YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel’in, emeklilere yönelik yaptığı hobi bahçesi sakinleri, kullanım hakkı verilirken süre belirtilmemesine rağmen yeni yönetimin kendilerine 15 gün içinde bahçeyi tahliye etmeleri için yazı gönderdiklerini açıkladılar. Bu duruma tepki gösteren bahçe sakinleri, “Biz buraya emek verdik. Burası çorak, taşlık alandı. Burayı güzelleştirdik. Paramız, emeğimiz ve umutlarımız elimizden alınıyor” dedi

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel’in, 2018 yılında emeklilere yönelik yaptığı hobi bahçesi kriz yarattı. Bahçelerin kullanım hakkı verilirken sürenin belirtilmediği hobi bahçesi sakinleri, hak mücadelesi veriyor. Belediye yetkililerinin kendilerine beklenmedik bir anda tebligat gönderdiğini ve bahçelerinin tahliye edilmesi istenmesine bahçe sakinleri, isyan etti. Yaklaşık 3 yıldır taşlık ve çorak olan hobi bahçelerini güzelleştiren bahçe sakinleri, Türkiye’de birçok hobi bahçesi olduğunu, ancak hiçbir yerde böyle sorunların yaşanmadığını söylediler. Pandemi döneminde bahçelerine gelemediklerini ondan önce de bahçelerin yapımı ile ilgilendiklerini belirten bahçe sakinlerinden Ali Aslan, “Biz burada hobi bahçeleri sakinleri olarak müracaat ettiğimiz belediyenin verdiği birer tane bahçemiz var. Bu bahçeler bize kura ile verildi. Bizde belediyenin çizdiği prosedür doğrultusunda bahçelerimizi kullanmaya başladık. Pandemidir, su kesintisidir, kendi acemiliğimizdir derken buraya verdiğimiz emeğin tadına varmadan belediye bize yazı göndererek burayı boşaltmamızı istiyor. Belediye bizim belediyemiz, bize burayı veren de belediye, bizden burayı almak isteyen de bizim belediyemiz. Biz bu memleketin insanlarıyız. Yerel yönetimler keyfi şekilde idare edilmez. Belediye verdiği hakla mutlu ettiği insanları ondan sonra verdiği hakkı mutsuzluk üzerine vermemeli. Belediyenin asıl görevi mevcut olanı sunmak. Burada bu bahçeleri amacı doğrultusunda kullanmayanlar var. Belediye bunları tespit etsin başkalarına verinsin. Bizim verdiğimiz emeği çöpe atmasın. Bizim hiçbir belediye ile kişisel bir amacımız yok. Hiçbir siyasi çıkarımız da yok. Tek amacımız bize sunulan elektriği olmayan 60 metrekareyi güzelleştirmek. Biz burayı çorak, taşlık bir yer olarak aldık. Ancak burasını biz yemyeşil tertemiz bir yer haline getirdik. Buraya bir sürü para harcadık. Tam emeğimizin karşılığını alacağız derken, burayı elimizden alıyorlar. Bizden sonra buraya gelecek insanlar da, bizim bu kadar mutsuz olmamızdan dolayı buranın tadını alamayacaklardır. Sayın belediye yetkilileri her şeyi bir tarafa bırakıp, biraz insana hizmet amaçlı bakın buraya. Biz 9 ay pandemiden dolayı buraya gelemedik. Biz o kadar verdiğimiz emeğin karşılığını daha alamadık. Paramız, emeğimiz ve umutlarımız elimizden alınıyor. Elimizden alınan 60 metrekare bir bahçe değil. Belediyemizin bize yaptığı bize acı veriyor. Başka gidecek bir yerimiz yok. Bizim ricamız mağduriyetimiz giderilmeli” dedi.

10 YILA ÇIKARILSIN

Buradaki kullanım haklarının 10 yıla uzatılması gerektiğini söyleyen Süleyman Yanar ise bahçenin peşkeş çekildiğini iddia ederek, “Tebligat gönderilerek çıkarılmak istendi. Dilekçe verdiler. Belediye hobi bahçesini verirken süre belirtmemişti. Buranın kullanım hakkı en az 10 yıla uzatılmalı. Burası bize belediye tarafından verilirken, hiç kimse bize süre vermedi. Bizlere şimdi çıkın diyorlar. Bize burada kullanım belgeleri verildi. Buradaki belgelerde 3 yıl diye bir şey yazmıyor. Resmen bizi kandırıyorlar. Burayı peşkeş çekmek için böyle kirli bir oyun yapıyorlar. Hangi parti kim olursa olsun doğrudan ayrılmayalım, hangi parti yanlış yaparsa yapsın onun karşısına çıkalım ve bahçelerimizi teslim etmeyelim. Duyumlarımız var. Burayı resmen peşkeş çekiyorlar. Üç ay içerisinde yeni bahçe alan şahısların birçoğu onun bunun yakın akrabası. Bunlar etik olarak doğru değil. Hangi partiden olursa olsun, bunlar çirkin durumlar. Biz burayı kura ile aldık. Öncelik şehit ve gazi ailelerine verildi. Ondan sonra biz geldik. Biz kura ile adaletli bir şekilde aldık. Eğer buradan çıkacaksak da adaletli bir şekilde çıkacağız. Ona buna peşkeş çekilmesin. Kim yaparsa yapsın doğrudan ayrılmayacağız. Bahçelerimizi teslim etmeyeceğiz. Gerekirse idare mahkemesine de başvuruda bulunacağız. Ancak alın terimizi emeğimizi kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“BOŞ YERLER VAR”

