Son yıllarda deniz yüzeyi suyunda artan sıcaklıkla, kutuplardaki buz kütlelerindeki azalma ciddi tehdit oluşturmaya devam ediyor.  Deniz yüzeyi pH değerlerindeki düşüş ve çözünmüş oksijen konsantrasyonlarındaki azalma gibi iklim krizinin belirtileri denizcilik dünyasını da etkisi altına alıyor. Deniz işletmecisi sahibi Ercan Öztürk konuya dair açıklamada bunlundu.

SERT HAVAYA MARUZ KALDI

Deniz işletmecisi Ercan Öztürk, denizciler tarihlerinde görmedikleri sert hava olaylarına ve doğal afetlere maruz kaldığını vurguladı. Beklenmeyen yerlerde ortaya çıkan hortumlar, aşırı dalga ve alışılmışın dışında rüzgarlar, gemilerin güvenli seyrini zorlaştırdığına değinen Öztürk, “İklim krizi dediğimizde şu an bütün denizciler aklına gelecek olan şey küresel ısınmanın sebebiyet verdiği doğal afetler bu afetlerin denizcilere yansımaları ve bölgesel olarak tarihinin daha önce görmediği şekilde sertlikte hava olaylarının yaşanması bunlara beklenmeyen yerlerde hortum beklenmeyen yerlerde aşırı dalga normal alışılmışın dışında rüzgarlar örnek gösterilebilir” dedi.

Denizlerde Sorun Buyuyor Resim

YENİ TEKNOLOJİLER DEVREDE

İklim krizlerine bağlı olarak denizlerde oluşan hava olaylarını anlatan Öztürk, denizcilik sektöründe, hava durumu bilgileri geleneksel olarak gemilere sabit cihazlar aracılığıyla bilindiğini ifade etti. Aynı zamanda bölgesel meteoroloji istasyonlarından navtex yoluyla iletildiğini ancak teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, denizciler artık gemilerdeki internet erişimi sayesinde çeşitli denizcilik hava durumu sitelerinden anlık bilgilere ulaşabiliyorlar. Bu bilgiler, günlük seyir planlarını oluştururken önemli bir rol onadığına belirten Öztürk, “Denizcilik sektöründe hava durumları gemilerde bulunan sabit cihazlar aracılığıyla bölgesel Metroloji istasyonlarından gemilere de navtex yoluyla gönderiliyor ve bütün denizciler bu hava durumlarına göre rotalarını ve gidişat yollarını belirleyerek güvenli seyir yapmaya çalışıyorlar bunun haricinde teknolojinin gelişmesiyle artık gemilerde bulunan internet sayesinde çeşitli denizcilik hava durumu sitelerinden günlük denizin rüzgârın durumuna bakılarak güvenli seyir yapmaya çalışılıyor” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIM

İklim krizinin etkileriyle baş etmek, denizcilik sektöründe güvenli seyirin geleceği üzerinde de belirleyici bir rol oynuyor. Denizciler, sürdürülebilir rotalar belirlemek ve doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak için daha yenilikçi teknolojilere yöneliyorlar. Denizciler, iklim krizinin denizcilik sektöründeki etkileriyle başa çıkmak için teknoloji ve stratejik planlamayı birleştirerek güvenli seyirlerini sürdürmeye çalışıyor. Ancak, küresel ısınmanın etkileriyle mücadelede daha fazla iş birliği ve çözüm odaklı yaklaşımların benimsenmesi gerekebiliyor.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / MÜJGAN IŞIK