Geçtiğimiz Cuma günü Milletvekili Cavit Arı’nın Narenciye arazisi ile ilgili açıklamalarını iddia olarak vermiştik.

Dün de Nihat Toklu arkadaşımız bu konuda araştırma yapmış ve arazinin resmen Hamidiye Vakfı’na tescillendiğini ortaya çıkarmıştı.

Hem de bu tescillenme Haziran ayında yapılmış.

Şimdi durup bir bakalım.

Narenciye arazisi Osmanlı devrinden beri bir Vakfa aitmiş. Ancak Hazine kayıtlarına göre bu vakfa kayıtlı olmadığı, bu nedenle de Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün arşiv ve tapu araştırmasından taşınmazın esas sahibi olan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce Hamidiye Vakfı adına tescil ve kaydının da 7 Haziran 2018 tarihinde yapıldığı vurgulandı.

Aynı açıklamada “… Bilindiği üzere Türkiye’nin en köklü ve büyük kurumlarından biri olan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Selçuklu ve Osmanlı döneminde Kurulmuş olan ve bugün yöneticileri hayatta kalmayan vakıfları temsil ve idare etmekte ve bu vakıflar adına hizmetlerini sürdürmektedir. Bu tarihi vakıfların tüzel kişiliklerini günümüzde de sürdüren Vakıflar Genel Müdürlüğü, kurucularının belirlediği amaçlar doğrultusunda öğrencilere burs vermekte, muhtaç vatandaşlara aylık maaş ve gıda yardımı yapmakta, ayrıca yurt içinde ve dışındaki binlerce yıllık vakıf eserlerin onarımını gerçekleştirmektedir” denildi.

Şimdi gelelim işin aslına…

Narenciye madem böyle bir vakıf arazisiydi de benim bildiğim 1976 (Gazeteciliğe başladığı tarih 1 Haziran 1976’dır) yıllından beri, kimse sesini çıkarmadı da şimdi mi sahiplendi. Bu sorulmaz mı kimseye.

Madem narenciye hazine arazisi değil vakıf arazisiyse, Antalya’nın büyük bölümü acaba böyle vakıf arazisi mi çıkacaktır.

Eğer böyle bir şey çıkarsa ki çıkabileceğini tahmin ediyorum, yandı gülüm keten helvası.

Antalya’daki hemen hemen tüm konutlar vakıfların eline geçecek demektir.

Yok, öyle korkmayın Antalya’nın tamamı vakıfların olamaz ama şimdi sıkı durun bakalım.

Antalya’da bir Vakıf Çiftliği var.

Çevresini Akdeniz Sanayi Sitesi ile Yeşil Antalya Sanayi Sitesi çevirmiş durumda.

Şimdi ise Antalya Ticaret Borsa’sı işletiyor.

Vakıf Çiftliğinin eski halini bilen biri olarak, burada zeytin ağaçlarının sayısının azaldığını görmemek mümkün değil. Teknoloji çağındayız. Girin Google Earth’a kesilen ağaçların yerinde nasıl toprak olduğunu görürsünüz.

Ama korkmayın Vakıflar buraya da sahip çıkar yakında.

Nasıl olsa adından belli.

Vakıf Çiftliği.

Geçmişten bir vakıf ismi de buraya bulunur elbette.

Belki de bulunmuştur da bizim haberimiz yoktur…