Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Ekim ayı Olağan Meclisi dün gerçekleşti. ATSO Başkanı Davut Çetin, “Bir başka sıkıntılı veri ihracat tarafıdır. Bu yılın ilk aylarında üretim yetersiz kaldığı için 9 aylık tarım ihracatımız yerinde saydı” dedi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Ekim ayı Olağan Meclisi dün ATSO Başkanı Davut Çetin Başkanlığı’nda gerçekleşti. Birçok sektörel konuya değinen Başkan Davut Çetin, “Turizm sektörümüzde yatırımlar da artmaya başladı. Yatırım teşvik belgesi hacmi yüzde 50 artışla yedi ayda 1 milyar 200 milyon liraya yükseldi. Tarım sektörümüzde de modern sera yatırımları hızlanmıştır. Ekonomide durgunluk sanayi yatırımlarında yavaşlama yarattı. Tarımda 317 milyon liralık teşvik belgesine karşı sanayi teşvik belgesi hacmi 162 milyonda kalmıştır. Bir başka sıkıntılı veri ihracat tarafıdır. Bu yılın ilk aylarında üretim yetersiz kaldığı için 9 aylık tarım ihracatımız yerinde saydı. Madencilik, çimento ihracatında düşüş devam etmektedir. Bu nedenle sektörlerimiz, üyelerimiz ihracat kümeleri gibi çalışmaları ciddiye almalıdır. İhracat için el birliğiyle çaba harcamalıyız. Ülkemizin genel ekonomik durumunda Eylül ayında kredi faizlerinin düşmesiyle biraz canlanma başlamıştı, son günlerde operasyon ve yaptırım korkusuyla bir kesinti oldu.  Döviz çok fazla dalgalanmıyor, çünkü ekonomide durgunluk cari açığı ve döviz ihtiyacını düşürmüştür” diye konuştu.

İNTERNET SATIŞLARI

Piyasadaki duruma gelince TÜİK’in perakende satış göstergeleri durgunluğa işaret etmektedir diyen Başkan Çetin sözlerine şöyle devam etti:

“Bu tablo satış miktarında bir önceki yıla göre değişimi gösteriyor. Giyim ve internet satışları dışında perakende de reel artış halen görülmedi. Giyimde de muhtemelen turizmin de etkisi oldu. Burada internet üzerinden yapılan satışlara dikkat edelim. Ekonomide büyüme sıfır düzeyindeyken, internet yüzde 20 artıyor. E-ticaret bizde halen bir Çin veya İngiltere gibi değil. Fakat bu yüzde 20 yüzde 30 artışlar yıllardır devam ediyor, gelecek yıllarda da devam edecektir. Zincir mağazalar hem her yerde mağaza açıyorlar, yetmiyor internetten satıyor, yetmiyor eve servis yapıyor. Bu nedenle e-ticaret ve dijital dönüşüm konusuna önem veriyor ve her fırsatta bunu anlatmaya çalışıyoruz. Otomobil satışları Eylül’de canlandı, ama canlanma derken şunu kastediyoruz, 2015 Eylül ayında 47 bin otomobil satılmış. 2016 Eylül’de 51 bin,  2017 Eylül’de 53 bin adet satış olmuş. Geçen yıl kur şoku sonrası satışlar 17 bine düşmüş, geçen ay 35 bin olmuş.”

YÖREX’E DAVET

Bu gün yapılacak olan YÖREX Fuarı için de davette bulunan Başkan Davut Çetin, “Bugün YÖREX günümüzü tekrar hatırlatayım.  YÖREX organizasyona Oda olarak destek oluyoruz.  Yörex, Ali Çandır arkadaşımız sayesinde tanındı, gelişti, ama son dönemde diğer illerimizde de YÖREX fuarları yapılmaya başlandı.  Bir de her yerde semt pazarları gibi yöresel ürün pazarları kurulmaya başlandı. Bu yöresel ürün tanımına bir standart getirmeliyiz, yörenin adını koymalı, bu işin sahibini belirlemeliyiz. Yöresel ürün, ilin veya ilçenin oda veya borsasından onay belgesi almalıdır. 28 Ekim’de Antalya Turizm Fuarı organizasyonu var. Bu fuarda Oda olarak stand açacağız. Antalya Tanıtım A.Ş. ATAV ve üyelerimiz bu standı kullanabilecekler. Alternatif turizm firmalarımızı ve etkinliklerimizi,, kent otellerimizi ve kent etkinliklerini tanıtabiliriz. 9 Kasım’da Genişletilmiş Müşterek Meslek Komiteleri Toplantımızı Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek ve ekibiyle yapacağız. Sizlerden daha önce belediyelerden talepleri almıştık, yine de lütfen çalışın, sektörlerimizle, ticaretle, kentle ilgili sorunlarımızı konuşalım” ifadelerine yer verdi. YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM