Türkiye'nin sebze ve meyve ambarı durumundaki Antalya'da fiyatlar düşüşe geçti. Pazar, manav ve marketlerdeki fiyatların belirleyicisi ise Toptancı Hal'de sebze ve meyvenin işlem gördüğü rakamlar. Havaların ısınmasıyla yaşanan hasat bolluğuna bağlı olarak fiyatlardaki düşüş, pazarlara da yansıdı. Yaz sezonu itibariyle sebze fiyatlarının devamlı düşüşte olduğunu söyleyen Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, bu düşüşün süreceğinin müjdesini de verdi.
YAZ GELDİ FİYATLAR DÜŞTÜ
Soğuk havalarda fiyatların yüksek olmasını normal olduğunu belirten Başkan Hasan Ali Yılmaz, “Zaman zaman sebze fiyatları yükseldiğinde şikayetler alıyoruz. Yani çok yüksek denildiğini biliyoruz. Hava soğuk olunca bir ton topladığın ürün bir kiloya kadar düşer. Doğasıyla fiyatın yükselmesi de normal. Çiftçinin cebine de yüksek para girmesi gerekiyor. Çünkü bir ton toplamaya başladığında çiftçi maaliyetini karşılayamayacak duruma gelecek" dedi.
DOMATES 20 LİRADAN 6 LİYRAYA GERİLEDİ
Örnek olarak domatesi gösteren Başkan Yılmaz, "Şu an 6 liraya da domates satıyoruz. 20 liraya sattığımız dönemde oldu. Eğer çiftçi zamanında 20 liraya satmasaydı şu an ki maaliyetini karşılayamayacaktı. Ürün ekemez duruma gelirdi. Sebze fiyatları kimsenin tekelinde olan bir şey değildir. Arz ve hava şartlarına göre gelişen bir olaydır. Yani soğuk havalarda fiyatların yüksek olması normal olandır. Havaların daha ısındığı, ürünün bol olduğu dönemlerde fiyatlar otomatik düşemeye başlayacak” dedi.
“ÇİFTÇİ VARSA BİZ VARIZ”
Girdi maliyetlerinin yüksek olmasının üreticinin karını düşürdüğünü belirten Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Maliyetine satış asla söz konusu değil. Ancak maliyetlerin yüksekliği çiftçimizin kazancını etkiliyor. Çiftçi varsa biz öyle varız. Devletimiz kredi sağladığı için asıl önemli olan çiftçimizin para kazanması oluyor. Normal havasına bırakmak lazım. Bıraklıdığında hem çiftçi kazanıyor, hem de ülkemize ihracat girdisi oluyor" dedi.
DEVLET ANORMAL FİYATLARI DENETLSİN
Antalya Hal fiyatlarının üreticinin cebine giren para olduğunu belirtn Yılmaz, "Şayet sebze ve meyve fiyatları yükselmişse bu para direk çiftçinin cebine giren bir paradır. Hal dışındaki yerler en son tüketimin ulaştığı yerler. Hal ile son satış noktası arasındaki farklar fazlaysa devlet bunu denetlesin. Ancak Antalya halindeki fiyatlara müdahale edilmesin. Çünkü burası üretim bölgesidir buradaki fiyat üreticinin cebine direk giren fiyattır. Fahiş fiyatla satış yapan son noktalar denetlensin” şeklinde konuştu.
“DÜNYAYA İHRACAT YAPIYORUZ”
Antalya Hali olarak tüm Türkiye’ye ve yurt dışına ihracat yapıldığını hatırlatanYılmaz sözelrini şöyle sürdürdü:
"Dünyanın her yerine sebze gönderiyoruz. Türkiye’deki fiyat girdi maliyetlerini kurtarmazken yurt dışındaki kurtarabiliyor. Buradaki sebze meyve fiyatlarını sadece Türkiye’deki üretim belirlemiyor. Fiyat farklılıkları yurt dışından da kaynaklanıyor. Yani üretim planlaması yapsanız bile doğruyu bulacağınızın garantisi yok.”
HAL FİYATLARI
Biber (Dolma) 15 – 25
Biber (Çarli) 8 – 15
Biber (sivri) 9 – 18
Domates 13 – 21
Ispanak 13 – 25
Karpuz 10 – 16
Kavun 17 – 27
Maydanoz 5 – 7
Portakal 10 – 19
Kuru soğan 10 – 14
Pırasa 12 – 20
Patates 14 - 16