak sahalarda top koşturmaya başlayan kadınlar daha sonraları sırayla açılan kadın futbol kulüpleri ile profesyonel karşılaşmalar yapmışlardır.

1973 yılından sonra İzmir Filiz Spor, Ankara Nazende Spor, İstanbul Derya Spor, İstanbul Atılım Spor, Dinarsu Kadın Futbol takımları birbiri ardına açılmış ve 1993 yılına gelindiğinde 16 takımın katıldığı Türkiye Kadınlar Birinci Futbol Ligi oluşturulmuştur.

Dostluk Spor Kulübü tarihimizde ilk kadın spor kulübü olarak kurulmuş bu gün basketbol, voleybol, yüzme, tenis ve engelliler içinde yeni branşlar açarak yoluna devam etmektedir.

Dostluk Sporun renkleri, siyah, beyaz ve turuncu olarak belirlenmiş ve ilk kadın futbol takımı olmasından ötürü de armasında Türk bayrağını taşımaktadır.

Kulüp, kendi alanında bir ilk olarak haklı gururu taşırken diğer taraftan futbol takımı içinden bir başka gurur kaynağı daha yetiştirmiştir. O günlerde kaleci ve takımının kaptanı olarak yeşil sahalarda top oynayan Lale ORTA.

Soyadı bile bir futbol terimi olan Lale Orta, futbol camiasında kadınlara yönelik ne kadar İLK varsa onu taşımaktadır.

-İlk kadın futbol takımı kaptanı,

-İlk kadın hakem,

-İlk kadın futbol doktoru,

-İlk kadın futbol sunucusu,

-İlk FİFA kokartlı kadın hakem,

-İlk kadın futbol gözlemcisi…

Bütün bu İLK olma durumları Lale Orta’nın kadın olmasından, kaldı ki bu sektörde erkekler çok uzun bir tarihten bu yana top çevirip dururken kadınlara pas vermek akıllarının ucundan bile geçmemiştir.

Futbolda erkek dili o denli egemen ki 2002 yılında “Yılın Futbol Adamı” ödülüne layık görülen Lale Orta, ödülünü Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in elinden almıştır. Bu da onun ve kadın futbolcuların hayatında bir ilktir. Yılın adamı, bir kadın. Trajikomik…

Lale’nin ortaladığı topu göğüsleyerek gole çeviren kadın futbolcu ve kulüp sayısı giderek artmış ve yerel futbol müsabakaları da düzenlenecek farkındalığa ulaşmıştır.

Bunlardan birsi de Antalya Muratpaşa Belediyesi desteği ile Sevgili Zöhre ve Erdoğan TEDİK’in oğulları Korkmaz adına düzenlenen 103 Korkmaz İnsan Barış ve Dostluk Turnuvasıdır. Korkmaz’ın şahsında Ankara Garındaki katliamda hayatını kaybedenleri saygı ile anıyorum, yıldızlar içinde uyusunlar…

103 Korkmaz İnsan Barış ve Dostluk Turnuvasında Alyazma, Mirabel Kardeşler, Yavuzeli Kültür Derneği, Konyaaltı Cemevi, Yüksek Topuklar, Korkmaz Kadınlar ve Nar Taneleri isimlerini alan kadın futbol takımları futbol karşılaşmaları yapmışlar ve kupa mücadelesi vermişlerdir. Müsabakaya ayrı bir renk ve hava katan kadın takımlarının maçları erkek futbol takımlarından daha çok seyirci çekmiştir. Alyazma ve diğer kadın takımları sahada top koştururken diğer taraftan toplumsal sorunlara karşı mesaj vermeyi de ihmal etmediler.

Geçen yılın şampiyonu Muratpaşa Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ve diğer müdürlüklerin personelinden oluşan Alyazma Kadın Futbol Takımı bu yıl müsabakaları ikinci olarak tamamlamıştır.

Dostluk turnuvası çok güzel görseller ile sona erdi. Alyazma takımından iki sporcu ciddi şekilde yaralandı. Ayşe Cingiz koltuk değnekleri ile ayağı sargılı maçlara gelerek takım arkadaşlarına moral vermeye devam etti. Hepsini tebrik ediyoruz. Ayrıca, takımımızı çalıştıran, teknik olarak yönlendiren Sevgili İbrahim Cingiz’e de teşekkür ediyoruz.

Futbolcular Şengül Şahin, Kamile Aksu, Fatma Akyalçın, Sevgi Bal Kanat, Saide Genç, Zöhre Tedik, Hatice Cankara, Ayşe Cingiz, Kıvılcım Selen Sayar ve Nilüfer Doğan yeşil sahalara amatör ruhları ile çıkarak sporun her branşının başta erkekliğin tekelinde olan futbolun aynı zamanda kadın işi olduğunu bize göstermişlerdir.