Hobi bahçesinin kendisi için terapi yeri olduğunu söyleyen bahçe sakini Nihat Köseci, “3 yıldır buradayım burada ki sorun bu 3’ncü yılın sonunda bu hobi bahçelerinin belediye tarafından boşaltılması istendi. Fazla talep olduğu için bizi buradan çıkartıp yerimize başkalarının getirildiği söyleniyor. Biz belediye ile geçen hafta burada toplantı yaptık. Park Bahçeler Müdürü ile daha önce görüşmeler yaptık. Ama bu konuda geri adımlar atılmıyor. Önce isimsiz, imzasız tebligatlar yapıldı. Bu itirazlar olunca şimdi de imza karşılığında yine tebligat yapıldı. 15 gün içinde boşaltılmamız isteniliyor. Ama biz kesinlikle istemiyoruz. Burayı neden vermek istemiyoruz. Birincisi burası ilk bize teslim edildiğinde çakılı, kumlu bir alandı. Tarım yapmak için bitki çiçek büyütmek için uygun bir alan değildi. Bu nedenle biz her birey, her hobi bahçesi sakini maddi masraflar yaparak burayı bahçe şekline dönüştürdü. Kum gübre vs. yaklaşık 7 – 8 ayımızı aldı. Sulama sistemini kurmak, bahçeyi düzenlemek için bu 3 yılın 8 ayı böyle geçti. 2’nci yıl yaz döneminde derin deposunda arıza çıktığı için bizden kaynaklanmayan bir problemdi yaklaşık 2,5 ay su verilemedi ve bahçeleri kullanamadık. Bu sene de yaklaşık burası 65 yaş üstünde çoğunluk sakini var pandemi nedeni ile genel yasaklarla 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı nedeni ile 9 aydır hobi bahçesi yaklaşık yüzde 90’nı hobi bahçesini kullanamadı. Çünkü dışarı çıkamadı buraya gelemedi. Yani bahçeye bakamadılar herhangi bir üründe alamadılar.

HAK MAĞDURİYETİ

Bir hak mağduriyeti oluştu. Biz de diyoruz ki bir 3 yıl süreyle bahçeyi bahçe haline daha yeni getirdik. Biraz önce belirttiğim nedenlerden dolayı biz bu bahçeden bir verim elde edemedik. Bu nedenle bizim hobi bahçesinden çıkmayı düşünmüyoruz istemiyoruz. Buradaki problem şu biz diyoruz ki hobi bahçesi mesela benim engelli bir oğlum var. Benim için burası bir terapi yeri. Gazilere kontenjan verilmiş ama engelli çocuklara, engelli bireylere kontenjan verilmemiş. Bu bir büyük eksiklik. Ben burayı oğlumun terapisi için kullanıyorum. Bahçesine bakmayan, başkasına kiralayan, bakımsız bahçelere varsa burada 2 tane ziraat mühendisi var. Tespit etsinler ve orası da başkasına tahsis edilsin. 60 – 70 tane bahçeye kimse bakmıyor ve boş. Benim olsun elimin altında bulunsun diye düşünen insanlar var. Bunları alın taleplilere verin diyoruz. Tespit etsinler. Buradaki ziraat mühendisleri bu görevi yapmadılar bu zamana kadar. Tutanak tutulup tespit edilip belli süre verilecek. Bunu tespit etsinler eğer çok fazla ihtiyaç varsa da belediye buradan daha güzelini yapsın onlara versin. Pandemiden dolayı 9 aydır kullanamıyoruz. Bize yönetmelikte 3 yıl olduğu söylendi. Yönetmelik daha sonradan çıktı. Biz buraya sözleşme yaptığımızda bize yönetmelik vermediler. Biz bu yönetmeliği bilmiyorduk. Şimdi ortaya çıktı yönetmelikte 3 yıl deniliyor. Zamanında her yıl kira sözleşmesini yeniliyoruz. Burada ki haksızlık da şu biz buraya girerken bize deselerdi ki 3 yıl kalacaksınız ve ondan sonra terk edeceksiniz. Bu söylenmedi bize o zaman kabul etmezdik burayı. Burada politika, parti gözetmiyoruz. Biz burada bir hak mücadelesi yapıyoruz. Yani yeni yeni insanlar geliyor kız beğenir gibi bahçe beğenmeye başlıyor. Siz çıkın artık biz keyif sürelim der gibi. Eğer belediye burayı verdiği gibi geri almak istiyorsa bir tane ot bile taş bile bırakmam. Bu bahçeden aldığım taşları geri getirip döktürürüm. Böyle verdi çünkü belediye bize. Biz orayı 1 yıl boyunca adam etmek için uğraştık. Eğer verdiği gibi almak istiyorsa ben bu bahçede temizlediği taşları geri getirip dökeceğim ve ne kadar bitki diktiysem alır götürürüm başka şehirde de örnekleri var hiçbirinde böyle zorunlu çıkarma gibi durum yok. Bazılarında 5 yıl bazılarında 8 yıl ilk defa burada bu örnek oldu” şeklinde konuştu.