Sağlık sisteminde kriz devam ederken eczanelerde ilaç bulunmaması vatandaşları isyan ettirdi. Eczanelerde ilaç temini krizinin, ecza depolarından kaynaklı olduğu biliniyor. Öte yandan sağlık çalışanları ve eczanelerin 36 saat nöbet yaparken ecza depolarının nöbet sisteminde çalışmaması dikkatleri üzerine çekti.

Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. İsmail Erçin, nöbetçi eczanelerde yaşanan ilaç temin krizini antalyanıngundemi.com’a anlattı. Başkan Erçin, nöbetçi eczanelerde yaşanan krizin nedeninin ilaç depolarından kaynaklı olduğunu söyledi. Antalya merkezde nöbetçi eczane sayısının 14 olduğunu ifade eden Başkan Erçin, Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu ve Döşemealtı'nı da eklediğinde nöbetçi eczane sayısının 16’ya, ilçeler dahil olunca 30'dan fazla nöbetçi eczanenin hizmet verdiğini dile getirdi.

Ilaç Sektöründe Skandal (1)-2

ECZANELERDE 36 SAAT HİZMET

“Eczanelerimiz nöbete başladığında gece nöbetinde 36 saat hizmet veriyorlar” diyen Başkan Erçin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Merkez sabah 8 buçukta eczanemizi açıyoruz. Ertesi gün sabaha kadar nöbet devam ediyor. Ertesi gün sabah da normal mesaimize devam ediyoruz. Akşam 18'e kadar açık. Yazın ise 19'a kadar açık. Yani 36 saatlik bir mesai yapıyoruz.”

Ilaç Sektöründe Skandal (1)-1

“ECZA DEPOLARI DA NÖBETÇİ SİSTEMİNE GEÇMELİ”

Nöbetçi eczanelerde ilaç temin krizini anlatan Başkan Erçin, ecza depolarının bazılarının saat 19'da bazılarının 22'de bazılarının ise 22.30'da kapattığını söyledi. Bu nedenle de gece hastaların ve eczanelerin ilaca ulaşamadığını belirten Başkan Erçin, “Bütün ilaçları bulundurmamız mümkün değil, çünkü bu çok büyük bir maliyet. İlaçlar da son kullanım tarihi olan ürünler. Hangi ilaç gidiyorsa onu bulundurmak zorundayız ki miadı geçmesin. Ecza depolarında da nöbetçi sistemi olması gerekiyor. Eğer biz bu hizmeti veriyorsak ve eczanelerimiz açıksa ecza depoları da açık olmalı” diye konuştu.

Ilaç Sektöründe Skandal (5)

“ECZA DEPOSU DA AÇIK OLMAK ZORUNDA”

Vatandaş, ilacına hemen ulaşıp tedaviye başlamadığı sürece nöbetçi eczanenin faydası olamayacağını söyleyen Başkan Erçin, “Eczanemiz açıksa, doktor acilde görevinin başındaysa, sağlık memuru hastanede işinin başındaysa, ecza deposu da açık olmak zorunda” diye konuştu.

Başkan Erçin, “Eczanelerde nasıl nöbetçi sistemi varsa ecza deposu da nöbetçi sistemine geçmeli. Beklenti şu: sabaha kadar nöbetçi olacak ve ilaç sipariş edildiğinde getirecek. Ancak ecza depoları bunu yapmıyor. Bekliyorlar. Sabah zamlı fiyattan satılıyor” dedi.

Ilaç Sektöründe Skandal (1)

İLAÇLAR DEPODA BEKLETİLİYOR

“40 bin kutu ilaç üretip deposunda bekleten üretici var” diyen Başkan Erçin, konuşmasını sonlandırırken şu ifadeleri kullandı: “Ortada insan sağlığı var. Bunu takip eden bir mekanizma da yok. Depoda ilaç yok deniliyor ama zam sabahı tüm ilaçlar ortaya çıkıyor. İlaçlar saklanıyor ve tırlarla yollarda geciktiriliyor, ya da ayrı bir depoda bekletilip ilaç takip sistemine bildirilmeden bekletiliyor. Üreticiler de bunu yapıyor açıkçası. Bunlar zamanında tespit edilmiş. Bir şekilde sistemin açıklarını kullanarak ilaç zammından daha fazla faydalanmak istiyorlar.”

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