Son dönemlerde dış piyasada pestisitli gıdalar gündemde yerini koruyor. Nerdeyse çoğu üründe zehirli tarım ilaçlarının kullanılması nedeniyle Avrupa standartlarına uygun bulunmayan ürünler gümrükten geri dönüyor. Geri dönen ürünler ise ya imha ediliyor ya da iç piyasada dağıtılıyor. Ancak iç piyasada denetim yetersizliği ve net veri olmaması sorunları beraberinde getiriyor.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Gıda Mühendisleri odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, yurt dışına gönderilen ürünlerdeki denetimlerde şeffaf ve izlenebilir olduğuna dikkat çekti. İç piyasada denetim yetersizliğine değinen Başkan Manavoğlu, iç pazarda veri eksikliği nedeniyle hangi gıda ürünlerde tarımsal ilaç olup olmadığının bilinmediğini vurguladı.
NUMUNE VAR VERİ YOK
İç piyasadan yurt dışına gönderilen ürünlerde bir sorun olup olmadığını genellikle Avrupa Birliği'nin SSF (Sınır Kontrol Bildirimi) üzerinden görüle bildiğini dile getiren Başkan Manavoğlu, “Bu sistemde, Türkiye menşeli ürünlerde hangi sorunların çıktığını ve detaylarını öğrenebiliyoruz. Ancak, iç piyasada veri anlamında daha zayıf bir durumdayız.
Denetimler yapılıyor; seralardan, tarlalardan, marketlerden ve pazarlardan birçok numune alınıyor. Ancak, bu verilerle ilgili detaylı bilgilere ulaşmak mümkün olmuyor. Gerekli durumlarda idari işlemler yapılsa da kaç numune alındı, kaç tanesinde pestisit tespit edildi gibi detayları net bir şekilde bilemiyoruz” dedi.
İÇ PİYASADA DURUM FARKLI
Yurt dışına giden ürünlerle ilgili sürecin daha şeffaf olduğunu vurgulayan Başkan Manavoğlu, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Sorun tespit edilen ürünler direkt sınırda imha ediliyor ve bu konuda bir sıkıntı yaşanmıyor. Ancak iç piyasada durum farklı. Örneğin Antalya’ya iki tır Antep fıstığı geldiğinde, bu fıstıklarla ilgili iç piyasadaki durum nedir? Kaç numune alındı, kaçında sınır değerlerin üzerinde pestisit çıktı? Bu soruların yanıtlarını bilemiyoruz.”
“ANALİZ SONUÇLARIYLA İLGİLİ NET BİR VERİ BULUNMUYOR”
“İç piyasada denetimler yapılıyor ama sonuçlarını bilmiyoruz” diyen Başkan Manavoğlu, “Net bir veri olmadığı için, durumumuz hakkında kesin bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Bu konuyla ilgili Bakanlığa baskı yapıyoruz. Taklit ürün üreten firmalar açıklanıyor, ancak pestisit, mikrobiyel veya aflatoksin gibi uygunsuzluk tespit edilen firmaların isimleri paylaşılmıyor. İç piyasada marketlerden pazarlara kadar birçok yerde ciddi kontroller yapılıyor. Ancak elimizde analiz sonuçlarıyla ilgili net bir veri bulunmuyor” ifadelerine yer vererek sözlerine son verdi.