Türk Patent ve Marka Kurumunda coğrafi işaret belgesi alan kiraz yaprağı sarması hem görüntüsü hem de hikayesi ile iştah kabartıyor. Malatya yöresine ait olan ve dalbastı denilen kiraz yapraklarının Mayıs Haziran aylarında toplanılarak kilerde yerini almasıyla uzun bir yolculuğu olan kiraz yaprağı sarması geçmişte padişahların günümüzde ise tüm deneyenlerin dilinden düşüremediği bir lezzet halini aldı.
BAHARATSIZ TEK SARMA
Hazımsızlık ve mide sorunlarına iyi gelmesiyle de şifa kaynağı olan kiraz yaprağı sarması Malatya’nın baş yapıtı. Neredeyse sadece Malatya’da deneyimleyebileceğiniz bu özel yemeğin tarihi ise hamaratlık istiyor. İçerisinde baharat bulunmayan ancak baharatsız haliyle bile parmakları yediren lezzetin tarifi ise şu şekilde;
KİRAZ SARMASI TARİFİ
Kiraz yaprakları üzerine sıcak su dökülerek 5 dakika kapta bekletilir. Ayrı bir kapta ise kırma ve köftelik bulgur eklenilerek üzerine sıcak su gezdirilir ve 15 dakika şişmeye bırakılır. Şişen bulgurun üzerine bir kaşık un, tuz ilave edilerek kıvamını buluncaya kadar yoğurulur. Saplarından ayıklanan kiraz yapraklarının parlak kısmı alta gelecek şekilde fındık büyüklüğünde hamur parçaları içine konularak ince olarak sigara gibi sarılıp bir tencere içine yerleştirilir. Sarma işlemi bitince üzerine bir tabak ters çevrilip konulur. Sıcak et suyu veya normal su ilave edilerek kısık ateşte dağılmadan pişmeye bırakılır.
Ayrı bir tencerede yoğurt, yumurta ve un alınıp iyice çırpılır. Tencere ateş üzerine konularak kesilmemesi için sürekli karıştırarak kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Bu esnada üç adet soğan tereyağı k tavada karamelize olana kadar kavrulur. Pişen kiraz sarması diğer tencerede kaynamaya bırakılan yoğurt sosu içine dökülerek 10 dakika kadar daha pişirilir. Pişen kiraz yaprağı sarması kepçe ile alınarak bir kaba konulur. Üzerine tereyağlı kavrulmuş soğan dökülerek servis edilir.